Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lægelig forbrugerforvirring

4.000 børn på lykkepiller - fremskridt eller krisetegn?

Det er en forbrydelse at afstå fra medicinering af depressive børn, mener formand for Praktiserende lægers Organisation, Jørgen Lassen. Men psykologen John Aasted Halse, formand for Børns Vilkår, er ikke enig. Han kalder det symptombehandling med bivirkninger.

John Aasted Halse, hvad skal man gøre i stedet?

»Man skal erkende, at der er nogle samfundsmæssige forhold, som gør, at der er flere, også børn og unge, der udvikler psykiske problemer. Og eventuelt forsøge at reducere eller fjerne de stressfaktorer, der er med til at trigge børnene. Men når man har med børn at gøre, handler det - behandlingsmæssigt - om samtaler og om at lære børnene om sig selv. Om at fjerne årsagerne, ikke symptomerne, og om at give dem modstandsdygtighed. Det vil typisk være at lære dem nogle taklingsstrategier, så de kan navigere, på trods af de vanskeligheder de møder indimellem«.

Hvorfor gør man ikke det?

»Det tager meget længere tid.

Jørgen Lassen, er de praktiserende læger rustet til at vurdere, om et barn skal have lykkepiller?

»Nej, det er vi ikke generelt, men det fremgår af en vejledning fra Sundhedsstyrelsen, hvordan vi skal gelejde os på det her område. Det står udtrykkeligt, at medicinsk antidepressionsbehandling af børn er en speciallægeopgave. Dvs. det er noget børne- og ungdomapsykiatere skal tage sig af«.

Men indimellem gør I det alligevel?

»Ja, det gør vi«.

Tvivl om effekten af "lykkepiller"
Myndighederne i Storbritannien vil fraråde brugen af de såkaldte lykkepiller med milde og moderate depressioner, skriver Økonomisk Ugebrev. "I internationale såvel som nationale fagkredse spørger man nu, om SSRI’er overhovedet virker mod depression", siger professor og overlæge Per Kragh-Sørensen, Odense Universitetshospital, der har forsket i antidepressiver. I 2002 var 217.000 danskere i behandling med SSRI’er. Per Kragh-Sørensen har lavet en stikprøve, som viser, at kun 23 pct. af dem lider af svær depression.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012