Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Etikken og uvildigheden er alfa og omega

Af apoteker Paul Bundgaard, Roskilde Dom Apotek, formand for Danmarks Apotekerforening.

I slutningen af måneden tager apotekernes kredsforeninger fat på de årlige lokale generalforsamlinger. Det plejer at være både spændende og festlige arrangementer, hvor vi også tager os tid til at drøfte de vigtigste udfordringer for vores fælles fag og branche.

I år er der ingen tvivl om, at den faglige etik står på dagsordenen. Mon ikke alle på apotekerne tydeligt husker Lægemiddelstyrelsens rapport fra oktober om "gaveregnen" over apotekerne. Rapporten gav eksempler på tvivlsomme økonomiske ydelser fra virksomheder til apoteker - og der blev påvist nogle klare overtrædelser af reglerne.

Vi hverken vil eller kan leve med, at vores faglige stolthed og eksistensberettigelse smuldrer - hverken hos myndighederne eller patienterne. Derfor er det så afgørende, at vi fortsat samarbejder med myndighederne om at få langt klarere og mere utvetydige regler på området. Vores mål er, at regelsættet bliver enkelt og let at forstå for alle apotekere og virksomheder.

Apotekernes Etiske Nævn skal hjælpe os med at undgå fortolkningsproblemer. Arbejdet er i fuld gang, og vi er allerede parate til at overveje, om nævnets beføjelser er tilstrækkelige. Som det ser ud i dag, har Apotekernes Etiske Nævn hverken direkte mulighed for at give bøder eller påtaler til apotekerne. Og nævnet har ingen formel kompetence i forhold til apotekernes kæder og kædeledelserne. På kredsmøderne vil bestyrelsen drøfte disse forhold med apotekerne - og ved samme lejlighed vil vi belyse mulighederne for at indføre anmeldelsespligt for apotekere, der selv tager initiativ til at samarbejde med producenter.

Med klarere regler og endnu bedre aftaler og retningslinjer mellem apotekerne og leverandørerne når vi helt sikkert langt. Men foreningerne og nævnene i branchen kan ikke løse alle problemerne fra centralt hold. Og en troværdig faglig etik er ikke i hus med politiske beslutninger alene. Vi kan enes om de politiske rammer og om ordentlige regler og retningslinjer. Men troværdigheden, uvildigheden og den faglige etik på apotekerne er et fælles ansvar, som vi - og alle vore ansatte - skal værne om hver eneste dag. Vi bedømmes på kvaliteten af vores faglige rådgivning og professionalismen i mødet med patienter og kolleger i sundhedsvæsenet. Ansvaret for den faglige kvalitet på apotekerne kan vi hverken dele med producenterne eller udlicitere til kæderne. Ansvaret er og bliver apotekerens. Derfor er debatten om uvildigheden og den faglige etik alfa og omega for os.

Euromedicin
Det ser sort ud med Euromedicins bidrag til billigere lægemidler til danskerne - og patienternes sikkerhed er for alvor i fare. Sådan lyder resultatet af en læges gennemgang af seks ordinationer, som han har sendt af sted via Euromedicin.

Euromedicin lover ellers meget højstemt, at de vil sikre danske patienter billigere lægemidler. Alligevel fremgår det tydeligt af gennemgangen, at i hvert fald én af kunderne uden videre skal betale dobbelt så meget for sit lægemiddel som lovet - og så bliver medicinen oven i købet leveret fra et dansk apotek.

Jeg er bestemt ikke stolt af, at et dansk apotek godvilligt medvirker til den leverance. Det er urimeligt for kunden og uetisk på branchens vegne at medvirke til at levere medicin på de vilkår. Det er også milevidt fra formålet med de mange faglige aktiviteter, apotekerne har i gang for at forbedre sikkerheden og øge patienternes og samfundets udbytte af lægemidlerne.

Det kniber også for Euromedicin at levere lægemiddelinformationen på dansk - og det går rigtig skidt med at levere inden for de lovede fem hverdage. Men kronen på værket er den bestilling af et malariamiddel, hvor patienten fik Tetracyklin mod bumser i stedet for. Fejlen kan føre til malariasmitte, alvorlig sygdom og død for en patient, der troede sig godt beskyttet mod sygdommen.

Fra Apotekerforeningens side har vi tydeligt og på forhånd gjort opmærksom på de alvorlige risici, patienterne udsættes for. Det ser foreløbig ud som om, vi har talt for døve øren over for Lægeforeningen, der både i Ugeskrift for Læger og i JydskeVestkysten har hilst Euromedicins forretningskoncept velkommen.

De alvorlige brister og fejl i Euromedicins håndtering af medicin er fundet på baggrund af bare seks recepter! Det lover bestemt ikke godt. Og allerede inden Euromedicin sendte sin første recept ud af landet, gjorde vi grundigt opmærksom på problemerne. Vi vil fortsat følge udviklinger nøje og gøre myndigheder og kolleger i sundhedsvæsenet opmærksomme på de alvorlige sikkerhedsrisici, patienterne udsættes for.

Vi vil sikre danske patienter den rigtige medicin med tilhørende professionel information og rådgivning om virkningen, bivirkningerne, korrekt brug og forskellige risici i forbindelse med medicinen. Dermed kommer vore klassiske dyder og den høje faglige etik på banen igen. Vi stoler på, at den kvalitet og sikkerhed, vi leverer, fortsat efterspørges af de danske patienter og sundhedsmyndigheder. Vi ved, at det betaler sig i længden såvel for samfundet som for den enkelte. Derfor er en fælles, fremadrettet debat om vores faglige etik og uvildighed på apotekerne så nødvendig.

Læs også:
Forbrugeres og patienters tillid genoprettet

Kilde: Farmaci 3 - 2004-06-16

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012