Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kalium-tilskud kan hjælpe syge

Hjertepatienter og andre, der får vanddrivende medicin, oplever ofte muskeltræthed. Grunden kan være mangel på kalium, siger overlæge, der forsker ud fra dansk Nobelpris-vinders opdagelse.

Fjern saltbøssen fra middagsbordet og erstat den med en kaliumbøsse.

Den tidligere overlæge Keld Kjeldsen, Rigshospitalets hjerteafdeling, på baggrund af 11 års forskning i kroppens kaliumbalance. Hans pointe er, at mangel på kalium i langt højere grad, end man hidtil har antaget, kan være årsag til problemer hos mennesker med hjertesygdomme, hos astmatikere eller patienter i vanddrivende behandling.

Kalium er et grundstof, der indgår i kroppens salt- og væskebalance. Keld Kjeldsens og hans medarbejderes forskning bygger på den opdagelse, som den danske professor Jens Christian Schou, Århus, har fået Nobelprisen for: natrium-kalium pumpen.

Hvor de fleste forskere, der er gået i Schous fodspor, arbejder med pumpens basale virkninger, ser overlæge Keld Kjeldsen på den praktiske anvendelse for patienten. Han peger på, at kaliummangel kan være årsag til træthed og uoplagthed hos flere patientgrupper. Hos hjertepatienter kan kaliummangel i værste fald være livstruende. Uorden i kaliumbalancen kan også være årsag til pludselige dødsfald blandt idrætsudøvere.

"Under alle omstændigheder vil vi alle sammen have godt af et kaliumtilskud. Det er kun patienter med nyresvigt, der ikke kan tåle det", siger Keld Kjeldsen.

Almindelige blodprøver er ikke altid tilstrækkelige til at påvise kaliummangel. Natrium-kalium pumpen vil altid sørge for at holde en så normal balance som mulig i blodet af hensyn til hjertets funktion, anfører Keld Kjeldsen. Kalium findes i sunde fødevarer som grønsager, frugt og kød. Der er så godt som intet i hvidt brød, kaffe, the, smør eller øl. "Og der er faktisk mange, der i perioder lever af kaffe og franskbrød", siger Keld Kjeldsen.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012