Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Pilebarkekstrakt - et ægte alternativ ved kroniske smerter

På den 3. internationale kongres for phytomedicin, som fandt sted i München i oktober, blev de nyeste forskningsresultater inden for phytoterapien præsenteret: Et ekstrakt af pilebark er har mindst ligeså god virkning til behandling af rygsmerter som det nye, selektive COX-2-hæmmer-præparat Rofecoxib (Vioxx®). Det er også betydeligt billigere og giver ikke de samme maveproblemer, som mange oplever ved NSAID-præparater.

Der står smertestillende midler på langt hovedparten af de recepter, lægerne udskriver. Og samtidig må man konstatere, at smertebehandlingen ofte er en temmelig ulogisk affære, siger praktiserende læge Erwin Häringer fra München. Han fortæller, at for hver krone, man bruger på behandling af en gigtlidelse, kan man bruge 50 øre på at lindre bivirkningerne af behandlingen. Også patienter, der får Rofecoxib, kan få blødende mavesår. Det er derfor yderst ønskværdigt med alternativer, som har færre bivirkninger - specielt på blodomløbet, således at man kan være sikker på, at der ikke sker skader ved lang tids brug.

To aktuelle undersøgelser
Professor Elot Eisenberg, Haifa i Israel, præsenterede et randomiseret, dobbeltblindforsøg af virkning og bivirkning ved pilebarkekstrakt. 210 patienter med kroniske rygsmerter deltog i forsøget, og 191 gennemførte. Deltagerne blev inddelt i tre grupper og fik i en fire ugers periode enten placebo eller et standardiseret ekstrakt af 120 mg eller 240 mg salicin (ESCOP-monografen "Salicis cortex" anbefaler 240 mg). Tramadol anvendtes, hvis der var behov for yderligere smertelindring. Hovedkriteriet var antallet af smertefrie patienter i fjerde behandlingsuge, dvs. mindst fem smertefrie dage uden indtagelse af Tramadol.

Dette kriterium opfyldte 6% af placebogruppe, 21% af den gruppe, der fik 120 mg salicin, og 39% af de patienter, der fik 240 mg. Som eneste bivirkning var der blandt de patienter, der fik salicin, enkelte tilfælde af allergi (Am J Med 2000;109: 9-14).

Professor Dr. Sigrun Chrubasik i Freiburg foretog et andet (åbent, kontrolleret) forsøg med 228 patienter med akutte problemer stammende fra kroniske rygsmerter, hvor man sammenlignede 240 mg salicin med COX-2-hæmmeren Rofecoxib (Vioxx®) i den anbefalede dagsdosis på 12,5 mg. Efter fire uger havde 60% af hver gruppe betydeligt færre smerter. Også bivirkningerne var stort set de samme - dog var der i salicin-gruppen en større tendens til allergiske reaktioner, og i Rofecoxib-gruppen kunne man iagttage en del mave-/tarmproblemer. Det syntetiske præparat kostede ca. 40% mere end naturmidlet.

Hvad er det, der virker? På udkig efter "the missing link"…
Af de ca. 400 Salix-arter, der findes, har DAB og Kommission E til udvinding af pilebark kun tilladt dem, der totalt set indeholder mindst 1% salicin. I denne gruppe findes Salix daphnoides (15%) og S. purpurea (8%). Udover fenol-salicin-derivater indeholder pilebark bla. garvestoffer opbygget af flavanolerne catechin og epicatechin, glykosidforbundne flavonoider med mulig homogeniserende og smertestillende virkning, samt dimere og trimere strukturer af procyanidin-typen.

Professor Adolf Nahrstedt fra universitetet i Münster forklarer, at salicin-derivater i dag anerkendes som virkningsbestemmende indholdsstof. Ved stofskiftet i tarmkanalen dannes det egentlige aktive stof salicylsyre, som er en relativt selektiv hæmmer af cyclooxygenase-2 - i modsætning til den syntetiske acetylsalicylsyre. Kliniske undersøgelser tyder i alle tilfælde på en forskel mellem iagttaget virkning og ekstrapoleret aktivitet. "Der må være mere på spil", siger professor Narhstedt. I fremtiden vil forskerne derfor fokusere på at finde yderligere aktive stoffer og mulige synergieffekter mellem indholdsstofferne.

Kilde: Pressekonference "Weidenrindenextrakt: Die erste Wahl bei chronischen Schmerzen?" på 3. Internationale kongres vedr. phytoterapi, arrangeret af Plantina Biologische Arzneimittel AG, München 12.10.00.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012