Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Alzheimer’s - den forfærdelige skygge

Ca. 50.000 danskere og 1,3 mill. tyskere lider af den uhyggelige sygdom - og patienterne bliver yngre og yngre. Her finder du råd om, hvordan man kan forebygge sygdommen - og en beskrivelse af de nyeste behandlingsformer

Selvet forsvinder, og man går ind i livets dybe nat. Der er tale om Alzheimer’s. I løbet af de knap 100 år, der er gået, siden den frygtede hjernesygdom blev opdaget af nervelægen Alois Alzheimer (1864-1915), er den blevet en folkesygdom. I Tyskland er der ca. 1,3 mill. ramte. 20% af alle over 80 år rammes, og stadigt hyppigere får personer under 60 år også stillet diagnosen Alzheimer’s.

Rejsen ind i glemslens mørke begynder langsomt. "Sygdommen begynder ganske harmløst", siger professor Dr. Hans Georg Nehen, som er cheflæge ved Memory Clinic i Essen. "Først rammes korttidshukommelsen. Man glemmer aftaler og husker ikke at tage nøglen med sig, når man går ud af døren. Dertil kommer en fornemmelse af usikkerhed, specielt i nye situationer. Denne fase kan være 2-3 år."

På mere fremskredne stadier forsvinder hukommelsen mere og mere. Hjernens "data" findes ganske vist stadig, men de er ikke længere tilgængelige. I slutfasen er hukommelsen helt væk. Hovedets harddisk er tom, så at sige. Professor Nehen siger: "Patienterne ligger som i fosterstilling i sengen. Og kan ikke mere smile, for de er ikke længere i stand til at udtrykke deres følelser."

Hvordan opstår Alzheimer’s? I hjernen dannes proteinstof (amyloid). Det lagrer sig især på nervecellernes informationsbærende kontaktpunkter (synapser) og blokerer dem. Professor Nehen forklarer: "På senstadierne dør hjernecellerne. Derved bliver hjernen hullet og kan smelte sammen til dens oprindelige masse. Det sker for ca. halvdelen af patienternes vedkommende."

En opslidende proces for de ramte og deres pårørende. Alzheimer-patienter bliver ofte urolige, mistroiske og aggressive. Og de pårørende lider under dette, for ofte bliver pleje af patienterne en stor belastning."Det er vigtigt, at man forstår sygdommen og bliver ved med at have tålmodighed. Som ægtefælle er man nødt til at acceptere, at man ikke længere står over for det menneske, man i sin tid giftede sig med."

Kan Alzheimer’s ramme alle? "Ja, alle uden undtagelse. Alzheimer’s er skæbnebestemt." I modsætning til vaskulær aldersdemens (som opstår ved, at hjernens blodkar forandres) spiller arv også en rolle ved Alzheimer’s. "Alzheimer-genet kan ligge på kromosom 1, 14 og 21. Men det betyder ikke nødvendigvis, at sygdommen rent faktisk bryder ud."

Er der måder at mindske risikoen for Alzheimer’s på? "Det eneste, der virker, er at dyrke "hjernegymnastik", pleje sine hobbies og samle nye indtryk på rejser. Derigennem dannes der nye synapser i hjernen. Hvis man rent faktisk får Alzheimer’s, er udgangspositionen bedre, hvis man fra starten har flere nervekontaktpunkter."

Men der er ikke udsigt til, at man finder en kur mod Alzheimer’s. "Man kan kun nedsætte den hastighed, hvormed sygdommen udvikler sig, f.eks. ved at give cholinesterase-hæmmere, som hæmmer nedbrydningen af enzymet acetylcholin i nerveenderne. Og dermed bedres overførslen af data." Men dette medikament er endnu meget omstridt blandt eksperter.

Men forskerne arbejder på højtryk for at finde aktive stoffer, som kan bremse rutsjeturen ind i glemslens mørke. Således skulle kobbersalt kunne bremse dannelsen af farligt proteinplak på nerveenderne. Og kliniske undersøgelser viser, at store doser af E- og C-vitamin kan hjælpe patienterne til bedre at kunne klare hverdagen.

Der findes også alternativer fra naturens verden. Kinesisk Huperzine og Ginkgo biloba kapsler vedligeholder hjernens stofskifte og fjerner cellebeskadigende frie radikaler. Planterne kan forbedre hukommelsen ved at sørge for gennemblødning af de mindste blodkar. Fibre nedbryder overflødigt blodfedt (som er en risikofaktor ved demens). BODY-HEAT kapsler øger næringsstof- og iltforsyningen på grund af dens indhold af natrium og kalium. Tomaternes farvestof lycopen beskytter de følsomme hjerneceller.

Alzheimer’s
  • En degenererende hjernesygdom
  • Den almindeligste form for demens
  • Rammer både yngre og ældre, hyppigst folk over 65
  • 3 pct. af alle over 65 menes at lide af sygdommen
  • Halvdelen af alle over 80 menes at være ramt i sværere eller mildere grad
  • Sygdomsforløbet er præget af gradvis forværring af først hukommelse, siden orienteringsevne og dømmekraft
  • Kræver til sidst fuld pleje af patienten, der ikke kan klare sig selv
  • Der går som regel fire til ti år, fra diagnosen stilles, til patienter dør

Læs mere her:
Ginkgo biloba - har du glemt det?
Alzheimer - ny behandling?
Kinesisk Ginkgo styrker hjernens funktioner
Alzheimer og nedsat hukommelse og indlæring
Lycopen kan halvere risikoen for hjertesygdom hos kvinder
Lycopen - stoffet, mænd har brug for
Lycopen kan tæmme prostatakræft
Lycopen gør dig sundere
Lycopen og naturlige carotenoider - godt nyt
Lycopen beskytter rygere mod cellegifte
BODY-HEAT kapsler
Kalium Complex

Kalium og slagtilfælde
Kalium, calcium, magnesium, C-vitamin og for højt blodtryk
Vitamin E mod hukommelsessvigt?

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012