Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Naturmidler mod ledegigt

Der fokuseres mere og mere på næringsstoffer og naturmidler som værdifulde tilskud til de konventionelle behandlingsformer ved ledegigtsygdommeEt af hovedmålene med   "Bone and Joint Decade" (Foreningen til Fremme af Bevægeapparatets Årti), som er et globalt initiativ sat i gang i år 2000 af FN’s generalsekretær Kofi Annan, er at sætte ledegigtpatienter i stand til at træffe de rigtige beslutninger vedr. behandlingen af deres sygdom på det rette grundlag. FN, WHO og 37 lande er gået sammen om at sætte fokus på den helbredsmæssige livskvalitet for personer, der lider af sygdomme i bevægeapparatet, heriblandt ledegigt, en auto-immun sygdom, som skønsmæssigt 2,5-3 mio. europæere lider af (kvinder 3 gange så hyppigt som mænd).

Simple hverdagsgøremål som at klemme tandpasta ud på tandbørsten, skrue låget af en flaske eller lige stikke ovenpå efter noget, man har glemt, er store udfordringer for ledegigtpatienter, som alle - i større eller mindre grad - oplever smerten, trætheden og de hævede, stive led, som er så karakteristiske for denne kroniske sygdom. Og som om det ikke var nok, må mange også slås med bivirkningerne - og de kan i nogle tilfælde være ganske alvorlige - ved de medikamenter, som ordineres for at holde ledegigten i skak. De senere års bekymring over begrænsninger og skadegørende virkning ved den konventionelle medicinske behandling har allerede fået mange ledegigt-patienter til at være mere aktive i kontrollen med deres sygdom. Desuden har mange fået øjnene op for de alternative og komplementære indfaldsvinkler til sygdommen, blandt andet visse næringsstoffer og urtepræparater.

Tal fra Arthritis Research Campaign, den femtestørste velfærdsorganisation i Storbritannien, viser, at der har været en "patientstyret revolution… 66% af ledegigtpatienterne benytter sig af en eller anden form for komplementær behandling." Derfor har ARC efter i mere end 60 år at have koncentreret indsatsen om konventionel, medicinbaseret forskning i 2000 iværksat et større initiativ til finansiering af forskning i komplementærbehandling.

Konventionelle medikamenter
Den medicinske tilgang til behandlingen af ledegigt omfatter som regel ordinering af sygdomsmodificerende anti-rheumatiske midler (DMARD), så snart diagnosen ledegigt er stillet samt smertestillende midler i form af NSAID-præparater til at reducere smerterne og betændelsen. Men begge typer af midler har potentielt alvorlige bivirkninger, specielt i mave-/tarmsystemet. Nyere medikamenter har færre bivirkninger, men man har endnu ikke fuldt ud belyst, om fordelene ved disse midler til kronisk behandling opvejer risici, og andre midler er så dyre, at en stor gruppe patienter vil være afskåret fra at bruge dem af økonomiske årsager.

Referencer:
National Rheumatoid Arthritis Society
Tramer et al, Pain, 2000;85(1-2):169-182
Micklewright et al, Aliment Pharmacol. Ther. 2003;17(3):321-332
www.boneandjointdecade.org
Arthritis Research Campaign - www.arc.org.uk
www.pharmafile.com

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012