Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Selen - en helt ny rolle

Ny forskning fra Edinburgh University tyder på, at et øget indhold af selen i kosten muligvis kan beskytte vores hud mod de skader, som opstår som følge af solens ultraviolette stråler.

I to forsøg fandt forskerne frem til, at menneskelige hudceller, der indeholder selen, er mindre udsat for de iltningsskader, som kan føre til uhæmmet cellevækst og kræft.

Selen er en antioxidant, og mange ernæringseksperter mener, at gennemsnitskosten i Storbritannien indeholder for lidt af dette vigtige sporelement, som findes i paranødder, brød, fisk, kød og æg.

En undersøgelse, som blev offentliggjort sidste år i Journal of Food Sciences and Agriculture, bekræftede, at den hvede, man anvender til brødfremstilling i Storbritannien, indeholder op til 50 gange mindre selen end den hvede, man anvender i Canada og USA, og at mængden af selen i blodet på den britiske befolkning er faldet støt og roligt siden 1970’erne. På det tidspunkt begyndte hveden at komme fra EU-lande, hvor jorden er meget fattig på selen.

Dermatologen Roddie McKenzie, som ledede forsøget i Edinburgh, mener, at man bør anbefale alle at tage selentilskud som forebyggelse af en egentlig mangeltilstand. "Resultaterne tyder på, at det kan være en særdeles god ide at tage selentilskud året rundt - på samme måde, som man anbefaler andre fornuftige forholdsregler om sommeren som f.eks. at bruge solbeskyttelse. For lidt selen i kroppen kan firedoble risikoen for at udvikle kræft, og desuden undergraves det immunforsvar, som skal bekæmpe kræftcellerne."

Selen var et af de mineraler, som for nylig blev analyseret af en ekspertgruppe vedr. vitaminer og mineraler i Storbritannien. I USA har myndighederne sagt god for, at man i reklameøjemed må hævde, at "selen kan reducere risikoen for at udvikle visse kræftformer", men har samtidig udsendt en meddelelse, der siger, at "visse videnskabelige forskningsresultater tyder på, at indtagelse af selen kan reducere risikoen for visse kræftformer, men FDA (Food and Drug Administration) har fastslået, at beviserne er begrænsede og tvetydige."

De nye forskningsresultater blev offentliggjort i maj 2002 i Clinical and Experimental Dermatology og British Journal of Dermatology.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012