Søvn

Derfor har vi brug for en middagslur

En tur i hængekøjen midt på eftermiddagen er ikke alene rart – det øger også præstationsevnen, skærper de intellektuelle evner og får humøret til at stige, mener en amerikansk søvnekspert.

Træthed midt på dagen behøver ikke at være tegn på dovenskab. Ny søvnforskning tyder på, at trangen til en middagslur er indbygget i alle mennesker. Måske bør man endda give efter for lysten. “Efter en middagslur bliver humøret nemlig bedre og ydeevnen større”, siger den amerikanske søvnekspert David Dinges fra University of Pennsylvania.

Søvnforskere har indtil for nylig opfattet middagssøvnen som uvæsentlig. Den er blevet betragtet som en reaktion oven på frokostmåltidet eller som et særligt træk ved bestemte kulturer. Meget tyder imidlertid på, at det er et led i den normale døgnrytme, når man bliver søvnig om eftermiddagen. Ved et eksperiment opholdt forsøgspersoner sig gennem mange døgn i et rum uden ure og uden lys, der kunne afsløre, om det var dag eller nat. De måtte sove, når de havde lyst.

Det viste sig, at de sov i to perioder i løbet af døgnet: En længere periode om natten og en kort periode på en til to timer i løbet af dagen. Trang til at sove opstod hos de fleste cirka 12 timer efter midten af den lange søvnperiode. Det vil sige, at sover man fra midnat til klokken seks om morgenen, skulle man altså blive døsig ved tretiden om eftermiddagen.

Det er da også bevist, at menneskers ydeevne falder om eftermiddagen. I visse kulturer – især i områder med varmt klima – er siesta en del af samfundets rytme.

Heller ikke i nordlige lande er eftermiddagsluren et ukendt fænomen. For eksempel sover mange børn til middag. Men også travle voksne mennesker vil gerne hvile sig om eftermiddagen, hvis de kan komme af sted med det. En rundspørge blandt 10.000 mennesker i USA viste, at de i gennemsnit sov til middag to gange om ugen. Kun en fjerdedel svarede, at de aldrig sov om eftermiddagen.

Læs også
Nap en lur og sænk blodtrykket!
Gør noget proaktivt for at bevare et godt helbred
Hemmeligheden bag en god nats søvn
Søvn påvirker dine kognitive evner
Regelmæssige måltider er en vigtig sundhedsfaktor
Vitalitetsgymnastik