Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Blodets byggesten

Jern
Jern er en vigtig ingrediens i hæmoglobin og dermed nødvendigt for alle røde blodlegemer. Det findes i de fleste former for rødt kød og er meget letoptageligt i denne form. Også bønner og linser er rige på jern, men her er der brug for C-vitamin for at sikre maksimal optagelse. Meget brød og mel er i dag tilsat jern. Symptomer på jernmangel er bleg hud, træthed, stakåndethed og skøre eller flossede negle. Hvis du har mistanke om, at du mangler jern, kan du have gavn af et tilskud - men spørg lige din læge først.

Læs også:  Jern med Melasse

Folsyre
Folsyre spiller en vigtig rolle i forskellige kemiske reaktioner, når der dannes både røde og hvide blodlegemer. Det er desuden med til at fjerne methionin - et potentielt skadeligt affaldsprodukt fra stofskiftet. Folsyre findes i grønne grønsager som f.eks. broccoli og grønne bønner. Hvis du har problemer med, at dine tarme ikke optager næringsstoffer særligt godt (gluten-intolerans og Crohns ygdom), eller du er gravid (eller prøver på at blive det), så prøv med et folsyretilskud.

Læs også:  Folsyre

B12-vitamin
B12-vitamin virker sammen med folsyre. Mangel på B12-vitamin resulterer i blodsygdommen perniciøs anæmi. B12 findes kun i animalske produkter som f.eks. kød, fisk, æg, mælk og mælkeprodukter, så vegetarer risikerer at komme til at mangle vitaminet. Prøv med berigede morgenmadsprodukter eller med et kombineret B-vitamintilskud.

Læs også:  Super Vitamin B12

K-vitamin
Blodets evne til at koagulere er afhængig af K-vitamin, men man risikerer sjældent at komme til at mangle vitaminet, da det produceres af bakterier i tarmene. Det findes desuden i grønne bladgrønsager som f.eks. kål og blomkål.

Læs også:  K-vitamin - blodstandseren

Vidste du?
Der findes ca. 25 billioner røde blodlegemer og 25 milliarder hvide blodlegemer i din krop. Hvis man lagde 150 røde blodlegemer på linie, ville de kun fylde 1 mm. Hvide blodlegemer er en lille smule større.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012