Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Atkins - om kulhydrater, brød og næringsindhold

Atkins’ Diæt - et vægttabsprogram, der oprindeligt blev udtænkt af en amerikansk læge ved navn Robert Atkins - havde fundt vej ind på bestseller-listerne igen efter en artikel i New York Times Magazine med titlen "Hvad nu, hvis det hele er én stor, fed løgn?" Artiklen gennemgik en række beviser, som stiller spørgsmålstegn ved den gængse tankegang i USA, at landets øjeblikkelige fedme-, diabetes- og hjertesygdomskrise skyldes, at der spises alt for store mængder fedt. I stedet fremsatte artiklens forfattere den teori, at problemerne skyldes et for stort forbrug af kulhydrater, specielt sukker og overraffineret hvidt mel, hvide ris og pasta - præcis som Dr. Atkins hævdede. Brød stod forrest i skudlinien, og sommeren 2003 blev det tidspunkt, hvor det blev in at kvitte kulhydraterne.

Teorien bag Atkins’ Diæt er, at hvis du vil tabe dig, skal du holde dig fra fødevarer, som har et højt glykæmisk indeks. Det glykæmiske indeks er et målesystem for, hvor hurtigt en fødevare får blodsukkerniveauet til at stige, og det er blevet brugt i årevis af diætister over hele verden i arbejdet med diabetes-patienter. Lidt forenklet sagt får man energi fra glucose i blodet - også kaldet blodsukker. Når man spiser kulhydrater, optages disse hurtigt af kroppen og konverteres til glucose i blodet. Raffinerede kulhydrater og sukker konverteres hurtigst. Men fedt og proteiner giver ikke samme betydelige stigning i blodsukkeret.

Insulin er det hormon, der transporterer glucosen fra blodet til cellerne, enten til øjeblikkeligt brug i form af energi eller til leveren, hvor det omdannes til glycogen (til hurtig forbrænding i muskler og lever) eller til fedt (til lagring rundt om på kroppen). Den væsentligste kemiske substans i dette lagrede fedt er triglycerider, og et højt triglyceridniveau i blodet er en risikofaktor for hjertesygdom og slagtilfælde. Efterhånden som glucoseniveauet i blodet stiger, frigiver bugspytkirtlen insulin, som sænker blodsukkerniveauet igen. Simple sukkerformer og stivelse fra hvidt brød, hvide ris, kogte kartofler og forarbejdede kornprodukter konverteres meget hurtigt til glucose. Fibre fra uraffinerede kulhydrater nedsætter imidlertid den hastighed, hvormed glucosen kommer ind i blodet. Overdreven indtagelse af raffinerede kulhydrater overstimulerer insulinproduktionen, hvilket fører til store udsving i blodsukkerniveauet og får dig til at føle dig sulten, og når dette har stået på længe nok, vil den blodsukkerregulerende mekanisme i kroppen bryde sammen. Leveren vil derefter konvertere mere glucose til fedt, og du ender med både at blive overvægtig og at komme til at lide af diabetes.

Det glykæmiske indeks er baseret på glucose, som har en glykæmisk værdi på 100. Fødevarer kan så have en høj, mellem- eller lav værdi i forhold til dette indekstal. Hvidt brød er en "forbudt fødevare", eftersom det har på et højt glykæmisk indeks (ca. 70), mens fuldkornsbrød kun har et glykæmisk indeks på 50 og stenmalet fuldkorn endnu lavere, kun 30. Det gør en meget stor forskel, hvordan en fødevare er dyrket og forarbejdet, kan man læse i den meget omfattende oversigt over det glykæmiske indeks fra American Journal of Clinical Nutrition. Her kan man f.eks. se, at gulerødder fra Rumænien, der spises rå, har et meget lavt glykæmisk indeks på kun 16, mens gulerødder, der skrælles og koges i USA, ligger på 92.

Desuagtet kunne Nigel og John se, at propagandakrigen var ved at løbe fra dem. Faktisk var der en overraskende enighed blandt ernæringseksperter, statslige myndigheder og kostguruer. Den officielle sundhedspolitik lyder på, at komplekse - i modsætning til raffinerede - kulhydrater skal udgøre en betydelig del af vores kost, hvis vi ønsker at undgå de velfærdssygdomme, som rammer de industrialiserede lande, og at vi skal skære ned på fedtet (Det har Sundhedskost-forretningen fokuseret på siden 1941). Selv Dr. Atkins, hvis diæt ellers er blevet angrebet af ernæringseksperter for at være for fedtholdig, anbefaler fuldkornsbrød og hele korn, når du har opnået en normalvægt.

Men fødevareindustrien har været fanget i sit eget net. Eftersom det meste af det brød, vi køber, er hvidt brød i skiver, er det svært for de store brødproducenter at argumentere for glykæmisk indeks og fordele ved fuldkornsbrød. Så brødindustrien og de danske sundhedsmyndigheder holder sig til udsagnet om, at der ikke findes noget, der hedder dårlig mad - en velafbalanceret og varieret kost er nøglen til et godt helbred.

Men den ernæringsmæssige kløft mellem et veltilberedt fuldkornsbrød og et hvidt, fabriksfremstillet brød i skiver er enorm. Det drejer sig ikke kun om, hvad der er blevet puttet i det hvide brød, men også, hvad der er taget ud af det.

Fuldkorn består af et ydre, fibrøst klidlag, en kim (det "foster", som en ny plante gror af) og det indre, hvide endosperm. Klid indeholder fiber, samt en del protein, fedt og mineraler. Kimen består mestendels af olie og en del protein, samt den højeste koncentration af vitaminer og mineraler. Endosperm er i overvejende grad kulhydrater og noget protein. Olien i fuldkorn er traditionelt blevet anset for at være en af vigtigste kilder til de essentielle fedtstoffer i kosten, som er vitale for at holde hjernen og nervevævet sundt, men når fuldkorn males til hvidt mel, fjernes den mest næringsholdige del af kornet.

Læs også:
Få styr på blodsukkeret!
Kend dine kulhydrater
Behov for tydelig mærkning af GI-værdier
Atkins - begyndelsen til enden?
Fødevarer med højt glykærnisk indeks øger risikoen for kræft
Bio-Aktiv pollenkorn er en kilde til sundhed
Diabetes, kræft og glykæmisk indeks
Mad der øger risiko for brystkræft

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012