Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Citridal - et naturligt antibiotikum

Med det stigende antal patogener (bakterier, svampe, parasitter og vira), der findes overalt, er det på tide at kigge nærmere på naturlige antibiotika uden de bivirkninger, som mange oplever ved syntetisk fremstillet antibiotika.

Efter i årevis at have nedtonet faren ved overdreven brug af antibiotika har den amerikanske lægeforening for nylig udsendt vigtige forholdsregler. Man har nu fået øjnene op for, at hvis vi skal undgå, at der dannes endnu flere superresistente bakterier, så handler det om at få lægerne til at ordinere langt færre antibiotiske midler.

Med denne formaning og set i lyset af, at man ikke nødvendigvis behøver spise antibiotika i form af medicin, fordi der findes masser af antibiotiske stoffer i vores fødevarer (fjerkræ, fisk, kød, æg og mælkeprodukter), så er tiden inden til at fokusere på det brede spektrum af effektivt, naturligt antibiotika - f.eks. Citridal grapefrugtkerneekstrakt, som er i en klasse for sig.

Antibiotisk virkning
Allen Sachs, D.C., C.C.N., forfatter til The Authoritative Guide to Grapefruit Seed Extract, opstiller følgende krav til det optimale antibiotikum: "Det skal kunne anvendes bredt, have en kraftig virkning, være ugiftigt, kun have minimal indvirkning på de gode bakterier, være velundersøgt, stamme fra naturlige kilder, være hypoallergent (ikke kunne fremkalde allergiske reaktioner), biologisk nedbrydeligt og kompatibelt med andre naturlige midler - og det skal være til at betale". Citridal grapefrugtkerneekstrakt opfylder alle disse krav, og Dr. Sachs tilføjer, at det har vist sig at være sikkert, effektivt og uskadeligt til såvel udvortes som indvortes brug med masser af anvendelsesmuligheder - både til personlig pleje og til rengøring såvel industrielt som i hjemmet.

Anvendelse
Man kunne skrive en hel bog om, hvordan Citridal grapefrugtkerneekstrakt kan anvendes som bakteriedræbende middel. Ekstraktet er uundværligt i køkkenet (både det derhjemme og det på arbejdspladsen), som rengøringsmiddel (til tallerkner og bestik), til rengøring af fødevarer og som tilsætning til almindelige rengøringsmidler, når det handler om at rengøre køkkenbord, gulv, køkkenvask og køleskab. Spækbrættet, som er et veritabelt mekka for fødevarebårne patogener som f.eks. salmonella, rengøres nemt ved først at vaske det af og derefter påføre 10-20 dråber Citridal grapefrugtkerneekstrakt opløst i vand. Blandingen arbejdes godt ind i spækbrættet med en fugtig svamp, hvorefter det skal sidde i mindst 5 minutter, inden det skylles - eller det kan tørre ind uden efterfølgende afskylning.

Det er en sidegevinst, at ekstraktet samtidig har en neutral lugt - specielt for dem, der er allergiske eller følsomme over for kemiske rengøringsmidler. For dem er Citridal grapefrugtkerneekstrakt et brugbart, ja måske endda behageligt alternativ til stærke lugte og efterfølgende reaktioner på hud og åndedræt, som man ofte ser f.eks. efter brug af rengøringsmidler, der indeholder klor.

I badeværelset
Der lurer ondsindede bakterier i alle revner og sprækker - specielt på badeværelset. Til desinfektion kan man anvende 30-60 dråber Citridal grapefrugtkerneekstrakt pr. 1 liters sprayflaske - enten alene eller sammen med et generelt rengøringsmiddel. Blandingen kan anvendes på toiletkummen og håndvasken, i brusenichen, badekarret og affaldsspanden.

Den lugt, der normalt forbindes med de "skrappe" rengøringsmidler til badeværelset, som ofte indeholder salmiak (specielt til rengøring af glas og porcelænsoverflader), og det, at disse rengøringsmidler indeholder adskillige skadevoldende, kemiske stoffer gør dette uskadelige middel uundværligt for alle, der ønsker at bevare et godt helbred (og det uanset om det drejer sig om arbejdspladsen eller hjemmet, om man er ung eller gammel, om man har problemer med luftvejene eller er overfølsom over for kemiske stoffer).

Desuden er Citridal grapefrugtkerneekstrakt en billig løsning, som gør, at man kan skifte et skabfuld kemikalier ud med et basisprodukt, der fungerer som sæbe og naturligt desinficerende middel. At bruge skrappe kemiske midler til at holde bakterier på afstand er selvklart ikke nødvendigvis den rigtige måde, når man har et uskadeligt middel til rådighed, som ikke har nogen indvirkning på helbredet.

Citridal grapefrugtkerneekstrakt anvendes desuden anvendes til en masse forskellige ting i det daglige personlige toilette. I flydende form kan man tilsætte nogle dråber til et glas vand eller til et mundskylleapparat og bruge det som bakteriedræbende middel, der kan forebygge plak og tandkødsbetændelse. Tre dråber i 1,5 dl vand er grundopskriften på en blanding til mundskyl. Eller dryp en enkelt dråbe Citridal grapefrugtkerneekstrakt på tandbørsten sammen med tandpastaen for at give ekstra bakteriedræbende virkning.

Til badeværelset bør udvalget af Citridal grapefrugtkerneekstrakt produkter indeholde et tandkødsmiddel (til at rense og lindre ømt tandkød), øredråber, negledråber (til at modvirke svamp på finger- og tånegle) og fodpulver (et fantastisk alternativ til talkum). Man sikrer en perfekt håndhygiejne ved at bruge negledråber og tilsætte Citridal grapefrugtkerneekstrakt til flydende sæbe (i stedet for at bruge en antimikrobial sæbe, som ødelægger både de skadelige og de uskadelige bakterier).

Det svampedræbende fodpulver kan - udover at anvendes af sportsfolk - bruges som deodorant og kropspudder, f.eks. til spædbørn med bleudslæt. 2-3 dråber Citridal grapefrugtkerneekstrakt tilsat den normale rensemælk giver en antiseptisk virkning, når ansigtet skal renses.

Der findes urtesprays tilsat Citridal grapefrugtkerneekstrakt, som kan anvendes i mange forskellige sammenhænge: Som deodorant eller som lindring af kløe efter insektbid, solskoldning, barbering eller sår og skrammer. Det kan være en god ide at have en halsspray med Citridal grapefrugtkerneekstrakt i tasken eller kufferten, så man kan tage en omgang ondt i halsen i opløbet. Og endelig er et udskylningsapparat med Citridal grapefrugtkerneekstrakt er et godt alternativ til de kemiske fremstillede versioner, der findes på markedet.

Et lille formanende ord om deodoranter: Citridal grapefrugtkerneekstrakt er ikke en antiperspirant. Derimod dræber det de bakterier, der er årsag til lugten, men det forhindrer ikke sveden i at trænge frem. Set fra et helbredsmæssigt synspunkt er det ikke nogen god ide at blokere lymfekanalerne, så de ikke kan udskille de affaldsstoffer, som kroppen nu engang har brug for at skille sig af med. Huden, som er det primære udskillelsesorgan, skal kunne ånde og udskille giftige stoffer. Målet må være at mindske lugtgener - ikke sætte helbredet på spil for at opretholde den social etikette.

Der findes masser af reklamer, der forsøger at overbevise os om, at man for enhver pris skal undgå at svede. Men ville man f.eks. sætte en prop i urinrøret for at undgå inkontinens? Ville man sy endetarmen sammen, så man undgik at slippe en vind på et uheldigt tidspunkt? Selvom de nogle gange gemmer sig i dagevis, kommer vores specialstyrker fra immunforsvaret op af skyttegraven med jævne mellemrum for at sikre sig, at vi slipper af med affaldsstofferne - en lidt barsk sammenligning, måske, men den passer meget godt. Det kan være både uovervejet og decideret skadeligt at blokere svedkirtlerne.

Hvis man rejser meget, vil det være en god ide at tage Citridal grapefrugtkerneekstrakt med i toilettasken i dråbeform. Put et par dråber i drikkevandet, og brug det med omtanke for at undgå uønsket besøg af parasitter, som kan have søgt tilflugt i din mad og drikkevarer. På denne måde kan du undgå "turistmave", "Faraos forbandelse" eller hvad man nu skal kalde de anfald af diarré, som man af og til kan komme ud for, når man rejser. En lommespray med rent vand tilsat et par dråber Citridal grapefrugtkerneekstrakt, lidt lavendelolie og tetræsolie er en hurtig, naturlig antiseptisk håndrens, hvis du ikke lige kan komme til at vaske hænderne.

Candida
En artikel om Citridal grapefrugtkerneekstrakt ville ikke være fuldstændig, hvis vi ikke havde omtalt midlets altafgørende rolle i bekæmpelsen af Candida. Candida albicans-svampen kender de fleste efterhånden. Den befinder sig normalt i tarmkanal, mund og hals, og når den begynder at vokse vildt, har det invaliderende symptomer i form af svamp i mundhulen, problemer med gennemsivning i tarmsystemet og tillige følelsesmæssige symptomer, herunder depression og humørsvingninger. Leo Galland, M.D., bemærker, at man vinder på to fronter (både med hensyn til tolerans og effektivitet) ved at bruge Citridal grapefrugtkerneekstrakt i stedet for de almindelige svampedræbende midler.

Den canadiske naturterapeut Dr. David Bayley finder det langt lettere at regulere dosis på Citridal grapefrugtkernemidler i forhold til svampedræbende midler - og desuden har ekstraktet ikke en ubehagelig eftersmag (noget, der appellerer til alle aldersgrupper). Han bemærker, at såvel dets effektivitet som den relativt lave pris gør det til et attraktivt alternativ. Men selvom ekstraktet ikke giver nogen eftersmag, vil det til enhver tid være "den smag, du elsker at hade", mener Dr. William Kellas. Vil man camouflere den skarpe, syrede smag, kan man blande ekstraktet op i juice. Hvis man derimod tager det ufortyndet, vil man sandsynligvis sidde og snerpe munden sammen i timevis bagefter og give flere dages ubehag – så det må stærkt frarådes.

Jay Gordon, M.D., anbefaler en opløsning på fem dråber Citridal grapefrugtkerneekstrakt til 1,2 dl vand til at vaske en lille barnenumse ved bleskift. Dr. Gordon bruger samme opløsning til at behandle hårdnakket udslæt og svamp i munden hos børn.

Institutionel brug
Badefaciliteter: Som et alternativ til de konventionelle, kemiske rengøringsmidler er Citridal grapefrugtkerneekstrakt effektivt og uskadeligt i luftfugtere (en kilde til alger og mug, som øger risikoen for at få infektioner i de øvre åndedrætsorganer) og som en bakteriedræber og et alternativ til klorholdige vaskemidler (blegemidler med klor ødelægger næsten enhver form for organisme). I Sydamerika erstatter man i svømme- og badefaciliteter (f.eks. jacuzzier) ofte bakterie-, alge- og svampedræbende midler med Citridal grapefrugtkerneekstrakt. Skadeligt, klorfremkaldt udslæt og hudirritation undgås derved. Hvis det ikke spiller nogen stor rolle, om vandet er klart, kan Citridal grapefrugtkerneekstrakt alene anvendes i stedet for de førnævnte kemiske stoffer - ellers er det muligt at anvende en kombination af ekstrakt og klor, som gør vandet klart - uklart vand ikke er særligt tiltalende til for dem, der skal bade i det.

Tøjvask: På mange hospitaler anvendes Citridal grapefrugtkerneekstrakt som tilsætningsstof til linnedvask. Dermed bliver hospitalernes linned både bakterie- og svampefrit. Jerry Skidmore, som leder vaskeriafdelingen på Florida Hospital, har godt 30 års erfaring i at anvende Citridal grapefrugtkerneekstrakt som middel til at sikre, at hospitalets lagner, håndklæder osv. er fuldstændigt fri for bakterier og svampe. Brugen af ekstraktet til dette formål er ved at udvide sig til også at omfatte hospitalernes tæpperengøringsmaskiner. 10-15 dråber Citridal grapefrugtkerneekstrakt pr. 5 liter vand er nok til at sikre, at de mest almindelige patogener (stafylokokker, streptokokker, salmonella og aspergillus) ikke får mulighed for at gøre nogen skade.

Hospitalsudstyr: Det er desuden på høje tid, at man også begynder at udnytte dette uskadelige bakteriemiddel på livsvigtige områder - især eftersom infektioner bliver mere og mere udbredte på hospitalerne. Man er begyndt at anvende en stærk opløsning af Citridal grapefrugtkerneekstrakt til at desinficere og sterilisere operationsstuen og dens udstyr. Ekstraktet anvendes desuden i inhalatorer i et forsøg på at begrænse antallet af infektioner i åndedrætsorganerne. Og det er egentlig kun fantasien, der sætter grænsen for, hvad denne miljøvenlige bakteriedræber kan bruges til. Medarbejdere, patienter og besøgende kan alle nyde godt af dens gode egenskaber, fordi man undgår de giftige kemikalier. Desuden sættes der en ekstra streg under midlets effektivitet i og med, at der ikke kan påvises nogen form for resistens - hvilket er mere end man kan sige om syntetisk antibiotika.

Fremtiden?
Både økonomi og politiske hensyn taler for, at man udvider forskningen i Citridal grapefrugtkerneekstrakt fra reagensglasforsøg til kliniske forsøg - specielt med henblik på behandling af virusinfektioner. Ekstraktet har allerede vist sig effektivt over for svampe og bakterier, men undersøgelser af dets antivirale funktion er en langsommelig affære - som følgelig også koster mange både menneskelige og økonomiske ressourcer. Skal man se lidt positivt på tingene, kan det nævnes, at "Grapefruit Seed Extract Report" citerer adskillige undersøgelser af ekstraktets antivirale egenskaber - undersøgelser, som kan være med til at sætte fokus på forskning i ekstraktet i fremtiden. Mikrobiologen og virologen William Shannon, Ph.D., beretter om gode resultater med at anvende Citridal grapefrugtkerneekstrakt til at bekæmpe Herpes Simplex virus 1 og influenza type A2 virus. Et laboratorium i Sydamerika har med succes testet Citridal grapefrugtkerneekstrakt som middel mod det virus, der fremkalder mæslinger, og de amerikanske sundhedsmyndigheder har påvist, at ekstraktet er i stand til at gøre det af med fire dyrevira (fugleinfluenza, smitsomt blæreudslæt hos svin, mund- og klovsyge og afrikansk svinefeber).

På trods af, at der mangler både kvalificeret arbejdskraft og en stor pose penge, før man kan gå videre med forskningen i Citridal grapefrugtkerneekstrakt, er der håb om, at ekstraktets uskadelige, men meget effektive indsats mod bakterier vil kunne kalde på forskernes interesse. Offentligt fokus og krav fra forbrugerne kan være medvirkende til at øge markedets interesse i at opfylde disse krav. Professor Dr. Roger Wyatt, som har forsket i Citridal grapefrugtkerneekstrakt, mener, at forskningen bør fortsættes af en meget basal årsag: "Citridal grapefrugtkerneekstraktet er ikke på nogen måde skadeligt, og når man så også ser på, hvor effektivt midlet er... og samtidig kan selv meget små koncentrationer have en virkning og dermed markedsføres." Ekstraktets uskadelighed taget i betragtning kan det meget let gå hen og blive en del af enhver husholdning. Det vil være meget let at sælge til et meget bredt publikum - det er sikkert, uskadeligt og miljøvenligt, og det har en bred vifte af antimikrobiale og bakteriedræbende egenskaber. Pengemangel kan måske lægge en dæmper på forskningen i midlet, men ikke på dets tilgængelighed og anvendelighed i en æra, hvor fokus i højere grad end nogensinde tidligere er på sikre, effektive bakteriedræbere.

Citridal grapefrugtkerneekstrakt i ufortyndet form bør behandles med forsigtighed. Undgå at få ekstraktet i øjnene eller på huden. Undgå at indånde ufortyndet Citridal grapefrugtkerneekstrakt. Hvis du får ekstrakt direkte på huden, så skyl efter med masser af vand. Producenterne gør opmærksom på, at dette naturlige ekstrakt generelt anses for at være sikkert (ekstraktet har opnået GRAS-status: Generally Recognized as Safe) og er blevet testet på såvel dyr som mennesker. Det anses for at være både ikke-toksisk og - i opløsninger på op til 2% - for ikke at kunne give hudirritationer. Det ætser ikke, men test altid nye produkter for allergiske reaktioner og overfølsomhed.

Citridals anvendelsesmuligheder:

Mundskylleapparat: 3-4 dråber ekstrakt pr. påfyldning
Mundskyllevand: 3 dråber pr. 1,5 dl vand.
Tandbørstning: 1 dråbe med eller uden tandpasta.
Ansigtsrens: 2-3 dråber på fingerspidserne masseres ind i et fugtet ansigtshud.
Hudproblemer: 5-10 dråber ekstrakt blandet med 1 spiseskefuld vand påført de berørte områder (fodsvamp, insektbid, hudirritation).
Næseskyllevand: 1 dråbe pr. 0,5-0,75 dl vand. Indfør i næseborene med bagoverbøjet hoved. Brug evt. en øjendråbeflaske eller en næsespray.
Opvaskemiddel: 15-30 dråber tilsat en balje opvaskevand eller til opvaskemaskinemidlet.
Vaskemiddel: 10 dråber til en lille maskinefuld tøj, 15 dråber til en stor. (Det bedste resultat opnås, hvis ekstraktet bruges i sidste hold skyllevand).
Turistdiarré: 3-4 dråber pr. 1,5 dl vand pr. dag som forebyggelse.
Rengøring af tandbørste: 5-10 dråber pr. glas vand. (Lad tandbørsten stå i blød i blandingen i mindst 10 minutter).
Ondt i halsen: 3 dråber omrørt i 1,5 dl vand til gurgling.
Udskylning: 1-3 dråber pr. ca. 2 dl vand. Skyl en gang pr. dag i en uge.
Hovedbundsproblemer (skæl mv.): 5-10 dråber sammen med en normal shampoo. Massér ind i hovedbunden og lad blandingen sidde i nogle minutter. Skyl håret, som du plejer.
Afvaskning af grønsager/kød/fjerkræ: 30 dråber i en vask fyldt med koldt vand. Eller skyl grønsager, frugt, fjerkræ og kød (10 dråber til en 1 liter sprayflaske) for at forlænge holdbarheden.
Rengøring af skærebrædt: 10-20 dråber på skærebrædtet efter afvaskning påført med en våd svamp. Lad ekstraktet trænge ind i løbet af ca. 5 minutter. Det behøver ikke nødvendigvis at blive skyllet af - det er effektivt mod en lang række mikroorganismer, bl.a. salmonella.
Desinficerende middel: 30-60 dråber ekstrakt pr. 1 liter sprayflaske blandet med vand. Brug på håndvask, toiletkumme, køkkenbord, sanitet, gulve, affaldsspand - eller enhver anden overflade, hvor der kan gemme sig bakterier.

Health News 2004

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012