Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Passiv rygning er farligere end antaget

Britisk undersøgelse viser, at risikoen for at passive rygere får kræft eller hjertekarsygdomme er over dobbelt så stor, som tidligere troet. Føler rygerne sig allerede nu presset op i en krog, kan de se frem til endnu hårdere tider.

Undersøgelsen foretaget af tusinder af englændere over 50 år viste, at rygere i gennemsnit lever ti år kortere. Den seneste undersøgelse, der omtales i det ansete tidsskrift British Medical Journal, har fulgt 4.800 mænd gennem 18 år.

Hvor man før antog, at passive rygere havde 25-30 procents større risiko for at få hjerte- karsygdomme end rene ikke-rygere, viser det sig, at risikoen i virkeligheden er 50-60 procent større.

»Passive rygere indånder fortrinsvis røg fra gløden og kun i mindre grad udåndet røg, og den røg er farligere. Giftstof forbrændes dårligere af gløden alene, da temperaturen er lavere, end når der pulses på cigaretten,« forklarer konsulent Jørgen Falk i Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse.

Det opsigtsvækkende ved den britiske undersøgelse er, at den er bygget over indholdet af cotinin i testgruppens blodceller. Cotinin er et affaldsstof, der kun skabes af nikotin. Personer helt uden cotinin var rene ikke-rygere, mens de med et indhold over 14 nanogram per milliliter blod betragtedes som rygere.

»Selv hos de personer, hvor der kun kunne registreres meget lidt cotinin, er risikoen for at få hjerte- karsygdomme og kræft 45 procent højere end hos rene ikke-rygere,« siger Jørgen Falk.

På de hårdest ramte passive rygere måltes cotinin, der svarer til mængden hos rygere med et dagligt forbrug på ni cigaretter.

Passiv rygning forgifter
Ikke-rygende kvinder, der bor sammen meden ryger, udskiller med urinen mange flere stoffer, der kan være kræftfremkaldende, end kvinder, der bor sammen med ikke-rygere. Det er konklusionen på en videnskabelig undersøgelse, der er publiceret i "Journal of the National Cancer Institute" (2001; 93:378-81).

Der blev i undersøgelsen foretaget en sammenligning mellem 23 ikke-rygende kvinder, der bor sammen med en ryger, og 22 ikke-rygende, hvis mænd ikke ryger. Urinen blev undersøgt for stoffer, der vides at kunne være kræftfremkaldende, blandt andet i lungerne. Undersøgelsen bekræfter, at der er en sammenhæng mellem passiv rygning og en øget kræftrisiko.

Generelt øges risikoen for kræft og åreforkalkning med blodpropper til det dobbelte hos passiv-rygere. Det må give rygerne noget at tænke på. For nylig har en dansk undersøgelse også peget på, at ca. 20.000 børn årligt bliver indlagt på danske sygehus på grund af passiv rygning.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012