Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kræft og tarmflora

Udvikling af tarmfloraen

Resultaterne af den epidemiologiske forskning i kræft og ernæring har i det store og hele været modstridende. Der er kun enighed, når det gælder frugt og grønsager. Men hvordan de beskytter mod kræft, og hvilke planter der bidrager i hvilken mængde, er stadig uklart. Dette kan skyldes, at en væsentlig del af det komplekse puslespil - nemlig tarmfloraen - i lang tid har været forsømt rent forskningsmæssigt. Herman Adlercreutz (Helsinki) har derfor påtaget sig opgaven af evolutionsbiologiske grunde.

Hans hypotese lyder: Tarmfloraen er et væsentligt bindeled for plantenæringsstoffernes sundhedsfremmende egenskaber. Planterne har gennem tiden udviklet et meget komplekst og effektivt biokemisk forsvarssystem. For et par mia. år siden lærte bakterierne at tilpasse disse forsvarsstoffer, så både de selv og deres evt. vært fik gavn af dem. Det er det, der forstås ved symbiosen i vores tarmflora. Tarmbakterierne optager planteøstrogener - lignaner og isoflavonoider - fra næringen, anvender dem til egne behov, modificerer dem og afgiver dem som signalstoffer til værten.

Lignaner og isoflavonoider (EU.L.E.n-Spiegel 1998/H.1/S.1-9) ligner basalt set steroidhormonerne og har dermed indflydelse på hormonsystemet. De planteøstrogener, som tarmbakterierne omsætter, hæmmer talrige enzymer i hormonstofskiftet - f.eks. aromatase, 5a-reduktase, 17ß-Hydroxysteroid-Dehydrogenase type I eller ß-Hydroxysteroid-Dehydrogenase. I forbindelse med denne proces mindskes mængden af østradiol i blodet og ophobningen af toksiske galdesyrer i tarmen. Dermed hindrer de, at hormonafhængige svulster i bryst, endometrie og prostata opstår, og desuden hæmmes udviklingen af tarmkræft naturligvis også som følge af, at mængden af galdesyre mindskes.

Antibiotika kan ødelægge de ß-glucosidase-producerende tarmbakterier, som frigiver planteøstrogener og flavonoider fra deres glycosidiske bindinger og muliggør omdannelsen til kræftforebyggende stoffer. Både dyr og mennesker har desuden brug for disse stoffer som værn mod infektioner og sygdomme i hjertets kranspulsårer. Soja og fuldkorn er begge fremragende kilder til planteøstrogener, og dertil kommer forskellige bær, kerner, grønsager og frugt.

Kommentar: Når tarmfloraen påvirkes på forskellig vis, må man forvente, at også den traditionelle gæringsproces ved indtagelse af planteføde er sundhedsfremmende. Når det kommer til stykket, overlader mennesket en del af fordøjelsesarbejdet til tarmens mikroorganismer.

Kilde: Adlercreutz, H: Evolution, nutrition, intestinal microflora, and prevention of cancer: a hypothesis. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine 1998/217/S.241-246.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012