Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lovgivningen - ude af trit med udviklingen

Fødevarer og lovregler er en kompleks størrelse. Når politikere og myndigheder griber ind overfor trusler mod fødevaresikkerheden har vi al mulig grund til at prise os lykkelige over, at lovgivningen giver mulighed for hurtig indgriben eller at politikerne er hurtige til at reagere med den nødvendige lovgivning. Omvendt forholder det sig, når det drejer sig om ernæringsmæssige forbedringer af vore fødevarer. Her opleves en stor sendrægtighed til skade for både forbrugerne og fødevarebranchen. Ofte må det konstateres, at love og regler halter langt bag efter den faktiske udvikling.
I den seneste udgave af Scandinavian Food & Drink præsenterede vi et helt nyt produkt - Columbus Æg - et æg, der udmærker sig ved at have et højt og afbalanceret indhold af omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Columbus-ægget "fremstilles" helt efter naturmetoden, dog med den lille forskel, at Columbus-hønsene gives et foder, som er identisk med det foder tamhønsenes vildtlevende slægtninge har sat til livs i årtusinder. Ingen kunstige foderemner - kun ren naturmetode sammenlignet med de foderblandinger man giver almindelige høns. Og det er netop dette specielle, naturlige foder, der giver ægget et naturligt indhold af Omega3 og 6.
Dansk lovgivning tillader ikke anprisninger, der fortæller forbrugerne om den positive helbredseffekt, ej heller om den levetidsforlængelse og reducerede dødelighed, som er veldokumenterede virkninger ved indtagelse af Omega-3 fra et naturprodukt. I forhold til andre EU-lande er der her tale om en meget restriktiv holdning, som på ingen måde er i overensstemmelse med den faktiske udvikling.
Det er på tide, at danske politikere og fødevaremyndigheder åbner øjnene for de nye muligheder og tilpasser både lovgivning og administration til de nye tider. Gang på gang oplever vi, at udviklingen på fødevareområdet tager politikere og myndigheder på sengen. I disse tider hvor livsstilssygdomme i høj grad belaster vort hårdt pressede sundhedsvæsen og politikerne snik-snakker meget om forebyggelse og sundere levevaner, kan det ikke være nogen helt ringe idé, at give forbrugerne mulighed for at købe fødevarer, der kan bidrage til en sundere levevis. Men det kræver naturligvis, at fødevareproducenterne tydeligt må gøre opmærksom på de sundhedsmæssige fordele ved et givet produkt. Naturligvis skal det være en klar forudsætning, at den sundhedsmæssige virkning skal være videnskabeligt veldokumenteret, hvilket efterhånden er tilfældet for mange produkter.
Columbus Ægget er et godt eksempel på et sådan produkt. Og der eksisterer andre produkter, der er underlagt disse tåbelige regler - og vi kommer i en snarlig fremtid til at se flere andre produkttyper, hvor man på naturlig biologisk måde er i stand til at forbedre de grundlæggende ernæringsmæssige egenskaber til gavn for sundheden og dermed samfundsøkonomien.
Man kan undre sig over, hvorfor vi i Danmark skal have så restriktive love og regler, når andre lande i og udenfor EU åbenbart ikke ser nogle problemer i at give tilladelse til anprisning af den type produkter. Hvor længe skal vi vente på, at love og regler bliver tilpasset de nye tider og den faktiske udvikling?

Scandinavian Food - Januar 2001

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012