Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kolesterolsænkende midler – osse noget for dig?

Indtil for nylig troede Antoinette McGrain ikke, at hun nogensinde behøvede at bekymre sig om hjertesygdom. Jojo, hendes blodtryk var godt nok en smule for højt, og kolesteroltallet var lige så stille blevet højere med årene, men i en alder af 71 var hun både rask og rørig. Lægen nøjedes som regel bare med at sige til hende, at hun skulle sørge for at få motion og så måske tabe sig lidt.

Men da hun henvendte sig i hans konsultation sidste sommer, fik hun mere end en lektion i god livsførelse. Denne gang fik hun også en recept med på et stærk, kolesterolsænkende middel. Ikke fordi hendes helbred havde ændret sig, men dét havde lægevidenskabens erfaringer. Ifølge nye retningslinier fra sundhedsmyndighederne lå hendes blodtryk og kolesteroltal nu på grænsen til, hvad der var farligt - og hun skulle derfor have medicin.

Og McGrain er absolut ikke den eneste. De nye retningslinier kan potentielt tredoble antallet af personer, som bør tage kolesterolsænkende medicin fra de nuværende 13,5 mio. mennesker til 36 mio. Så alt i alt er der ca. 65 mio. amerikanere, som bør ændre livsstil - mod tidligere ca. 52 mio. "Der er langt flere mennesker, der har en reel risiko for at udvikle hjertesygdom, end man tidligere har antaget", siger James Cleeman, leder af National Cholesterol Education Program, som har udarbejdet retningslinierne.

Hvis du vil vide, om du er i risikogruppen, skal du først få målt dit kolesteroltal. Du får et tal både for det "gode" (HDL) kolesterol og det "dårlige" (LDL) kolesterol, samt dit triglyceridniveau. Triglyceriderne spiller også en rolle ved udviklingen af hjertesygdom. Eftersom hjertesygdomme oftest udvikler sig over en årrække, bør du få målt disse tal hvert femte år fra og med dit 20. år.

Retningslinierne har ændret sig på følgende punkter:

  • Lavere grænseværdier: Tidligere var et LDL-tal på 130 eller lavere grænsen for, hvornår man var i risikogruppen. "Men det har vist sig, at det ikke er ideelt", siger Cleeman. I lande med relativt få hjertepatienter er værdierne betydeligt lavere. Eksperterne har også ændret værdien for HDL-kolesterol fra 35-40 - til dels, fordi den gamle standard ikke tog højde for, at kvinders HDL-kolesterol naturligt ligger højere. Målet for triglyceridniveauet er under 150 mg pr. dl.
  • Behandling af diabetes: Diabetikere har op til fire gange så høj risiko for at få et hjerteanfald som andre - og de er i langt større fare for at dø af hjerteproblemer. Og selv om stort set alle diabetikere har forhøjet kolesteroltal, så er det kun ca. 10%, der gør noget for at holde det i skak.
  • Fokus på et nyt syndrom: Opfylder du mere end tre af følgende kriterier: For meget bugfedt, for lidt "godt" kolesterol i blodet, et højt triglyceridniveau, let eller moderat forhøjet blodtryk og forhøjet blodsukkerniveau - ja, så lider du af det stofskiftesyndrom, som rammer en ud af hver fjerde amerikaner.

    Mange af dem, der opfylder kriterierne, får medicinsk behandling, men de burde i virkeligheden ændre kosten (skære ned på mættet fedt og kolesterol og spise langt flere fiberrige fødevarer), få mere motion og sørge for at holde vægten nede. Disse livsstilsændringer er livsvigtige. "Samlet set vil en sådan indsats kunne reducere LDL-kolesteroltallet med 20-30%", siger Cleeman.

    Nogle eksperter mener, at alle - ikke bare dem i risikogrupperne - bør satse på at få kolesteroltallet ned. Michael Clearfield, vicedekan for klinisk forskning ved University of North Texas Health Science Center, siger: "Jeg gætter på, at hvis vi trylle og få alle her i landet til at holde kolesteroltallet på 100 eller mindre igennem hele livet, så ville hjerteproblemer i løbet af blot en enkelt generation ikke længere ligge på førstepladsen over dødsårsager".

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012