Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Brystkræft, alkohol og folat

I en undersøgelse af 88.818 sygeplejersker fandt man i alt 3.483 tilfælde af diagnosticeret brystkræft. Forsøgsdeltagernes folatindtag havde ingen sammenhæng med risikoen for brystkræft. Blandt dem, der drak mindst 15 g alkohol pr. dag, var risikoen højest for de personer, der havde det laveste folatindtag. Ved et samlet folatindtag på mindst 600 mcg/dag sammenlignet med 150-299 mcg/dag var den relative risiko på 0,55. Risikoen for brystkræft set i sammenhæng med alkoholforbrug var højest blandt kvinder med et samlet folatindtag på mindre end 300 mcg/dag. For kvinder, som indtog mindst 300 mcg folat pr. dag lå den relative risiko på 1,05 ved et alkoholindtag på mindst 15 g/dag vs. mindre end 15 g/dag.

Kommentar: Denne undersøgelse rejser atter det ofte debatterede spørgsmål: Skal man give kosttilskud til personer, hvis livsstil undergraver deres helbred? Mange vil mene, at man bør ændre sin livsstil, før man får kosttilskud. Arbejder man inden for nutidens sundhedsvæsen, forsøger man at overtale personen til at ændre livsstil - samtidig med, at man giver kosttilskud til at understøtte ændringen. Det er f.eks. tilfældet med C-vitamin til rygere. Alle ved, at rygning er skadeligt. Og det er lige så sikkert, at en person, der ikke har tænkt sig at holde op med at ryge, har bedre af at få C-vitamintilskud end af ikke at få C-vitamintilskud. I tilfældet med brystkræft og personer, der drikker alkohol, er det klart, at drikker man mere end 15 g ren alkohol pr. dag, er det dårligt for helbredet, men man klarer sig bedre, hvis man samtidig tager tilskud af folsyre og/eller multivitaminer.

Kilde: "A Prospective Study of Folate Intake and the Risk of Breast Cancer, "Zhang S, et al, JAMA, 5. maj 1999;281(17):1632-1637. (Adresse: Shumin Zhang, MD, ScD, Nurses'Health Study, Channing Lab, 181 Longwood Ave, Boston MA 02115, USA) 32125.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012