Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lutein og zeaxanthin - de øjenvenlige næringsstoffer

Grå stær og aldersrealteret makulær degeneration (AMD) er hovedårsagerne til, at mange ældre gradvist mister evnen til at se og evt. bliver helt blinde - og sygdommene har dermed indflydelse på millioner af ældres menneskers livskvalitet.

  • Ca. 10 millioner amerikanere har tidlige tegn på AMD, og næsten en halv million har mistet en stor del af synsevnen som følge af AMD.
  • Operationer for grå stær er den mest almindelige form for kirurgisk indgreb i USA - med over 2 millioner operationer hvert år. Man har regnet sig frem til, at hvis det kan lykkes at "udskyde" sygdommen med 10 år, kan antallet af kirurgiske indgreb reduceres med 45% pr. år.

Set i lyset af disse tal og af, at begge lidelser ikke kan helbredes - kun lindres - med kirurgiske indgreb, kan det ikke undre, at videnskaben i mange år har interesseret sig for at finde veje til enten at forebygge dem - eller udskyde det tidspunkt, hvor de opstår. Kosten er en af de mest lovende veje: Carotenoiderne lutein og zeaxanthin, som begge er antioxidanter og i øvrigt er de eneste carotenoider, der findes i det menneskelige øje i forvejen, kan være med til at beskytte øjet mod grå stær og AMD.

Forskningsresultater: Lutein, zeaxanthin og AMD
Et af de første større forsøg med carotenoider er det såkaldte Eye Disease Case Control Study, hvor forskerne drog paralleller mellem kosten og risikoen for at udvikle AMD. Resultaterne viste, at der var en betydeligt lavere risiko for at udvikle øjensygdommene for de personer, der havde et højt indhold af lutein og zeaxanthin i blodet. Desuden kunne man påvise, at de personer, der fik mest lutein og zeaxanthin gennem kosten (op til 5,8 mg pr. dag), havde en langt lavere risiko for at udvikle AMD end den gruppe, der fik mindst AMD gennem kosten (helt ned til 1,2 mg pr. dag). Kostundersøgelserne bekræftede, at der er en sammenhæng mellem indtagelsen af spinat og andre grønne kålgrønsager, som er blandt de bedste kilder til lutein- og zeaxanthin, og en reduceret risiko for at udvikle AMD.

En nyligt offentliggjort undersøgelse (Third National Health and Nutrition Examination Survey) har givet lignende resultater. Denne analyse viste desuden, at et dagligt indtag på 6 mg lutein og zeaxanthin pr. dag nedsatte risikoen for at udvikle AMD.

Forskningsresultater: Lutein, zeaxanthin og grå stær
Fire epidemiologiske undersøgelser har for nyligt sat fokus på sammenhængen mellem lutein og zeaxanthin på den ene side og risikoen for at udvikle grå stær på den anden:

  • Nurses’ Health Study viste, at et højt indtag af lutein og zeaxanthin nedsatte sandsynligheden for, at man på et tidspunkt fik brug for at lade sig operere for grå stær. Dosis for denne gruppe forsøgspersoner lå på ca. 6 mg pr. dag.
  • Health Professional’s Follow-Up Study viste samstemmende, at store mængder lutein og zeaxanthin (6,9 mg pr. dag) reducerede behovet for grå stær-operationer.
  • Den fem-årige Beaver Dam Eye Study opfølgningsundersøgelse viste, at de personer, der fik mest lutein og zeaxanthin, havde en langt lavere risiko for at udvikle grå stær igen i forhold til de personer, der fik mindst af de to næringsstoffer.
  • En engelsk undersøgelse af 372 mænd og kvinder i alderen 66-75 år viste, at risikoen for specifikke former for grå stær var lavest blandt de personer, der havde mest lutein i blodet.

Hvad du har behov for at vide
Når man tager denne positive sammenhæng mellem lutein, zeaxanthin og aldersrelaterede øjensygdomme i betragtning, kan man kun konkludere, at det er en god ide at sørge for, at disse to næringsstoffer findes i rigelig mængde i den daglige kost.

Hvis du spiser fem portioner frugt og grønt pr. dag (som er den gældende anbefaling), får man ca. 5-6 mg carotenoider, heriblandt lutein og zeaxanthin - vel at mærke hvis man vælger sine grønsager med omhu (se skemaet herunder).

Men flertallet af amerikanerne spiser ikke disse fem portioner frugt og grønt, så det gennemsnitlige daglige indtag af lutein og zeaxanthin ligger på ca. 2 mg pr. dag. Ifølge de undersøgelser, der er omtalt i denne artikel, bør det daglige indtag ligge på 6 mg eller mere pr. dag, hvis man vil reducere sin risiko for at udvikle AMD og grå stær. Hvis man har svært ved at øge mængden af carotenoider i den daglige kost, så findes der kosttilskud med lutein og zeaxanthin på markedet.

Hvor findes lutein og zeaxanthin?
Lutein og zeaxanthin findes sammen i mange forskellige fødevarer. Mørkegrønne bladgrønsager er hovedkilde til næringsstofferne, men de findes også i mindre mængder i andre farverige frugter og grønsager, f.eks. broccoli, peberfrugter, majs, ærter, dadelblommer og mandariner - som vist i dette skema:

 

1 portion af fødevaren

Lutein og zeaxanthin

Lutein

Zeaxanthin

Grønkål

20,5-26,5

-

1,1-2,2

Andre grønne bladgrønsager

15,3

-

5,1

Spinat

3,6-12,6

1,7-13,3

0,5-5,9

Roetoppe

12,1

-

0,4

Broccoli

2,1-3,5

14,-1,6

-

Gul majs

1,4-3,0

0,6

0,9

Grønne ærter

2,3

2,2

-

Peberfrugter

-

-

1,7

Dadelblommer

1,4

-

0,8

Mandariner

0,5

-

0,2

Kilde: American Optometric Association.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012