Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Calciumcitrat kan reducere risikoen for hjertesygdom

Et kosttilskud, som anvendes til at forebygge knogleskørhed, kan også være med til at beskytte kvinder mod hjertesygdom

I disse tider, hvor millioner af kvinder - og deres læger - stiller spørgsmålstegn ved, hvor effektiv hormonbehandling er til at reducere risikoen for hjertesygdom, så tyder en ny undersøgelse på, at almindeligt anvendte kosttilskud rent faktisk kan give den beskyttelse, kvinderne er ude efter. Ifølge en rapport fra New Zealandske forskere i april-udgaven af American Journal of Medicine kan calciumcitrat beskytte kvinder på den anden side af overgangsalderen ikke blot mod knoglebrud, men også mod hjertesygdom. Dr. Ian Reid og hans kolleger fra Department of Medicine ved University of Auckland er kommet til dette resultat som konklusion på ét års forsøg med kosttilskud til 223 kvinder, der har overstået overgangsalderen, og som ikke regelmæssigt havde taget østrogen i året forud for forsøget.

Dr. Reid siger til Dietary Supplement Information Bureau (DSIB): "Vores undersøgelse sætter fokus på en sandsynligvis overset virkning ved kalktilskud, nemlig at kalk forbedrer blodets kolesterolspejl. Mange kvinder tager allerede kalktilskud efter overgangsalderen, hvor de i forvejen lever med en højere risiko for at udvikle hjertesygdom - så kalktilskuddet ser ud til at kunne gavne på andre områder end "blot" at kunne nedsætte risikoen for knoglebrud. Et tilskud, der er så billigt som calciumcitrat, og som samtidig beskytter på flere fronter, kan betyde meget for folkesundheden."

Kvinderne var fra 55 år og opefter, og for alles vedkommende var det mere end 5 år siden, at overgangsalderen var overstået. Gennemsnitsalderen var 72.

Reid siger til DSIB, at kvinderne i forsøget indtog i gennemsnit 910 mg kalk gennem kosten ved undersøgelsens start. De fik så 1.000 mg kalk (i form af calciumcitrat) eller placebo i form af to 200 mg tabletter før morgenmaden og tre 200 mg tabletter om aftenen. Kolesteroltallet blev målt ved undersøgelsens start og efter hhv. 2, 6 og 12 måneder med kalktilskud.

"Ved forsøgets afslutning var der en signifikant stigning på 7% i HDL-kolesteroltallet. Denne store stigning stemmer overens med de tal, der ses ved tilskud af statin-præparater, og anses for at betyde en reduktion i antallet af kredsløbssygdomme med 20-30%. LDL-kolesteroltallet faldt med 6% hos den samme gruppe kvinder.

Der var ingen målbare forandringer i kolesteroltallene hos de kvinder, der fik placebo", tilføjer Reid. "Denne undersøgelse er det længstvarende og mest omfattende kliniske forsøg med calcium-lipider til dato - og der er derfor stadig masser af ubesvarede spørgsmål. Er calciumcitrat bedre end andre former for kalktilskud? Hvordan er virkningen hos mænd og hos kvinder, der endnu ikke har overstået overgangsalderen? Og - vigtigst af alt - kan tilskud af calciumcitrat reducere antallet af kredsløbslidelser og -dødsfald?"

"Disse undersøgelsesresultater er opsigtsvækkende", siger David Heber, M.D., leder af UCLA Center for Human Nutrition og medlem af DSIB Scientific Advisory Board. "Kan kvinder, som p.t. tager calciumcitrat for at reducere risikoen for brud som følge af knogleskørhed uden at vide det også reducere risikoen for, at de udvikler hjertesygdom? Eftersom kvinderne i denne undersøgelse fra starten havde ganske store mængder af det "gode" HDL-kolesterol, som beskytter hjertet, i blodet, så kan de konklusioner, Dr. Reid og hans kolleger er kommet frem til, give basis for at udvide forskningen i calciumcitrat i fremtiden. Vi er også nødt til at kigge nærmere på de genetiske konsekvenser af undersøgelsen. Vi må f.eks. finde ud af, om kvinder på New Zealand reagerer på samme måde som amerikanske, asiatiske og europæiske kvinder."

Undersøgelsen blev sponsoreret af Health Research Council of New Zealand.

Nyligt offentliggjorte undersøgelser fra Southwestern Medical Center ved University of Texas har bekræftet, hvad erfarne ernæringsterapeuter har vidst i årevis, nemlig at calciumcitrat er lettere optageligt end calciumkarbonat. Men det kom som noget af en overraskelse, da disse dobbeltblind- forsøg viste, at optagelseshastigheden for calciumcitrat oversteg optagelseshastigheden for calciumkarbonat med 2,5 gang - eller 265%!

Kalk kan føre til vægttab hos kvinder
Forskere fra Universitetet i Purdue har fundet frem til, at kvinder, som daglig tager 1.000 mg kalk eller derover, taber sig uafhængigt af kost- og motionsvaner.

Kalk kan begrænse PMS-symptomer
Et nyligt offentliggjort dobbeltblind forsøg har vist, at kvinder, der endnu ikke er kommet i overgangsalderen, og som regelmæssigt tager et tilskud på 1.200 mg calciumcitrat dagligt har 47% færre symptomer i forbindelse med PMS. En anden undersøgelse foretaget af samme forskerteam viste en betydelig reduktion i omfanget af trangen til specifikke fødevarer sammenlignet med kvinder, der tager lignende kalktilskud.

Der er således håb for alle de kvinder, som har svært ved at holde sig fra bestemte typer af mad i tiden inden menstruationen - spis kalk! Forskningsresultaterne viser, at regelmæssige kalktilskud kan nedsætte generne. I en undersøgelse, der omfattede 466 kvinder, kunne man konstatere betydeligt færre tilfælde af trang til visse fødevarer hos de kvinder, der fik 1.200 mg kalk pr. dag sammenlignet med de kvinder, der ikke fik nogen form for kalk. Kvinderne opnåede resultatet efter tre måneder med kalktilskud.

Calciumcitrat kan beskytte kvinder mod hjertesygdom
En stor klinisk undersøgelse, som fornylig blev offentliggjort i American Journal of Nutrition, har vist, at mængden af dårligt (LDL) kolesterol reduceres betydeligt samtidig med, at mængden af godt (HDL) kolesterol forøges betydeligt hos kvinder, som tager tilskud af calciumcitrat.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012