Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Ubehandlede kræfttilfælde – hvor mange er der?

Af Elli Hjernø

Færre dør af brystkræft
Selv om læger opdager kræftknuder i brystet på stadig flere kvinder, er antallet af danskere, der dør af brystkræft markant på retur. Sundhedsstyrelsens nye dødsregister for 1998, der netop er kommet, viser, at 1.365 døde af brystkræft det år. Det er 116 færre end bare tre år tidligere, hvor brystkræft-dødsfaldene nåede deres i hvert fald foreløbige kulmination med 1.481 døde, skrev Ritzau d. 27.08. Arne Rolighed udtalte i den forbindelse, at det bl.a. skyldtes, at flere nu går tidligere til læge.

Politik er jo selvfølgelig sådan, at man må udtale sig, så det passer til det, man står for, men det kan alligevel undre mig, at Sundhedsministeren ikke bringer andre tanker på banen samtidig med. Måske er virkeligheden mere kompleks! Det er jo tankevækkende, at dødeligheden er faldet i takt med at flere og flere vælger alternativ behandling, som et supplement til den etablerede. Er det måske slet ikke maskinernes skyld, at færre nu dør af brystkræft? Burde vi i stedet for takke kvinderne selv, fordi de ud af egen lomme køber sig til store doser vitaminer/mineraler, akupunktur, mistelten, hajbrusk, homøopatiske dråber eller andet og derved overlever de voldsomme behandlinger, de får på sygehusene. Tankevækkende syntes jeg, at det er, at man stadig bruger de samme metoder, som man har brugt de sidste 50 år, da dødsfaldene er steget og steget, men nu falder de, og som jeg ser det, er den allerstørste forandring, at folk er blevet mere og mere bevidste om, at de selv må gøre noget ved siden af for at overleve.

Cancerregisteret
På baggrund af rapporten om ubehandlet brystkræft, der udkom i juni måned, skrev jeg om Cancerregisteret. Jeg fortalte, at jeg ikke selv var registreret og derfor tvivlede på, at registeret overhovedet kan bruges til at sammenligne overlevelsen for ubehandlede contra behandlede kræftpatienter. (Se "Tidslerne mener" af Elli Hjernø og "Registervirkelighed" af Merete Birkelund i blad nr. 2, 2001).

Vi har på kontoret siden da fået henvendelser fra syv andre personer, der har kontaktet Cancerregisteret. Otte personer er selvfølgelig en meget lille gruppe at udtale sig udfra, og jeg påstår ikke, at dette er en officiel undersøgelse, men blot et lille interessant kaninprojekt i Tidslerne.

I rapporten sorterede man mange forskellige personer fra og endte med en lille gruppe på 17 personer, som man konkluderede udfra. (ja, man skrev endda, at man kun regnede med, at der i øjeblikket var tre nulevende. Det er jo mægtig pudsigt, når jeg udover nedenstående otte personer personligt kender yderligere fire Tidsler, som jeg ved lever med deres ubehandlede kræft).

Til sammenligning syntes jeg ærlig talt, at jeg kan tillade mig at konkludere ret vægtigt:

Otte Tidsler lever på nuværende tidspunkt med ubehandlet kræft.

Tre er overhovedet ikke registreret i Cancerregisteret.

To er registreret med den knude og den behandling, de tidligere har fået, men de har begge for et par år siden fået nye knuder, som er ubehandlede. Disse nye knuder er ikke registreret. Samtidig er den ene fejlregistreret, da der står, at hun er strålebehandlet, selv om hun har sagt stråling helt fra. Tre er registreret med den kræft, de nu lever med, men de er ikke registreret som ubehandlede, men som "ikke færdig diagnosticerede" (hvorvidt de har kræft, lader man stå åbent). Den ene havde dog en kræftknude i 1979 (20 år før sin nuværende), som blev behandlet 100% alternativt. Den er ikke med i registeret.

Ud af de otte personer, som lever med ubehandlet kræft, er altså kun to af dem registreret på en måde, der gør, at de måske kunne optræde korrekt i en ny undersøgelse. Det ville kræve, at persongruppen "ikke færdig diagnosticeret" indgik i undersøgelsen.

Hvis ikke det sker, vil ingen af de otte blive medtaget korrekt i en fornyet undersøgelse.

Hvis man vil vide noget om, hvordan det går mennesker med ubehandlet kræft, har de fuldstændig ret i Cancerregisteret: Registeret kan ikke bruges til at undersøge, hvordan det går ubehandlede i forhold til behandlede. Med ovenstående in mente må jeg bede lægerne fra analysegruppen om fremover ikke at udtale sig om, hvordan det går med mennesker, der fravælger den etablerede behandling. De må nøjes med at konstatere, at de ikke kan vide noget om de ubehandlede, da de reelt ikke har undersøgt gruppen.

Jeg syntes, at vi i Tidslerne skulle hjælpe lægerne med at finde ud af, hvor mange kræftpatienter der fravælger den etablerede behandling, og hvordan det går dem. Jeg kunne tænke mig at lave et pilotprojekt over dette tema. Har du kræft? Eller har du haft kræft, og er du ikke blevet behandlet i det etablerede system, vil jeg gerne bede dig sende et lille brev, en e-mail eller en telefonopringning til kontoret. Du vil så få tilsendt et spørgeskema. Jeg vil søge midler til, at projektet kan gennemføres på vilkår, der gør, at læger vil acceptere resultatet på linje med andre forskningsprojekter. Håber at høre fra jer.

Indlæg til bladet sendes til:

Kræftforeningen Tidslerne, Bjørnholms Alle 4-6, 1., 8260 Viby J.
Tlf.: 70 20 05 15
Fax: 86 11 32 04
E-mail:
tidslerne@mail.tele.dk

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012