Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Tatoveringer

Tatoveringer bliver mere og mere populære på områder, der ikke længere har noget at gøre med tatoveringens traditionelle formål. Der reklameres kraftigt for tatoveringer som permanent make-up, hvor der sprøjtes farvepigment ind under huden ved øjne og læber, således at man får en permanent "streg" rundt om øjne eller læber - eller en permanent øjenskygge.

Disse indgreb foretages både af klinisk uddannet personnel og ikke-klinisk uddannet personnel. Lægerne anvender denne form for tatovering til at dække modersmærker og ar samt ved rekonstruktion af brystet efter en kræftoperation.

De amerikanske sundhedsmyndigheder anser denne form for tatovering - kaldet intradermal tatovering - for at være et kosmetisk indgreb.

Nogle oplever en allergisk reaktion på det indsprøjtede pigment, og desuden er der risiko for, at sygdomsfremkaldende mikroorganismer på denne måde kommer ind i blodstrømmen. Man har blandt andet sat tatoveringer i forbindelse med svære tilfælde af allergisk dermatitis på grund af, at nogle af de farvepigmenter, der anvendes, er meget kraftige. Med tatoveringen følger en øget risiko for betændelse - således har man påvist tilfælde af overførsel af Hepatitis B-virus. Desuden foreligger risikoen for overførsel af Hepatitis C og HIV-virus. Denne risiko afhænger af, hvem der udfører tatoveringen.

Man bør gøre sig klart, at en tatovering er permanent. Den KAN fjernes, men kun ved et kirurgisk indgreb, ved afslibning af huden eller - for visse farvers vedkommende - laserbehandling, der får tatoveringens farver til at forsvinde. Både afslibning og operation kan være meget smertefuldt og vil ofte efterlade ar. Ikke alle laserbehandlinger kan få farverne til at forsvinde, og i nogle tilfælde vil denne form for behandling efterlade fremmede stoffer i blodet.

Kilde: "Tatoos", FDA Medical Bulletin, maj 1994;24(1):side 8.
FDA Medical Bulletin, Department of Health and Human Services, Public Health Service, Food and Drug Administration (HFI-42), Rockville, MD 20857, USA.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012