Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Phytoøstrogen og prostatakræft

Når ernæringen spiller en rolle i kræftudviklingen, leverer tarmbakterierne nøglen til forståelse: De har ikke kun indflydelse på det indre miljø (f.eks. pH-værdien), men også på dannelsen af sundhedsfremmende og -skadelige substanser i tarmen. For phytoøstrogenernes vedkommende gælder det, at de egentlige virkestoffer først opstår ved den bakterielle omsætning (gæring).

Prostatacarcinomer findes ligeså hyppigt i de asiatiske lande, specielt Japan, som i de vestlige lande. Men dødeligheden for prostatakræft er langt lavere i Asien. Der må altså være faktorer, som holder de latente hyperplasier og små prostatasvulster "i skak" hos asiaterne. Her kommer phytoøstrogen fra soja på grund af dets indflydelse på hormonstofskiftet ind i billedet - så meget desto mere som soja traditionelt indtages i store mængder. Ved sammenligning af 14 japanere og 14 finner viste det sig, at japanerne havde op til 110 gange så meget equol og isoflavonoid i blodet som finnerne.

En undersøgelse af prostatavæske fra kinesere, portugisere og englændere taler også for, at phytoøstrogen-metabolitter beskytter mod prostatasvulster. Hos asiaterne fandt man meget equol og hos portugiserne meget enterolakton. I modsætning hertil havde de britiske mænd, som i sammenligning oftere rammes af prostatakræft, færrest phytoøstrogen-metabolitter i prostatavæsken. Kræftrisikoen er lavere i Middelhavslandene end i Nordeuropa, men lavest i Kina.

I de asiatiske lande sikrer sojaprodukter optaget af phytoøstrogener, mens det i Europa primært er ganske bestemte kornprodukter. Trods den "vestlige kost" med rigelige mængder kød og fedt er der en tydelig tendens til, at finner - specielt fra landet - sjældnere får prostatakræft end amerikanere. Muligvis er forklaringen den store mængde plantelignaner fra bær, nødder og rugfuldkornsbrød og det deraf dannede enterolakton. Dyreforsøg understøtter denne hypotese: Blandt rotter, som havde fået implanteret en prostatasvulst, kunne svulstens vækstrate hæmmes af rugklid og i ringere grad også af sojamel.

Phytoøstrogener kan også være en del af forklaringen på, hvorfor hyppigheden af prostatakræft blandt asiatiske emigranter, som opgiver deres traditionelle spisevaner, er høj. Desuden er der et påfaldende højt lignanindhold i græskarkerner, som i folkemedicinen anbefales mod prostatabesvær.

Referencer:
Hirayama, T: epidemiology of prostate cancer with special reference to the role of diet. National Cancer Institute Monographs 1979/53/S. 149-155
Adlercreutz, H, Mazur, W: Phyto-oestrogens and western diseases. Annals of Medicine 1997/29/S. 95-120.
Zhang, JX et al: Soy and rye diets inhibit the development of Dunning R3327 prostatic adenocarcinoma in rats. Cancer Letters 1997/114/S. 313-314
Adlercreutz, H et al: Plasma-concentrations of phyto-oestrogens in Japanese men. Lancet 1993/342/S. 1209-1210.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012