Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Opdrættede laks er giftige

En opdrættet laks er så fyldt med giftstoffer, at alle piger - fra de er spædbørn, til de ikke længere er fødedygtige - bør holde sig fra den fede fisk.

Den kontante melding kommer fra universitetsprofessor David Carpenter fra det amerikanske University at Albany. David Carpenter har forsket i opdrætterlaksenes konsekvenser for menneskers helbred, og hans konklusion er ikke for sarte nerver. Man bør kun spise opdrættet laks tre gange om året. Piger og kvinder bør helt undgå den, mener han. »Vi underdriver måske endda konklusionen, for vores advarsel gælder kun i forhold til risiko for kræft. Hvad værre er, er, at det ser ud, som om, de giftige stoffer i laksen påvirker nervesystemet, forstyrrer hormonbalancen og svækker immunsystemets funktion, siger David Carpenter til, efter at både svenske og danske sundhedsmyndigheder har afvist at ændre deres kostråd til befolkningen, når det gælder opdrættede laks.

David Carpenter forklarer endvidere, at mange af stofferne har en halveringstid på op mod ti år. Dermed vil en kvinde, der har spist laks som lille pige stadig have nogle af giftstofferne i sig og sende det videre til fosteret, når hun bliver gravid.

»Et barn vil af den årsag for eksempel kunne være mindre intelligent, end hvis moderen ikke havde spist opdrættet laks«, siger David Carpenter.

Årsagen til de giftholdige opdrætterlaks skal ifølge David Carpenter findes i den føde, der bliver serveret i laksegårdene. Foder lavet på skidtfisk, som han mener er fyldt med stoffer som dioxin og pesticiderne dieldrin og toxaphen.

»Vi undersøgte også fiskefoderet, og her var det foder fra Norge, Skotland og Færøerne, der var mest forurenet, så der ser ud til at være en sammenhæng«, fastslår han.

I EU er man tilsyneladende klar over sundhedsrisikoen ved opdrættetlaks.

»Vi har foretaget målinger, og det er da korrekt, at man kan få sundhedsproblemer, hvis man spiser opdrættede laks. Men hvis forbrugeren holder sig til den diæt, der er anbefalet, er der ingen problemer«, siger EU’s sundhedskommissærs talsmand, Beate Gminder.

Heller ikke Fødevaredirektoratet i Danmark eller Livsmedelsverket i Sverige har i sinde at slå alarm.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012