Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Chrompicolinat er ikke skadeligt, viser ny undersøgelse

En metaanalyse af over 60 undersøgelser af chrompicolinats potentielle skadevirkning tyder på, at der ikke er nogen sundhedsmæssig risiko ved at anvende produktet som kosttilskud.

Kosttilskuddet, som bruges til vægttab - og som i starten blev solgt på grund af betænkelighederne ved andre produkter, f.eks. efedra - blev fornylig hængt ud som potentielt skadeligt for mennesker, angiveligt fordi det tilskynder til genmutation og sterilitet.

Men en gennemgang af en lang række undersøgelser på celleniveau samt forsøg med mennesker og dyr foretaget gennem de sidste 30 år tyder på, at frygten er ubegrundet. Analysen er den største af sin art foretaget på chrompicolinat.

Analysen, som bliver offentliggjort i juni 2004-udgaven af Food and Chemical Toxicology, er udført af erfarne toksikologer og fødevareeksperter ved ENVIRON Health Sciences Institute i USA. Den fortæller, at chrompicolinat var påtænkt at skulle anvendes som GRAS (Generally Recognized as Safe) ingrediens i energibarer og -drikke.

Ifølge forfatterne findes der en stor mængde videnskabelige beviser, som er samlet af forskere ved de førende akademiske institutioner samt af det amerikanske landbrugsministerium og via National Toxicology Program (NTP) fra National Institutes of Health’s (NIH). Disse beviser tyder på, at produktet er fuldstændigt uskadeligt for mennesker.

"Den samlede mængde forskningsmæssige resultater tyder på, at chrompicolinat er et uskadeligt kosttilskud," siger en af forfatterne til analysen Ronald S. Slesinski, nyvalgt formand for Regulatory & Safety Specialty Section of the Society of Toxicology og ledende forsker ved ENVIRON.

"De accepterede sikkerhedstests, herunder Ames Tests og chromosomundersøgelser foretaget af NTP og ved uafhængige forsøgslaboratorier, visr ingen tegn på genetisk toksicitet."

Forskerne gennemgik de spørgsmål, som er blevet rejst vedr. chrompicolinats skadegørende virkninger, bl.a. en specifik undersøgelse, som berettede om negative bivirkninger på frugtfluer. "Man kan sætte spørgsmålstegn ved, om den mutagene virkning på frugtfluer har nogen relevans for mennesker," siger Dr. Slesinski. "Der er store forskelle i på insekters og pattedyrs fysiologi og stofskifte, og det er umuligt at overføre virkningen ved en bestemt dosis fra insekter til mennesker. Trivalent chrom har aldrig vist at have nogen mutagen virkning på dyr eller at kunne skade menneskers genmateriale (DNA) uanset dosis."

Analysen blev foretaget på foranledning af Nutrition 21, som fremstiller Chromax chrompicolinat, et stof, som oprindeligt blev udviklet af det amerikanske landbrugsministerium. Forfatterne vurderede de sundhedsskadelige aspekter ved chrompicolinat samt helt specifikt Chromax-produkterne. Mange af de undersøgelser, der lå til grund for analysen, blev også anvendt af Institute of Medicine (IOM) til at udvikle en sikkerhedsmonograf for chrompicolinat - en monograf, som fornylig blev forelagt sundhedsmyndighederne med retningslinier for evaluering af kosttilskud og deres eventuelle skadegørende virkninger. Prototype-monografen for chrompicolinat viste, at chrompicolinat er et sikkert stof, og at der ikke er behov for yderligere forskningen i stoffet for øjeblikket.

"Videnskabelige konklusioner bør altid være baseret på en samlet mængde data, og derfor bad Nutrition 21 om denne dybtgående gennemgang af den tilgængelige litteratur på området," siger Gail Montgomery, administrerende direktør for virksomheden. "Vi håber, at den kan besvare alle udestående spørgsmål om chrompicolinats eventuelle skadegørende virkninger, så forskere og ansatte i sundhedssektoren kan fokusere mere på chrompicolinatets rolle i forebyggelsen og behandlingen af insulin-relaterede tilstande."

Chrom er et vigtigt mineral - specielt til opretholdelse af korrekt insulinfunktion og -stofskifte. En række kliniske undersøgelser har vist, at kosttilskud i form af chrompicolinat er med til at forbedre insulinfunktionen og kontrollere blodsukkeret hos personer med insulinresistens og diabetes type II.

Læs også: Chrom – et mineral fra ungdommens kilde

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012