Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

D-vitamin nedsætter risikoen for type 1 diabetes

En undersøgelse har vist, at spædbørn, der får den anbefalede daglige dosis af D-vitamin, får en lavere risiko for at udvikle type 1 sukkersyge de næste tredive år.

Undersøgelsen er udført i et samarbejde mellem engelske og finske forskere, og formålet var at undersøge, om tilskud af D-vitamin til spædbørn kunne have indflydelse på en senere udvikling af type 1 diabetes, noget man har konstateret i dyreforsøg. Deltagere i studiet var alle gravide kvinder i Oulu og Lapland i det nordlige Finland, som skulle føde i året 1966, i alt 12.055. Man indhentede oplysninger i børnenes første leveår om hyppighed og dosis af D-vitamin, som børnene fik, og om der var tegn på engelsk syge. Man undersøgte derefter, hvor mange af børnene, der ved udgangen af december 1997 havde fået diabetes.

10.821(91% af de levendefødte) børn blev fulgt op i et-års alderen. Ud af 10.366 børn, som blev inkluderet i undersøgelsen, udviklede 81 diabetes i løbet af studiet. Det viste sig, at tilskud af D-vitamin havde sammenhæng med nedsat hyppighed af type 1 diabetes, efter justering for forhold omkring fødslen, antropometriske målinger og sociale forhold. Børn, der fik den anbefalede dosis på 2.000 enheder D-vitamin dagligt, var 80 procent mindre tilbøjelige til at udvikle diabetes i forhold til børn, der ikke fik den anbefalede dosis. Børn, der i det første leveår havde tegn på engelsk syge, havde en tredoblet risiko for at få type 1 diabetes.

NB: Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

Kilde: The Lancet, november 2001; 358.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012