Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Maximum multivitamin/mineraler – når det skal være bedst!

Forsøg viser, at multivitaminer kan mindske risikoen for karsygdomme
Resultater fra Stockholm Heart Epidemiology Program (SHEEP) har vist, at mænd og kvinder, som tager multivitaminpræparater, har en signifikant lavere risiko for myocardie-infarkt end grupper, som ikke tager multivitaminpræparater. Kosten havde ingen indflydelse på resultatet af forsøget.

Et forskerhold fra Karolinska-sygehuset i Stockholm fulgte en gruppe på 45-70 årige svenskere. Forbruget af frugt og grønsager ligger temmelig lavt i Sverige, og fødevarerne er ikke beriget med folsyre. Man sammenlignede 1300 personer (910 mænd og 386 kvinder), som havde haft et hjerteanfald, med 1685 kontrolpersoner (1143 mænd og 542 kvinder) med hensyn til køn, alder og tilhørshospital.

I kontrolgruppen (de, der ikke havde haft et hjerteanfald) spiste 57% af kvinderne og 35% af mændene kosttilskud, sammenlignet med hhv. 42% og 27% i hjerteanfald-gruppe. Ca. 80% af kosttilskuddene var multivitaminpræparater. Undersøgelsen, som blev offentliggjort i oktober 2003-udgaven af Journal of Nutrition, viste, at blandt de personer, som ikke havde haft et hjerteanfald, tog en større del kosttilskud sammenlignet med den gruppe, som havde haft hjerteanfald.

Maximum - gi'r også godt humør og livsglæde!
Efter justering for større risikofaktorer for kredsløbssygdomme var risikoen for mænd, der tager kosttilskud, 21% lavere end for dem, der ikke tager kosttilskud. For kvinder var det tilsvarende tal endnu lavere - her faldt risikoen med en tredjedel.

Multivitaminer giver mindsket risiko for tyktarmskræft
Forskning udført af American Cancer Society og offentliggjort i august 2003-udgaven af American Journal of Epidemiology viser, at lang tids regelmæssig indtagelse af multivitaminpræparater (dvs. oftere end 4 gange pr. uge) kan reducere risikoen for at udvikle kræft i tyk- og endetarm. Ifølge undersøgelsen (Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort) havde de forsøgsdeltagere, som havde indtaget multivitaminer på regelmæssig basis i mere end 10 år før undersøgelsens start, ca. 30% lavere risiko for at udvikle denne form for kræft. Man kunne ikke konstatere nedsat risiko blandt de forsøgsdeltagere, som først fornylig var begyndt at indtage multivitaminpræparater. Undersøgelsen omfattede 145.000 deltagere, som blev fulgt i årene 1992-1997. I løbet af denne årrække var der blevet diagnosticeret 797 tilfælde af kræft i tyktarmen eller endetarmen.


Multivitaminpille forebygger kræft
Et stort amerikansk studie viser, at multivitaminpiller kan nedbringe risikoen for kræft. Forskerne bag konkluderer, at multivitaminer giver mænd et mindre, men klart fald i risikoen for kræft på i alt otte procent. I undersøgelsen fulgte man 14.461 mænd over 50 år gennem en periode på mere end 12 år, hvor den ene gruppe tog en daglig multivitaminpille, mens den anden fik en placebopille.

Kilde:pharma, november 2012.

Vitaminer styrker immunforsvaret
Vitaminer og mineraler styrker ældre menneskers immunforsvar og nedsætter deres risiko for infektioner. Den daglige vitaminpille stimulerer en lang række celler og signalstoffer i immunforsvaret og blodet, hvilket øger modstandskraften. I en undersøgelse fik ca. 100 ældre mennesker enten en kombineret vitamin/mineral-tablet eller en ”snyde-tablet” uden indhold. De ældre tog tabletterne gennem et år. Samtidig analyseredes deltagernes immunforsvar gennem blodprøver, ligesom det registreredes, hvor hyppigt hver person var syg af infektion, og hvor ofte det var nødvendigt at give antibiotika.

De ældre, som fik vitamin/mineralpiller, havde kun infektioner i 23 dage på et år sammenlignet med 48 dage i kontrolgruppen.

Tilskuddet indeholdt en hel række vitaminer og mineraler i de anbefalede doser samt ekstra vitamin E og betacaroten, som er to vigtige antioxidanter.

Det er ifølge undersøgelsen ikke nødvendigt at tage særlig høje doser for at opnå en god effekt. Forskergruppen advarer også mod meget høje doser af et enkelt vitamin eller mineral, da man herved risikerer, at forskyde den fine balance mellem mikronæringsstofferne.

Kilde: Chandra RK. Effect of vitamin and trace-element supplementation on immune responses and infection in elderly subjects. Lancet 1992; 340: 1124-7.

Health News 2014

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012