Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Antioxidanter: vidundermiddel mod alderdommen

Prof. Dr. Jeffery Blumberg har i lang tid beskæftiget sig med sammenhængen mellem ernæring, immunsystem og aldringsproces. Specielt antioxidanterne har hans interesse. Han arbejder i Human Nutrition Research Center on Aging ved Tufts University i Boston og formidler desuden sin viden på internationale konferencer og i faglige skrifter fra WHO. Vita-forum har spurgt om hans mening om antioxidanternes betydning for immunsystemet.

De beskæftiger Dem med antioxidanternes betydning for vores immunsystem. Er der tale om en slags vidundermiddel, der virker mod alt, hvad der kan skade vores forsvarssystem?

Antioxidanterne er ganske givet ikke et vidundermiddel, men de yder et væsentligt bidrag til opretholdelsen af immunsystemets funktion.
                                                                               


Prof. Dr. Jeffery Blumberg

De har specielt analyseret den forringelse af immunsystemet, som finder sted med alderen. Kan antioxidanterne så at sige "stille uret tilbage"?

Resultaterne af mange af de undersøgelser, vi har gennemført, har gjort indtryk. Når man ikke ved, at man står med en blodprøve, som ser ud til at stamme fra en 40-årig, men viser sig at stamme fra en 70-årig - ja, så bliver man noget imponeret. Men der er grund til forsigtighed: Vi er kun lige ved at finde ud af, hvor mange antioxidanter der skal til for at holde immunsystemet stabilt i takt med, at vi bliver ældre. Men ét er sikkert: Jo ældre man er, desto større er behovet for antioxidanter.

Det er da en vigtig opdagelse, specielt når man tænker på aldersstrukturen i vores samfund.

Ja! Vi lever længere, og der bliver flere og flere ældre i forhold til unge. Så aldersbetingede sygdomme som kræft og hjertelidelser, spiller en stadigt større rolle. Det gælder ikke ubetinget om at forlænge den samlede levetid, men om at forlænge den tid, hvor man er sund og rask.

Kan De uddybe det?

De første symptomer på kroniske sygdomme opstår i dag først, når man er midaldrende, og kan på det tidspunkt forårsage mere eller mindre alvorlige problemer. Hvis vi kan udskyde symptomerne med 10 eller 20 år, kan man ganske enkelt forkorte den tid, hvor man lider af sygdommen.

Kan antioxidanter være med til det?

Antioxidanter har en enorm betydning ved aldersbetingede sygdomme. F.eks. har undersøgelser vist, at lang tids brug af C-vitamin reducerer risikoen for grå stær betydeligt. Eller hjertesygdomme - her har man i mange forsøg med ældre kunnet påvise, at E-vitamin har en beskyttende virkning.

Og hvordan ser det så ud med immunsystemet, når vi bliver ældre?

Det har brug for støtte. Immunsystemet bliver gradvist dårligere, efterhånden som vi bliver ældre. F.eks. virker influenzavaccine ikke helt så godt på ældre mennesker, men vi har fundet ud af, at med E-vitamin-tilskud kan man fordoble antallet af tilfælde, hvor vaccinen virker.

Er det nok bare at tage flere antioxidanter, når man mærker de første tegn på sygdom?

Nej! Nogle undersøgelser har godt nok vist, at antioxidanter i mange tilfælde kan mildne symptomer og besvær ved sygdom. Men vil man stabilisere sit immunsystem og - optimalt set - undgå, at sygdomme opstår, er det nødvendigt at begynde at forsyne kroppen med en tilstrækkelig mængde antioxidanter i god tid - og at blive ved!

 

 


Læs mere om C-vitamin og E-vitamin her!


Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012