Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Curcuma positiv for kolesteroltallet

Ved laboratorietest på dyr og ved reagensglasforsøg har forskere påvist, at curcumin kan forhindre den iltning af fedtstoffer og celle- og subcellemembraner, som har forbindelse til åreforkalkning. Desuden kan Curcuma longa være med til at sænke det samlede kolesteroltal. Og hvad der måske er endnu vigtigere: Stoffet kan forhindre iltning af det "dårlige" LDL-kolesterol. Denne iltning spiller en hovedrolle ved udviklingen af åreforkalkning, så man kan deraf slutte, at et stof, der kan hæmme iltningen, vil have en gavnlig indvirkning på kredsløbet.

Åreforkalkning er en af de almindeligste sygdomme ved aldring, diabetes, stærk overvægt og ved en kost, der indeholder mange mættede fedtsyrer. Den udvikler sig langsomt, efterhånden som kolesterol og andre fedtstoffer aflejres på arterievæggen og danner skadeligt plak. Man mistænker iltede lipider for at spille en særligt skadegørende rolle i udviklingen af åreforkalkning. Efterhånden som plakdannelsen tager til, vil karvæggen blive tykkere og stivne og dermed hindre blodet i at strømme til organer og væv. Åreforkalkning er en af hovedårsagerne til hjertesygdom og kan muligvis også føre til slagtilfælde. Når plakken i arterierne standser blodstrømmen til hjertet, får hjertemuskulaturen ikke tilstrækkeligt med ilt og næringsstoffer, og vævet omkring hjertet dør. Resultatet er angina pectoris og hjerteanfald. Eftersom Curcuma kapsler er en naturligt forekommende antioxidant, som næsten alle kan tåle uden problemer, og eftersom Curcuma longa er i stand til at ødelægge de skadelige frie radikaler, som fører til iltning af fedtstoffer, må man mene, at stoffet har et enormt potentiale i kampen mod hjertesygdomme.

Endnu mere interessant end stoffets evne til at begrænse iltningsskaderne er de forskningsresultater, der viser, at Curcuma longa kan hæve HDL-kolesteroltallet (det "gode" kolesterol) - samtidig med, at LDL-kolesteroltallet sænkes. Et mindre forsøg med frivillige forsøgsdeltagere resulterede i en meget signifikant stigning på 29% i HDL-tallet blandt de deltagere, som indtog 500 mg curcumin pr. dag i en periode på syv dage. Man målte desuden en nedgang i det samlede kolesterolindhold i blodet på over 11% og et fald på 33% i blodets indhold af lipidperoxider. Der er behov for flere kliniske undersøgelser på området, men resultaterne fra disse indledende forsøg er lovende. Som et forskerhold bemærkede: "Indgivelse af en ernæringsmæssig dosis Curcumin longa … kan muligvis bidrage til at forebygge virkningen af en kost, som indeholder store mængder fedt, og af kolesterol i blodet og leveren under udvikling af åreforkalkning."

Selvom der fortsat forskes i de behandlingsmæssige egenskaber ved curcumin, bliver det mere og mere tydeligt, at dette plantepigment fra en uskyldig lille knold har meget stærke, helende kræfter. Undersøgelsesresultaterne strider af og til mod hinanden, men det generelle indtryk er, at det giver overordentlig god mening at gøre curcumin til en del af den daglige kost. Curcuma longa synes at kunne forebygge kræftsygdomme, hæmme kredsløbsproblemer og begrænse inflammation - og måske ovenikøbet kunne beskytte mod Alzheimer’s. Og eftersom stoffet er blevet spist uden problemer af millioner af mennesker i årtusinder, så behøver man ikke tænke længe over, om det er en god idé at spise det dagligt.

Patent tildelt og trukket tilbage
For flere år siden ansøgte to eksil-indere tilknyttet University of Mississippi Medical Center om patent på Curcuma longa i USA. Patentet blev givet i 1995, men efter store protester fra en indisk landbrugsgruppe blev det omgående trukket tilbage. Protesten gik på, om patentet var lovligt, fordi Curcuma longa er et allerede tilgængeligt produkt, der er blevet anvendt til medicinske formål i Asien igennem århundreder. Eftersom "nyhed" er en af betingelserne for at opnå patenteret beskyttelse af et produkt, besluttede patentmyndighederne, at Curcuma longa ikke kunne tildeles denne beskyttelse, og patentet blev trukket tilbage.

Kilde: Jayaraman KS: US patent office withdraws patent on Indian herb. Nature 1997 4, September;389(6646):6.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012