Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

MSM til heste og kæledyr

Heste kan - ligesom mennesker og alle andre dyr - have stor nytte af MSM-tilskud. Det er bedst at starte med hestens kost, for den er kilden til dyrets naturlige sundhedspleje. Forskere hævder, at mangel på mineraler gør vores dyr mere udsatte for sygdomme - især efterhånden som de bliver ældre og mere svagelige. John Metcalf, dyrlæge og velrenommeret hestesportsudøver, har evalueret MSM til behandling af en række hestesygdomme, herunder kronisk muskelømhed, hævede vækstlinier (epifysitis), akut forfangenhed, lungehindebetændelse, tilbagevendende lidelser i fordøjelseskanalen samt ledegigt. MSM anbefales nu varmt af dyrlæger og hesteinteresserede, fordi stoffet i høj grad kan bidrage til hestens sundhed og indgå som led i behandlingen af forskellige hestesygdomme. MSM anvendes derfor som kosttilskud til heste - og til kæledyr - på grund af dets evne til at lindre og helbrede en lang række lidelser.

MSM blev opdaget af Dr. Robert Herschler. Det er et 100% rent, godkendt kosttilskud. MSM står for methylsulfonylmetan. Det er et organisk stof, der findes som hvidt krystallinsk pulver, og det udvindes af DMSO (dimethylsulfoxid). DMSO er et topisk, anti-inflammatorisk stof, som oprindelig blev fremstillet som et biprodukt fra træpulp-industrien, og som også i tidligere tider anvendtes til at behandle hestesygdomme.

Heste er temmelig udsatte for at pådrage sig en hel del almindelige sygdomme, som kræver omgående behandling - enten af ejeren eller af en dyrlæge. Eftersom en hest er et meget socialt dyr - uanset om den bor i en hestestald, eller den går rundt sammen med andre heste på en grøn eng - kan en smitsom sygdom, som ikke opdages og behandles i tide, have katastrofale følger.

Equin protozo myeloencephalitis er en neurologisk lidelse, som udvikler sig hurtigt blandt raske heste. Parasitten Sarcocystis neurona kommer ind i hestekroppen via foder eller vand og sætter sig i hestens rygsøjle. Symptomer på lidelsen er appetitløshed og manglende motorisk kontrol, efterhånden som sygdommen udvikler sig. Sygdommen kan være meget svær at opdage, og den kan være ligeså svær at diagnosticere, fordi tegnene på den ofte ligner tegnene på andre hestesygdomme - og de er ikke altid lige udtalte. Man mener, at over 50% af alle heste i USA har været udsat for den parasit, der er årsag til EPM. Sygdommen overføres ikke fra hest til hest, men spredes snarere af pungrotter, som man med sikkerhed kan påvise som smittebærere.

Organismens smittebærende stadie, sporocysterne, stammer fra pungrotternes afføring. Hestene kommer i kontakt med sporocysterne, når de græsser eller drikker smittet vand. Er parasitten først kommet ind i kroppen, migrerer den fra tarmkanalen til blodstrømmen og gennem blod-hjernebarrieren og begynder derefter at angribe hestens centralnervesystem.

Sygdommens udbrud kan ske både langsomt og hurtigt. Hvis der ikke stilles diagnose med efterfølgende behandling, kan EPM føre til omfattende og varige neurologiske skader. Arbejdsheste - specielt de heste, der løber væddeløb - vil få dårlig ryg. En hest med dårlig ryg vil langsomt blive dårligere til at udføre de ting, den plejer at kunne udføre. Er man opmærksom, vil man kunne se, at hesten lider af ubehag, den får let småskader, den lider af hårtab og får endog muligvis åbne sår ved sadlen.

Man har anvendt MSM til at behandle ovennævnte lidelse - med godt resultat. MSM til heste kan behandle og forebygge epifysitis (betændelse i det vækstcenter, der ligger lige over knæet) blandt hurtigtvoksende unge heste. Overfodring med en meget proteinrig kost er en af årsagerne til epifysitis.

MSM kan lindre en række hestesygdomme og lammelsesproblemer samt reducere inflammation og øge blodcirkulationen. I et forsøg tilsatte man stoffet til kosten til en fuldblods springhest, som led af kroniske rygproblemer. Problemerne forsvandt, og hesten kunne fortsætte sin springkarriere med uformindsket styrke. Hos et ungt, fuldblods hoppeføl fjernede MSM epifysitis på blot tre uger.

Dyr, der får MSM, udvikler svulster langt senere end andre - dvs. med en hastighed, der svarer til 10 års forsinket udvikling hos mennesker. Det gælder f.eks. svulster i endetarmen.

MSM er ikke et mirakelmiddel til dyr, men stoffet har to helt grundlæggende funktioner: Det behandler inflammationer, og det øger blodcirkulationen. Det findes i mad, der er meget frisk - hvilket betyder, at det meget nemt forsvinder, hvis man skærer eller tørrer høet. Det er derfor vigtigt at tilsætte det til kosten, så man er sikker på, at hesten får MSM fra en ren kilde.

For heste er MSM en fantastisk kilde til svovl. Ernæringseksperter, dyrlæger og hesteejere kan alle berette om glimrende resultater med at give heste MSM dagligt. Svovl er et vigtigt grundstof for dannelsen af bindevæv. Dyr, der får MSM i deres drikkevand, har det generelt bedre og har færre leverskader end kontrolgrupper - og de lever længere. MSM er desuden højt skattet som smertestillende middel ved blandt andet gigtsygdomme blandt heste.

Gigt hos hunde og katte
Ledegigt kan føre til, at hunde og katte kommer til at lide af stivhed eller lammelse. De skal måske kæmpe lidt for at komme på benene om morgenen, eller de gør eller mjaver af smerte, hvis de kommer til at bevæge sig forkert. Hos hunde ses ledegigt eller ledbetændelse oftest, når der opstår degenerative ændringer i forkert dannede led, f.eks. ved hoftedysplasi. Ledegigt kan også opstå som resultat af skader, infektioner eller immunforsvarsrelaterede lidelser.

Der ses kun meget sjældent ledegigt hos katte - selvom man dog ved, at visse racekatte lider af ledproblemer. Når katte har kroniske smerter, skyldes det oftest slidgigt. Det kan være meget svært at finde en form for smertestillende medicin til dyr, og de fleste dyrlæger anbefaler aspirin, men dette middel kan give mave-/tarmproblemer som f.eks. blødning og mavesår. Katte er ekstremt svære at medicinere, fordi de har en meget specielt fysiologi, som ikke altid reagerer på den medicin, der virker på hunde og mennesker. Der findes ingen præparater, der specifikt er målrettet mod at lindre kroniske smerter hos katte. De fleste NSAID-præparater som f.eks. aspirin og ibuprofen er giftige for katte, fordi kattens lever ikke kan nedbryde og skille sig af med de kemiske indholdsstoffer - og selv en enkelt dosis aspirin kan derfor være dødelig for en kat.

Dosering:

MSM til heste
En spiseskefuld (10 g) to gange dagligt til en hest på 500 kg. 1 g pr. 100 kg kropsvægt to gange dagligt eller efter dyrlægens anvisninger. Gælder alle klasser af heste.

MSM til hunde og katte
1/8 spiseskefuld (500 mg) en gang dagligt pr. 25 kg kropsvægt eller efter dyrlægens anvisninger.

I dåsen med pulver eller krystaller ligger en måleske. En halv måleske svarer til en teskefuld. En toppet måleske svarer til en spiseskefuld. 1 spiseskefuld = 3 teskefulde = 15 ml. Kom pulveret i dyrenes drikkeskål eller blandt det i evt. vådfoder.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012