Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kræftpatienter får ikke besked om bivirkninger

Interview (1997) med Merete Birkelund, tidligere formand for den alternative kræftforening Tidslerne.

Når en ung kvinde rammes af for eksempel livmoderhalskræft, der almindeligvis behandles med stråler, får hun sjældent at vide, at der er risiko for, at strålerne kan invalidere hende, så hun aldrig mere kan holde på urin og afføring. Det glemme lægerne at fortælle. Og det er jo forkasteligt. For måske er kvinden slet ikke indstillet at leve sådan resten af sit liv. Hun får bare ikke mulighed for selv at vælge, fordi hun ikke får ordentlig besked.

Sådan siger 46-årige Merete Birkelund, formand for Kræftforeningen Tidslerne for patienter, som søger alternativ veje i kræftbehandlingen. Foreningen mener, at enhver behandling bør være patientens eget valg, og at et så vigtigt valg kun kan træffes, hvis patienten har fået tilbundsgående information.

Merete Birkelund har selv haft kræft i ni år og benytter sig kun af alternative behandlingsformer.

"Den positive effekt af kemoterapi og strålebehandling er stærkt opreklameret, og bivirkningerne er bagatelliseret. Det er et kæmpeproblem.

Er det ikke det samme problem når det gælder alternativ behandling. Man taler om helbredelse, men har ingendokumentation?

"En del af de alternative behandlere påstår, at de kan helbrede kræft, uden at de dog har dokumentation for det. Det er et meget stort problem, der desværre altid har svækket den alternative behandlings troværdighed. Jeg vil opfordre patienterne til at gå uden om sådanne behandlere og holde sig til dem, der har et mere realistisk forhold til effekten af deres behandling. Jeg mener i øvrigt, at vi skal væk fra at bruge , ordet ’helbredelse’ i forbindelse med kræft og i stedet se på kræft som en kronisk sygdom, man kan lære at leve med i en hårfin balance".

Men hvad kan den alternative behandling så gøre?

"Det handler om at finde balancen mellem kræften og patientens eget reparationssystem - altså immunforsvaret. Og de alternative metoder går netop på at styrke patientens immunforsvar. Det kan for eksempel være tilskud af antioxidanter, som ikke dræber kræftcellerne, men styrker de celler i kroppen, der naturligt kæmper mod kræftcellerne.

Det kan også være akupunktur, som kan styrker immunforsvaret generelt. Eller hajbrusk, der indeholde stoffer, som hindrer dannelsen af blodkar. Det hæmmer dermed væksten af kræftsvulsten, som konstant laver nye blodkar for at overleve.

Desuden har de alternative behandlere mere tid til at snakke med patienterne, hvilket er utrolig vigtigt, da det fysiske og psykiske hænger meget tæt sammen. Patienter bør generelt have tid til at tage deres eget valg med hensyn til behandling. Med mindre en patient skal akut-opereres, bør han eller hun ikke tage beslutninger i panikfasen, hvor diagnosen er stillet.

Hvori ligger så sygehuslægernes fejl?

"Noget af det mest iøjefaldende er, at læger aldrig spørger, hvad patienterne selv har gjort for at få det bedre. Hvis lægerne var lidt mere fagligt nysgerrige, ville de lære er masse om patienternes metoder og om, hvordan de bevidst eller ubevidst forsøger at styrke deres immunforsvar.

Det sker jo for eksempel, at patienter er ude for det som lægerne kalder ’spontan helbredelse’. Altså at kræft svulsterne bare forsvinder uden lægelig behandling Men når den slags sker, er det ikke ’spontant’. Forud har der som regel ligget et kæmpearbejde fra patientens side: Meditation, diæt, urtemedicin eller noget helt andet.

I mit tilfælde er mine svulster i lungerne forsvundet ved en kombination af hajbrusk og det faktum, at jeg passer meget bedre på mig selv. Ja, og så har Vor Herre vist også haft er finger med i spillet".

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012