Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

D-vitamin-mangel og muskelsmerter

Et studie har vist, at alle med vedvarende muskel- og knoglesmerter har en høj risiko for at mangle D-vitamin.

I studiet Indgik 150 patienter af begge køn med vedvarende muskel- og knoglesmerter, heraf 83 immigranter og 67 ikke immigranter. Alle var i alderen fra 10-65 og fra store etniske grupper. Forskerne fra Minneapolis universitets sundhedscenter målte deltagernes D-vitaminstatus ved hjælp af calcidiol i serum.

Det viste sig at, samtlige afroamerikanere, af spansk, østafrikansk og amerikansk-indiansk afstamning manglede D-vitamin. Det gjaldt 93% af samtlige deltagere i undersøgelsen, både mænd og kvinder, og ikke-immigranter havde lige så lave værdier som immigranter. 28% af samtlige deltagere havde svært nedsatte mængder af D-vitamin, heraf var 55%, under 30 år.

Fem patienter, heraf fire under 35 år, havde så lidt D-vitamin i kroppen, at mængden ikke kunne måles. Årstiden var ikke af betydning.

Forskerne konkluderer, at alle patienter med vedvarende, uspecifikke smerter i muskler og knogler har en høj risiko for at komme til at lide under følgerne af uopdaget og ubehandlet, svær mangel på D-vitamin. Dette gælder også for mennesker, som man normalt ikke ville tro er i risiko for at mangle D-vitamin, for eksempel yngre, omkringgående ikke-indvandrere af begge køn. Ikke-immigrant kvinder i fødedygtig alder med sådanne smerter ser ud til at være i størst risiko for at blive fejldiagnosticeret eller få opdaget vitaminmanglen sent.

Osteomalaci er en forstyrrelse i omsætningen af kalk og fosfor, medførende nedsat kalkindhold i knoglerne. Optræder osteomalaci, før vækstlinierne i knoglerne lukkes, kaldes det rakitis (engelsk syge). Symptomer ved osteomalaci er muskelsvækkelse, deforme knogler evt. med knoglebrud, og osteomalaci er en kendt årsag til vedvarende ikke-specifikke smerter i muskler og knogler. Derfor bør alle patienter med sådanne smerter undersøges for mangel på D-vitamin.

NB: Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

Kilde: Mayo Clinical Proceedings, December 2003.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012