Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Vaccination: orm i stedet for galskab

At en triumf hurtigt kan forvandle sig til en Pyrrhus-sejr, har man erfaret med hensyn til bekæmpelsen af hundegalskab. I en hidtil uset vaccinationskampagne er det lykkedes at udrydde hundegalskab blandt Europas ræve. Rævene formerede sig derefter meget hurtigt - og det førte til udbredelse af andre sygdomme, bl.a. den yderst farlige rævedværgbændelorm (Echinococcus multilocularis).

Hvis ormens "æg" kommer ind i menneskekroppen, f.eks. via drikkevand, bær eller svampe, som har været i berøring med ræveekskrementer, borer de såkaldte onkosfærer sig i løbet af 12 timer fra tyndtarmen ind i blodbanen. Derfra når de frem til lever og i mange tilfælde også lunge eller hjerne. I leveren udvikler der sig cyster, som efter ca. 10 års forløb fører til mærkbare besværligheder. Skal Echinococcose behandles effektivt, omfatter mulighederne foreløbig kun enten fjernelse af det angrebne levervæv eller transplantation.

I nogle områder af Tyskland er ca. 60% af rævene allerede smittet med dværgbændelormen. Og for første gang har man nu også identificeret Echinococcus multilocularis i nabolandene Holland, Tjekkiet, Slovakiet og Polen. Man ved ikke, hvor mange mennesker der er blevet syge af ormen, da man endnu ikke har de økonomiske muligheder for at foretage en screening for antistoffer.

Note: Det betyder, at man ved leverproblemer måske ikke kun skal overveje alkoholproblemer, men også undersøge muligheden for, at problemerne skyldes parasitter.

Læs også om CardulonCitridal og Hulda Clarks parasitkur.

Kilde: MacKenzie, D: The turn of the worm. New Scientist v. 10.1.1998/S.13.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012