Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

For lidt plads til sund fornuft

Af læge Claus Hancke, Lyngby, formand for Vitalrådet.

Det var et dejligt befriende indlæg, som Jan Hervig Nielsen skrev i sidste nummer af Dagens Medicin. Hans råd om at søge den gyldne middelvej mellem modstandere og tilhængere af kosttilskud - indtil disse er blevet enige - er ganske fornuftigt. For hvad gør man som forbruger, når interesser er oppe imod hinanden, eller når man hører i medierne, at "en ny undersøgelse har vist..."?

Først og fremmest må man høre efter, hvem der har lavet undersøgelsen, og hvem der har betalt for den. Interesser lyver aldrig. Er det et olieselskab, der har undersøgt behovet for elektriske biler, eller er det sukkerfabrikkerne, der har lavet en undersøgelse af sukkerets fortræffelighed? Det må man gøre sig klart.

Hvis der er interesser på spil, er undersøgelsen altid farvet af disse. Det er der ikke noget odiøst i; men blot noget, man skal være opmærksom på, og noget, som forskere skal tage højde for, længe inden undersøgelsen sættes i værk.

Dernæst må man prøve at se, om indholdet kan retfærdiggøre konklusionen. Meget ofte ser man en svulstig konklusion på et yderst tyndt grundlag - ofte støttet af et direkte misbrug af videnskabsteoretiske grundregler og statistik.

Forfatteren er den, der bedst kender sit studie og dets svagheder, i han er oftest klog nok til at være mere forsigtig i sin konklusion er de refererende journalister og 'eksperter'. Derfor: Læs altid forfatterens egen mening om sit result! Hans forbehold er ofte særdeles relevante. Og lad så intuitionen teste videnskaben.

Desværre har der de seneste årtier været en tendens til kritikløst knæfald for de randomiserede undersøgelser, som efterhånden fuldstændigt har erstattet almindelig sund fornuft.

Videnskaben er til for at teste intuitionen, men vi glemmer alt for tit, at intuitionen også er til for at teste videnskaben. Heri ligger ikke noget angreb på videnskaben, men en kritik af, at man i vor lægelige verden bruger den som en begrænsende ramme, inden for hvilken alt er sandt, og uden for hvilken alt usandt. Og så enkelt et det ikke.

Hver gang jeg har været til kongres, er der altid vældige diskussioner om helt centrale problemer, og årene har givet mig erkendelse af, at mange eksperter har mange meninger.

13. marts 2003

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012