Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

BirkeSød giver bedre mundhygiejne - og slanker

BirkeSød (Xylitol) er en sukkeralkohol, som oprindeligt blev isoleret i Finland fra saften fra birketræet. Det mindsker caries-angeb ved at hæmme Streptococcus mutans, forebygger, at visse patogener hæfter sig fast på slimhinderne i munden, og har en signifikant indvirkning på tarmfloraen. 1-5% xylitol kan reducere væksten af hæmolytiske Streptococci. Birkesød tyggegummi har vist sig at kunne reducere antallet af tilfælde af mellemørebetændelse blandt børn betydeligt.

Den 20. august 2005 oplyste professor og ernæringsekspert Arne Astrup i Eksta Bladet, at hvis man tygger tyggegummi hele dagen, brænder man faktisk en masse kalorier af.

Når man tygger tyggegummi rimeligt hektisk, øges forbrændingen med 15-20%. Til sammenligning øges forbrændingen kun med 10%, når man står op i stedet for at sidde ned.

På seks timer svarer det til, at der brændes 100 kalorier ekstra af, eller en stor banan - eller for dem, som ikke bryder sig om bananer, en almindelig pilsner.

Tyggegummi - en kalorierøver
Tidligere har man, når man har beregnet kalorieforbrug, på det skammeligste forsømt den 'motion', der ligger i at tygge - selvom man længe har vidst, at den grundlæggende omsætning hos køer sti­ger med 20% ved drøvtygning.

For at lukke dette hul i ernæringsvidenskaben bad man syv forsøgsdeltagere om at tygge alminde­ligt tyggegummi i 12 minutter. Ved hjælp af en metronom angav man den ønskede tyggefrekvens på 100 Hz. Kostbare målinger viste, at man forbruger 11 kalorier i timen - og det svarer næsten til køernes drøvtygning.

Amerikanske eksperter fra Mayo Clinic regnede sig frem til et praktisk tip ud fra deres resultater: Hvis man regelmæssigt tygger kaloriefrit tyggegummi, er et årligt vægttab på fem kilo et realistisk mål.

Kilde: New England Journal of Medicine 1999/341/s. 2100.
Uhari M, et al. Xylitol in preventing acute otitis media. Vaccine, 8. december 2000; 19, suppl 1: 144-7.

Læs også:
BirkeSød xylitol
BirkeSød xylitol - det søde og sundere alternativ
BirkeSød: atleternes nye energikilde?
BirkeSød xylitol tyggegummi smager herligt - og slanker!
Få styr på blodsukkeret!
Kend dine kulhydrater
Diabetes, kræft og glykæmisk indeks
Mad der øger risikoen for brystkræft

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012