Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Te Træ-olie er ikke terpentin!

Af cand. pharm. et scient. Karen Christensen

Te Træ-olie produkterne har atter fra forskellige sider været udsat for nogle grove beskyldninger. Det skulle være nærmest livsfarligt at benytte dem, og man skulle i det hele taget være forsigtig med alt, hvad der hedder naturprodukter. Sundhedsbladets redaktion kender til adskillige, som er rigtig glade for Te Træ-produkterne - og vi har i øvrigt personligt kendskab til produkterne og aldrig mærket nogen uheldig egenskab hos dem. Dette er baggrunden for følgende lille artikel.

Baggrunden for spørgsmålet beror på misforståelser, en sammenblanding og forveksling af kemiske begreber som terpener og terpentin. Ordene er afledt af navnet for terpentin-pistacia træet, fra hvilket man i oldtidens Grækenland udvandt en flydende balsam. For at få styr på begreberne er man nødt til at se på de enkelte komponenter: Terpener, Te Træ-olie (Melaleuca alternifolia), vegetabilsk og mineralsk terpentin.

Hvad er terpener?
Terpener er betegnelse for en stor gruppe af flygtige organiske stoffer, som findes vidt udbredt som naturlige planteindholdsstoffer. F.eks. indeholder almindelige krydderiplanter som pebermynte, rosmarin og timian letflygtige olier, hvor nogle få terpener udgør størsteparten af olierne.

De almindeligste terpener forekommer, ofte i små mængder, i de letflygtige olier. Ligeledes indeholder mange af de planter, der anvendes i folkemedicinen, letflygtige olier. Olierne udvindes til brug i parfumer, til aroma- og smagsstoffer, til brug i lægemiddelindustrien og til renfremstilling af de enkelte terpener.

Traditionelt har æteriske olier blandt andet været anvendt for deres bakterie- og betændelseshæmmende, slimløsnende, muskelafslappende og beroligende virkning. Mange videnskabelige undersøgelser har eftervist, at de traditionelt letflygtige olier meget ofte har den eller de virkninger, som man har angivet i folkemedicinen.

Videnskabelige undersøgelser har også vist, at visse terpener er slimhindeirriterende eller kan give anledning til allergiske reaktioner og nyreskader.

Hvad er australsk Te Træ-olie?
Australsk Te Træ-olie er en letflygtig olie, der udvindes ved vanddamp destillation af blade og grenspidser fra det australske te-træ med det videnskabelige navn Melaleuca alternifolia. Bladene indeholder ca. 2 procent æterisk olie, som består af omkring 100 forskellige stoffer, de fleste i ganske små mængder.

Australsk Te Træ-olie har traditionelt været anvendt ved ondt i halsen, betændte mandler, forkølelsessygdomme og ved slimhindeinfektioner. Udvortes anvendes olien ved hudinfektioner, neglesvamp og insektstik. Den antibakterielle virkning blev påvist i et videnskabeligt forsøg allerede i 1923.

Hvad er vegetabilsk terpentin?
Vegetabilsk terpentin (terpentinolie) får fra forskellige arter af fyrretræer. Ved indsnit i stammen udvindes en harpiksholdig olie, som renses og destilleres. Det rensede produkt indeholder ca. 70 procent harpikssyrer og 30 procent æterisk olie, hvor monoterpenerne alfa- og betapinen udgør ca. 60-90 procent.

Vegetabilsk terpentin bruges blandt andet som et organisk opløsningsmiddel i lakker og maling. Nogle af de monoterpener, der indgår i vegetabilsk terpentin, er allergifremkaldende. Dampene er irriterende for hud, øjne, slimhinder og luftveje og kan give nyreskader ved indånding gennem længere tid.

Hvad er mineralsk terpentin?
Mineralsk terpentin er en af benzinfraktionerne ved destillation af jordolie. Mineralsk terpentin er et organisk opløsningsmiddel og består af en blanding af mange forskellige stoffer, hvoraf langt de fleste er meget sundhedsskadelige.

Dampene er irriterende for øjne og luftveje og kan ved indånding i længere tid give hjerneskader. Flere af stofferne er kræftfremkaldende. Disse stoffer findes ikke i australsk Te Træ-olie.

Konklusion
Hvad kan der konkluderes om sammenligningen mellem australsk Te Træ-olie og terpentin? Oprindelsen af mineralsk terpentin er helt forskellig fra oprindelsen af vegetabilsk terpentin og Te Træ-olie (Melaleuca alternifolia). Mineralsk terpentin indeholder en række sundhedsskadelige carbonhydrider, som ikke forekommer i australsk Te Træ-olie.

Både australsk Te Træ-olie og vegetabilsk terpentin er planteprodukter med indhold af letflygtige olier, der består af en række terpener. Hoved-indholdsstofferne i de to olier er vidt forskellige.

Kun nogle få af de terpener, der findes i ganske små mængder i Te Træ-olie forekommer også i vegetabilsk terpentin. For virkningen af Te Træ-olie er de uden betydning på grund af den ringe mængde, de udgør, og olien er ikke fundet skadelig, selv efter længere tids anvendelse.

Sammenligningen af terpentin og australsk Te Træ-olie (Melaleuca alterifolia) må siges at være irrelevant.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012