Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Soja til debat

Nye forskningsresultater piller afgørende ved myten om, at soja er godt for helbredet. I New Zealand advares konkret om ikke at give spædbørn modermælkserstatning med soja. De danske myndigheder er rolige. Med god grund: Der foreligger over 200 undersøgelser om sojas positive helseegenskaber.

Nye undersøgelser sætter spørgsmålstegn ved det fornuftige i at indtage oprensede soja-phytoøstrogener i pilleform, der markedsføres som velegnede til kvinder i overgangsalderen og med en forebyggende effekt over for knogleskørhed, kredsløbsforstyrrelser med videre. Salget af den slags kosttilskud er ikke tilladt i Danmark, men florerer på Internettet.

I det danske Fødevaredirektorat arbejder en forskergruppe netop med at klarlægge en række østrogene plantestoffers virkningsmekanisme, og her er man ikke specielt nervøs over for soja og sojaprodukter, hvor phytoøstrogenerne findes i en gruppe af stoffer, som hedder isoflavonoider. Arbejdet er ikke færdigt endnu, men en af forskerne siger:

- Jeg tror bestemt ikke, at de koncentrationer, vi indtager af soja og sojaprodukter igennem vores almindelige kost, har nogen skadelig virkning. Men så snart vi taler om rene kosttilskud, hvor man tager enkeltstoffer ud af sojabønner, så er det en anden sag, vurderer cand.mag. Vibeke Breinholt.

Omkring indholdet af de østrogenlignende stoffer i de forarbejdede sojaprodukter, siger cand. pharm. ph.d. Anne-Marie Vinggaard, 
som også arbejder i forskergruppen:

- Vi har gennemgået en lang række sojaprodukters indhold af isoflavonoider og fundet frem til, at indholdet kun er 1/10 af, hvad det er i de oprindelige sojabønner. Erfaringer fra Japan, hvor man spiser mange sojaprodukter, viser jo heller ikke et øget antal kræfttilfælde, siger hun.

Anne-Marie Vinggaard påpeger dog også, at der er mange usikkerheder forbundet med sammenligning af de eksisterende undersøgelser, og at flere faktisk rejser en hel række nye spørgsmål. For eksempel hvorfor et af stofferne ikke giver skade på et foster, men derimod på en nyfødt rotteunge.

Flere myter om soja er blevet aflivet i de senere år, for eksempel blev myten om, at soja hjælper ved kvinders svedeture i overgangsalderen, afkræftet ved en undersøgelse i år.

I USA har det amerikanske Food og Drug Administration (FDA) i 1999 tilladt soja-producenterne at reklamere på emballagen med, at en vis mængde sojaprotein, 25 gram pr. dag som led i en fedtfattig diæt "kan nedsætte risikoen for hjertesygdomme". Producenterne fik dog ikke godkendt en anmodning om at måtte anprise isoflavonoidernes gunstige indvirken på helbredet. 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012