Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Selen reducerer risikoen for prostatakræft

Mænd med lavt indhold af det livsvigtige spormineral, selen, i blodet har fire til fem gange så stor risiko for at få prostatakræft, viser en ny amerikansk undersøgelse. Forskernebag undersøgelsen foreslår af samme grund kosttilskud med selen, som en forebyggende foranstaltning, især hvis der er tale om ældre mænd, som i forvejen har et aldersbetinget fald i selenniveauet.  

Den nye undersøgelse, som er offentliggjort i Journal af Urology, lægger sig meget tæt opad tidligere forskning, som ligeledes viser, at selen beskytter mod blandt andet prostatakræft. En tidligere offentliggjort undersøgelse fra 1996 viste en 63% reduktion i antallet af prostata kræfttilfælde hos de mænd, der tog 200 mikrogram selen dagligt over en længere årrække. I den nye undersøgelse, som forskere ved Stanford University Medical Center i Californien udførte på 52 mandlige prostatakræftpatienter, samt 96 kontrolpersoner - alle i alderen 49-91 år, blev selen niveauerne målt i gennemsnit 3,83 år, før prostatakræften blev diagnosticeret. Her fandt forskerne, efter at korrigere for faktorer som kropsvægt, tobak og alkoholvaner, en direkte sammenhæng imellem kræftrisiko og selenstatus.

Ældre mænd med høje selenniveauer i kroppen havde ganske enkelt den laveste risiko for denne kræfttype.

Hvad der overraskede forskerne mest var ikke selens forebyggende rolle i forbindelse med prostatakræft, som trods alt har været påvist tidligere, men nærmere, at der sker et fald i kroppens selenniveauer med alderen. Dette vidste man tilsyneladende ikke tidligere.

Kilde: Journal of Urology 4001:166:7034-1038

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012