Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Olie-facts

Presning
Olie udvindes af frø ved, at de sættes under mekanisk pres. Traditionelt skelner man mellem koldpresning og varmpresning, men da stort set al oliepresning i dag foregår med skruepresse, er grænsen mellem varmpresning og koldpresning blevet noget flydende.

Uden særlige foranstaltninger vil skruepressen bringe temperaturen op over de 60° C, hvor der sker væsentlige kemiske ændringer i olien.

En koldpresset olie må ikke have haft en højere temperatur end ca. 60° C. Ved koldpresning bliver olien renere end ved varmpresning; og der er tendens til et højere indhold af umættede fedtsyrer, hvilket får den til at tørre hurtigere.

Varmpresning udføres ved at opvarme frøene inden presningen. Det giver et større olieudbytte, men også flere urenheder i olien. Der er en tendens til, at olien får et lidt større indhold af mættede fedtsyrer.

Det anbefales ofte at anvende koldpresset linolie. I virkeligheden er det lidt misvisende. Linolie bør vurderes efter kvalitet - indhold af urenheder samt af mættede/umættede fedtsyrer, og efter om den er rå eller varmebehandlet. Til de fleste formål bør linolien have så lille et indhold af urenheder som muligt og et højt indhold af umættede fedtsyrer, hvilket en koldpresset olie har. Men den bør også være varmebehandlet, hvilket giver bedre vejrbestandighed og kortere tørretid. En god varmpresset linolie kan derfor i nogle tilfælde være at foretrække for en rå koldpresset.

Påføringstemperatur
Oxidation foregår langsommere ved lave temperaturer. Ved temperaturer under 6° C foregår hærdningen så langsomt, at der starter en nedbrydning af bindemidlet, der kan ses som en "mælkning" af overfladen. Men allerede ved temperaturer under 12-15° C bliver malingen vanskeligere at arbejde med. Det kan være svært at påføre den i tilstrækkeligt tynde lag, og tørretiden forlænges.

Raffinering
Alle tiltag efter presning, der har til formål at forbedre eller ændre oliens egenskaber. Raffinering indebærer ikke nødvendigvis brug af kemikalier - den vigtigste raffineringsmetode er fx bundfældning.

Health News 2004

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012