Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Curcuma kan standse svulst i knoglemarven

Forskere ved University of Texas MD Anderson Cancer Center har opdaget, at curcumin - en af ingredienserne i krydderiet gurkemeje - kan standse spredningen af multipelt myelom, som er en ondartet kræftsygdom i knoglemarven.

Forskerne har undersøgt den måde, hvorpå curcumin påvirker myelom-cellerne. Krydderistoffet hindrer aktiveringen af de processer, der med sikkerhed vides at kunne føre til spredning af myelom-cellerne. Curcumin kan desuden udløse apoptose i kræftcellerne. Apoptose er en kemisk proces, hvorved cellerne programmerer sig selv til at dø.

På basis af resultaterne af undersøgelsen foreslår forskerne, at patienter, der lider af multipelt myelom, bliver behandlet med dette "farmakologisk set uskadelige stof".

Reference:
Bharti AC, Donato N, Singh S, Aggarwal BB. Curcumin (diferuloylmethane) down-regulates the constitutive activation of nuclear factor-kappa B and Ikappa Balpha kinase in human multiple myeloma cells, leading to suppression of proliferation and induction of apoptosis. Blood. 2003 Feb 1;101(3):1053-62.

Gurkemeje kan standse udviklingen af Alzheimer’s
Forskere har fornylig fundet ud af, at curcumin, som er et naturligt stof, der findes i krydderiet gurkemeje, kan reducere mængden af amyloid proteinplak, som menes at være medvirkende årsag til Alzheimer’s.

Forsøget, som blev foretaget på rotter, afslørede, at curcumin kan bremse dannelsen af amyloid plak i hjernen og samtidig begrænse hjernens reaktion på amyloidet. Man mener, at ophobning af amyloid plak i hjernen på mennesker har en sammenhæng med udviklingen af Alzheimer’s hos ældre.

Forskeren Dr. Sally Frautschy fra University of California i Los Angeles, hvor man foretog curcumin-forsøget, fremlagde forskningsresultaterne på det årlige møde i Society for Neuroscience i San Diego, Californien.

For at efterligne den progressive udvikling af Alzheimer’s gav Frautschy amyloid-insprøjtninger i dyrenes hjerner. Derefter fik de midaldrende (9 mdr.) og gamle (22 mdr.) rotter en curcumin-rig kost. Curcumin begrænser ophobningen af amyloid-lagre og det deraf følgende tab af proteiner i synapserne mellem hjernecellerne. Synapserne er med til at kontrollere hukommelsen. Det bortfald af synapser, som kan iagttages hos Alzheimer-patienter, sker ofte på samme tid, som patienterne begynder at miste hukommelsen.

Ved at forebygge proteintab i synapserne kan den curcumin, der findes i gurkemeje, også være med til at forbedre hukommelsen. I labyrintforsøg, hvor hukommelsen spiller en rolle, klarede de rotter, som fik curcumin, sig langt bedre end de rotter, der fik en kost uden tilsætning af krydderiet. Curcumin syntes også at virke anti-inflammatorisk på den Alzheimer-relaterede betændelse, som ofte optræder i nervevævet.

Disse resultater kan måske give noget af forklaringen på, hvorfor der er langt færre Alzheimer-patienter blandt ældre i Indien sammenlignet med ældre, der spiser en mere vestligt inspireret kost. Undersøgelser har vist, at der blandt ældre landsbyboer i Indien er den laveste forekomst af Alzheimer’s i verden. Kun ca. 1% af den indiske befolkning på 65 år eller derover udvikler Alzheimer’s.

Forskere har foreslået, at rosmarin og ingefær, hvis struktur minder meget om curcumins, også bliver testet. Disse to stoffer indtages også i store mængder i Indien og menes måske at have de samme anti-Alzheimer egenskaber.

Kliniske observationer: Curcuma en naturlig COX-2 inhibitor
COX-2 hæmmere tilhører en klasse af præparater, som er blevet heftigt markedsført som et middel mod osteoporose. De bedste kendte præparater er celecoxib (Celebrex) og rofecoxib (Vioxx). Disse to midler anses for at være en bedre eller "super"-model af de traditionelle anti-inflammatoriske præparater (NSAID). NSAID omfatter aspirin, ibuprofen og naproxen, som alle effektivt er i stand til at reducere omfanget af en inflammation og dermed lette smerter ved at hæmme de stoffer, som fremkalder og forværrer inflammationen. Til disse stoffer hører prostaglandinerne, som produceres ved hjælp af enzymerne cyclo-oxygenase 1 og 2 (COX-1 og COX-2). Prostaglandinerne er "overrepræsenteret" i betændte områder af kroppen - men visse prostaglandiner har en gavnlig og beskyttende indvirkning.

NSAID og bivirkninger
Et af problemerne ved NSAID-præparater er, at de potentielt kan have alvorlige bivirkninger. Den mest fremtrædende bivirkning finder sted i fordøjelseskanalen. NSAID-præparater blokerer for produktionen af de "gode" prostaglandiner, som er med til at vedligeholde det beskyttende slimlag på indersiden af mavesækken. Mange af de mennesker, der lider kroniske smerter på grund af gigtsygdomme, skal vælge mellem pest og kolera: NSAID-præparaterne reducerer de brændende smerter i leddene, men giver en følelse af, at der er hul i mavesækken. Desuden har gigtpatienter, der tager NSAID-præparater, større risiko for pludselige, livstruende blødninger fra mave-/tarmkanalen - blødninger, der kan opstå helt uden forvarsler eller symptomer.

Færre tilfælde af kræft og Alzheimer’s
Eftersom gigt påvirker en stor del af den ældre befolkning, tager millioner af mennesker NSAID-præparater dagligt for at slippe af med smerterne. Læger har bemærket sig, at et af resultaterne af at tage disse præparater regelmæssigt i årevis mod gigt er en lavere risiko for at udvikle andre af de sygdomme, der følger med alderen, f.eks. Alzheimer’s og kræft i tyktarmen. Nogle epidemiologer mener, at præparaterne ikke påvirker udviklingen af tyktarmskræft i sig selv, men forårsager flere tilfælde af blødning i tyk- og endetarm, som resulterer i, at kræften opdages tidligere. Når det gælder Alzheimer’s, går overvejelserne på den mulighed, at nedbrydningen af hjernecellerne finder sted delvis på grund af en form for betændelsesproces, som hæmmes af NSAID-præparaternes anti-inflammatoriske virkning. Ikke desto mindre har lægerne generelt undgået at opfordre til rutinemæssig brug af NSAID til forebyggelse af Alzheimer’s eller visse former for tyk-/endetarmskræft på grund af de tidligere nævnte potentielt alvorlige bivirkninger.

Selektive COX-2 hæmmere
Og her kommer så de nye selektive COX-2 hæmmere ind i billedet. Selektive COX-2 hæmmere har på det seneste været genstand for megen interesse og forskning på grund af deres potentielle rolle i forebyggelsen af Alzheminer’s og tyktarmskræft. Denne egenskab skyldes stoffernes evne til at hæmme de "dårlige" prostaglandiner, som produceres af COX-2 enzymerne, samtidig med at de ikke påvirker de "gode" prostaglandiner, der produceres af COX-1 enzymerne. Forskerne har fundet en overforekomst af COX-2 i den plak, der findes i hjernen hos Alzheimer-patienter. Samme overforekomst kan findes i svulstceller i tyktarmen og bugspytkirtlen. COX-2-hæmmerne synes at have elimineret den skadelige virkning på mave-/tarmkanalen. Med hensyn til nyrepåvirkningen synes der dog at være en række negative bivirkninger i lighed med dem, man finder ved NSAID-præparaterne. Desuden har man kunnet påvise, at nogle patienter, der tager COX-2 hæmmere, oplever en stigning i blodtrykket samt en tendens til væskeophobning. Disse gener kan udvikle sig til alvorlige problemer - specielt for ældre mennesker.

Curcuma
Når man betragter på de gunstige virkninger ved COX-2 hæmmere, må man konstatere, at det ville være fantastisk, hvis man kunne finde et stof, som fungerer som COX-2 hæmmer, men som ikke har de skadelige bivirkninger, som følger med de syntetisk fremstillede præparater. Alt tyder på, at det almindeligt anvendte krydderi gurkemeje (Curcuma longa) lige præcis er i besiddelse af disse egenskaber. Ifølge resultaterne fra en undersøgelse foretaget i England kan gurkemeje hæmme produktionen af COX-2. Dette kan være en del af forklaringen på, hvorfor så mange mennesker oplever, at deres gigtsmerter letter, når de spiser store mængder gurkemeje. Judith Horstman’s Guide to Alternative Therapies udgivet af Arthritis Foundation anerkender, at gurkemejen sandsynligvis besidder en række anti-inflammatoriske egenskaber, som kan være til stor nytte for gigtpatienter.

Læs også:
Curcuma positiv for kolesteroltallet
Curcuma kan helbrede
Feriemenuen: tab dig og bliv sund!
Curcumin har mange helbredende og sundhedsfremmende egenskaber
Phyto Curcuma giver effektiv beskyttelse
Den bedste beskyttelse mod kræft
Krydderi mod hudirritation

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012