Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hjertesygdom - vi er alle sammen hjertepatienter...

Lægerne gør alt, hvad de kan for at gøre det af med en af de største sygdomstrusler, vi mennesker står overfor. Det betyder, at du bedre kan gøre noget for at redde dit liv - tidligere. Vil du benytte dig af dét tilbud?

De fleste ville blive noget overraskede over at høre, at Jim Coraci lider af en hjertesygdom. Han er trods alt kun 41 år, han vejer 75 kg, hans blodtryk er normalt, og kolesteroltallet fejler heller ikke noget. Men hver dag tager han seks forskellige slags medicin og overholder en stram kostplan med tilhørende motionsprogram. "Sidst, jeg så min læge, sagde han, at jeg er sund og rask", siger Coraci, som er reklamesælger i Detroit, "og så stak han mig en håndfuld recepter".

Coraci befinder sig i frontlinien i krigen mod hjertesygdom - en krig, som nu er gået ind i en "vi-tager-ingen-krigsfanger"-fase. Fornylig har American Heart Association meldt ud, at man har ændret holdning til en screening, som man for fire år mente var at skyde over målet, og nye undersøgelser tyder på, at de kolesteroltal, man bruger som idealmål, bør ligge lavere. "Vi tager ikke så let på tingene længere", siger Dr. Matthew Budoff, kardiolog ved Harbor-UCLA Medical Center i Los Angeles. "Hvis en person opfylder blot et af risikokriterierne for en hjertesygdom, så går vi meget mere aggressivt til værks end tidligere."

Ifølge lægerne er grunden meget enkelt: Der er overvældende beviser for, at den nye indstilling vil kunne redde millioner af liv. Men det betyder også, at mange flere af os skal vænne os til at gå under betegnelsen hjertepatient. I Jim Coracis tilfælde skete det, efter at hans 59-årige bror Joe pludselig døde af et hjerteanfald under en cykeltur. På opfordring af familiens fremsynede praktiserende læge fik Coraci foretaget en af de nye calcium-hjertescanninger, som American Heart Association anbefaler. Resultatet lå på 42 - og det var ikke noget at snakke om. "Lægen sagde, at han havde set resultater, der lå helt oppe på 600". Men kardiologen forklarede, at Coraci’s alder og genetiske disposition taget i betragtning kunne de 42 omregnes til en 90% risiko for på et eller andet tidspunkt at få et hjerteanfald.

Mænd med afdøde søskende er ikke de eneste, der råbes vagt i gevær overfor. "Ca. 20% af de scanninger, vi foretager, finder spor af plak hos personer, som overhovedet ikke viser andre tegn på hjertesygdom," siger Budoff.

Det første skridt er at tjekke, hvor du ligger på den nye og mere stringente skala (se herunder). Så skal du, hvis du falder ind i blot én af kategorierne, konsultere din læge. Der er ikke nogen, der ønsker at få påklistret mærkaten hjertepatient, men med denne nye kampagne er du enten med - eller også er du ikke.

Lavere grænseværdier - tjek, om du måske er "hjertepatient"

 

TIDLIGERE

NU

LDL

130 eller derover

100 eller derover

HDL

Under 35

Under 40

Blodtryk

140/90 eller derover

120/80 eller derover

Triglycerider

200 eller derover

150 eller derover


3 ting, du ikke vidste om dig selv…

1. Din kronotype
Næsten gang, din chef siger, at du skal sidde ved dit skrivebord kl. 8 præcis, kan du måske henvise til, at du har et handicap. Der er stor forskel på, hvornår på dagen vores kroppe vågner. Det kaldes "kronotype", og du kan måle den ved hjælp af et spørgeskema, som findes på roundtheclocksystems.com.

2. Dit saltindtag
Selvom myndighederne kun anbefaler 2.400 mg natrium (1 spsk. salt) pr. dag, er der ret stor sandsynlighed for, at du spiser mere - og dermed øger din risiko for slagtilfælde og hjertesygdom. Et godt råd: Begynd at holde øje med saltindholdet på varedeklarationerne. 85-90% af den salt, vi spiser, kommer fra forarbejdede fødevarer.

3. Yo-yo vægt
Nye undersøgelser tyder på, at personer med højere blodindhold af insulin (et sukkerproducerende hormon) og leptin (et fedtbekæmpende hormon) har stor risiko for yoyo-vægt. Heldigvis kan man med en helt enkelt blodprøve finde ud frem til dette syndrom. Bed din læge om en henvisning til en klinik, hvor man kan måle, om du også er et yoyo-menneske.

Læs også:
Naturmidler forhindrer forkalkning/arteriosklerose
E-vitamin kan nedsætte risikoen for hjerteanfald med 75%
Englinol-balsam
Folsyre og åreforkalkning
Kolesterol - når det livsvigtige stof bliver din dødsfjende
Åreforkalkning begynder i fostertilstanden
Alkohol farligere end tobak
Antioxidanter, forebyggelse af hjerte-karsygdomme

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012