Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sukker er noget giftigt stads

Af cand. scient. Niels Berg Olsen

Åreforkalkning og grå stær er sygdomme, der især rammer ældre. Måske fordi de spiser for meget sukker. Det mener i hvert fald kemikerne Anna Furth og John Harding i Oxford.

En englænder af i dag spiser mere end tyve gange så meget, som en englænder gjorde i 1700-tallet. Og reklamerne vil have os til at spise endnu mere.

Men det er absolut ikke sundt at spise fx et par MARS-stænger på fastende hjerte, hvis man skulle blive sulten midt på dagen. Deres 65 g sukker får blodsukkertallet til at stige kraftigt - og kraftigere, jo ældre man er: hos en 20-årig ca. 50 pct. men hos en 70-årig mere end 100 pct.

Er det nu farligt? Furth og Harding fremviser et interessant billede af to rotte-øjelinser. Den ene har ligget i vand og er klar og normal. Den anden har ligget i en opløsning af glukosefosfat, som kroppen danner, når den spalter roesukkeret i druesukker (glukose) og frugtsukker(fruktose). Denne linse er mat. Det, der sker er, at glukosen (og i øvrigt fruktose i endnu højere grad) virker som bindemiddel imellem linsens proteinkæder, så de klumper sammen. Og så bliver linsen uigennemsigtig.

Det samme sker med bindevæv i blodårernes vægge. Og sukkeret danner også broer imellem kæderne i proteiner, der transporterer fedt og kolesterol. Derfor har sukkeret så stor betydning for åreforkalkning, blodpropper i hjertets kranspulsåre og for grå stær.

Det går naturligt nok værst ud over proteiner i væv, der fornyes langsomt.

Så kan skaderne nå at ophobe sig over lang tid. Derfor går det ud over øjets linse og også over proteinerne i nervernes indpakningsmateriale. Det kaldes myelin. Og når det skades, går det ud over nervesignalerne.

At sukkersygepatienter har større risiko for nerveskader og grå stær end andre, kunne skyldes, at de jo netop har meget sukker i blodet.

Er der noget at gøre?

Der er helt sikkert en kur imod dette: Lad være med at spise så meget sukker. Og husk at spise et måltid med protein, fx soyabønner eller kød, hvis desserten er oversød. Så reagerer sukkeret med madens protein i stedet for kroppens.

Det er i øvrigt netop denne reaktion, man ofte benytter ved grillning af kød. Kogebøgerne foreskriver tit, at man først skal lade kødet ligge i en marinade. Og i den indgår ofte sukker - eller ting med sukker i, fx ketchup eller honning - og så citronsaft, eller noget andet surt. Syre fremmer nemlig sukkerets spaltning i glukose og fruktose, der så reagerer med proteinkædernes aminogrupper (dets kvælstofatomer). Reaktionen er gammelkendt og har navn efter den forsker, der beskrev den i 1912: Maillard.

Hold igen med sukkeret, er altså det bedste råd, man kan give.

Men for dem, der ikke kan eller vil, er der også håb. Aspirin hæmmer nemlig dannelsen af tværbindinger ved Maillard-reaktionen. Hvordan., ved man ikke endnu. Det er altså et godt råd at undgå sukkerrige snacks på tom mave. Og det hjælper ikke at det er fruktose i stedet for glukose, der er i pakken. Fruktose tværbinder nemlig protein 10 gange så let som glukose. Derimod er Iso-sød og BirkeSød ufarlige på dette punkt. De er nemlig omdannede sukker-molekyler, og det er netop den kemiske gruppe, der indleder bindingen til protein, der er omdannet, så den er harmløs.

Læs mere om Iso-sød og BirkeSød her!

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012