Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

I stedet for

Af læge Carsten Vagn-Hansen

Det står i almindelighed sløjt til med sundheden i Danmark. Folk føler sig mere og mere syge, går oftere til læge, borger mere medicin og bliver hyppigere indlagt. Vores levetid er ikke forøget væsentligt de sidste mange år og ligger i bunden i forhold til næsten samtlige lande i Europa. En del af forklaringen er givetvis, at vi gør vores bedste for at overtræde de grundlæggende regler for sundheden. Vi gør i stedet for rigtig meget, der øger risikoen for sygdom og vantrivsel.

På Internettet cirkulerer en historie om, hvordan Gud i begyndelsen dækkede jorden med broccoli, blomkål og spinat, grønne, gule og røde grønsager af alle mulige slags, så mænd og kvinder kunne leve et langt og sundt liv.

Men så skabte Satan, ved at bruge Guds gaver, flødeisen og kagerne. Og Satan sagde: "Vil du have en flødebolle oveni?", og manden sagde "ja", og kvinden sagde: "Jeg vil ha' en til med godt med drys på". Og de tog fem kilo på.

Gud sagde så: "Prøv, min friske grønne salat". Og Satan forsynede salaten med smuldret blåskimmelost og hvidløgsost til. Efter måltidet løsnede manden og kvinden bæltet.

Gud sagde derefter: "Jeg har sendt jer hjertesunde grønsager og god olivenolie, som I kan sautere dem let i". Men Satan frembragte dybtstegte rejer, friturestegte kyllinger med masser af pomfritter og mayonnaise og bøffer så store, at de behøvede en tallerken for sig selv, og til dessert chokoladekage. Menneskenes blodsukker steg til uanede højder.

Gud sørgede så for løbesko, så hans børn kunne tabe de ekstra kilo. Men Satan kom med en fjernbetjening, så mennesket ikke skulle have besvær med at skifte kanal. Og manden og kvinden grinede og græd foran det flimrende tv og begyndte at bruge joggingsæt med elastik

Så frembragte Gud magert kød, for at mennesket kunne indtage færre kalorier og stadig blive mæt. Men Satan frembragte dobbelte cheeseburgere og spurgte: "Vil du have pomfritter til? Manden svarede: "Ja, og gør dem store!". Og han fik hjertestop.

Gud sukkede og skabte bypass kirurgi på alle kranspulsårerne. Og Satan skabte den offentlige og private sygesikring, så folk ikke behøvede at bekymre sig om sundheden. Hvad bliver det næste og fremtiden? Det er kun i fantasien, vi kan forestille os det, men godt på vej er mad, der er tilsat vitaminer for at bøde på den dårlige kvalitet og for at få folk til at spise endnu mere sukker, stivelse og margarine. Det kaldes hærdet vegetabilsk fedt, som vi får 20 gange for meget af. I stedet for at drikke vand drikker vi cola, sodavand og øl og syrer vores knogler væk. Eller så meget alkohol, at leveren skrumper.

Andre muligheder
I stedet for at trække vejret i frisk luft opstiller man nu automater, hvor man for en tyver kan få ren ilt. Det skulle være så godt for hjernen. I stedet for sporvogne, der ikke forurener luften, bruger vi flere busser og privatbiler, og den tapre skare af rygere, der ryger meget, ryger nu mere. Den eneste fordel er efterhånden, at rygerne må ud i frisk luft for at ryge, da det bliver mindre og mindre acceptabelt at ryge inde.

I stedet for at være ude i det for sindet og for vores indre så vigtige dagslys, arbejder vi mere og mere inde, så hjernen ikke kan finde ud af, om det er dag eller nat Vi bliver deprimerede og stressede arbejdsnarkomaner i stedet for at dele arbejdet med vore arbejdsløse og indvandrerne.

I stedet for at røre mere ved vores børn anbringer vi dem foran fjernsynet eller computeren for at få tid til vores fritidsarbejde, og af samme grund henter vi ikke børnene tidligere fra børnehaven, når vi får tidligt fri. I stedet for selv at klare opdragelsen af ungerne overlader vi den til pædagogerne og lærerne. Det er jo det, de får deres penge for.

I stedet for at bruge vores krop så meget som muligt og derved holde den i god stand, så bruger vi maskiner til alt og går så lidt som muligt, bruger elevator i stedet for trapperne og bil og bus i stedet for at gå eller cykle. Når vi så får slidgigt, får vi gigttabletter i stedet for at bevæge leddene noget mere, så de bliver smurt og genopbygget. I stedet for at bruge ryggen rigtigt og meget får vi diskusproblemer og rygsmerter. I stedet for at få konditionen i orden ved at drive sport, gå og løbe, får vi hjerte- og kredsløbs problemer, som vi i stedet for at arbejde væk får flere slags lægemidler imod.

I stedet for at bevare en god hukommelse og hjernefunktion ved at bruge både hovedet og kroppen mere, lader vi os hjernevaske af fjernsynet hver aften og må bruge lægemidler mod Alzheimer, for at blive opkvikket (eller i tilfælde af overaktive børn neddæmpet) og for at kunne sove.

Sindet og de andre?
I stedet for at bruge vores følelser, græde og skrige vores sorg ud og skælde ud, når vi er gale, lægger vi låg på med psykofarmaka, så følelserne går indad og skader både krop og sind. I stedet for at danse og synge, når vi har det godt, er vi bange for at blive opfattet som sindssyge og bliver skrupkedelige.

I stedet for at være ærlige, når folk spørger, hvordan vi har det, siger vi altid: "Tak, det går fint", selv om vi er fulde af sorg og bekymringer. I stedet for at glæde og værdsætte andre ved at bede dem om hjælp, når vi har brug for det, hopper vi hellere på tungen, til den knækker. Skal der hjælpes, må det være det offentlige, der skal gøre det.

I stedet for selv at rydde op og tage bortsmidt affald med hjem i skraldespanden skælder vi ud på kommunen eller amtet. Tabletter, der er blevet for gamle, smider vi i skraldespanden i stedet for at aflevere dem på apoteket I stedet for at luge affaldet væk borger vi giftige sprøjtemidler, for det gør de andre jo også, med det resultat at vi forgifter vores vand og miljø.

I stedet for at være en aktiv del af et levende og godt fællesskab, er der mange, der lader andre tage slæbet og selv nyder godt af det. I stedet for at sige vi, siger de jeg. I stedet for at gå i kirke, være næstekærlige eller selv pleje deres åndelige ståsted tror mange, at kirkeskatten og Folkekirken sikrer dem en plads i himlen.

Det er på tide, at vi ser i øjnene, at vi ved at smyge os udenom vores forpligtelser over for os selv, hinanden, samfundet; miljøet og naturen bliver nogle svage, egoistiske og besværlige mennesker. Lad os mødes i forsamlingshuse og mødesale for at snakke om, hvordan vi kan få vendt udviklingen og sammen gøre vores liv og samfund bedre.

Vi må især blive bedre til at tage hånd om hinanden, for glæden ved at få lov til at gøre noget for andre giver så stor bærekraft, at både vi selv og alle andre får lettere ved at gøre det rigtige i stedet for det forkerte.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012