Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hormonbehandling: Vil du gerne blive ved med at være ung?

 Jamen, det er ikke noget problem!

Anti-Aging-medicinens fortalere satser frem for alt på hormoner: De skal styrke immunforsvaret, beskytte knoglerne og øge sexlysten hos alle dem, der ikke længere er vårharer. Og stofferne virker forebyggende, således at testosteron- og pogesterondepoterne vedligeholdes naturligt til fremme af den længst mulige livskvalitet.

Han har det hele - han er attraktiv, charmerende og dynamisk. Prototypen på en kvindelæge. Gynækologen og Ph.D.-teologen Johannes Huber er netop fløjet ind til Salzburg og er nu ankommet til sin privatklinik ved Abtsee i Bayern. Han hilser på personalet fra rengøringsdamen til overlægen, vinker til nogle af patienterne på lang afstand og giver besked til køkkenet: Kaffe og pastapenne med sveskefyld, som kort tid senere bliver serveret dampende på den solbeskinnede terasse.

Endokrinologen Rolf-Dieter Hesch tager selv hormoner og forkynder,
at mennesker kan blive ved med at være sunde og raske
langt op i alderen - helt op til 120 år.

Hubers form for behandling har intet med forsagelse og afsavn at gøre - også selv om han blev kendt for en behandlingsform, som fik tilnavnet "Dinner Cancelling": To gange om ugen spiser man ikke noget efter kl. 16 og drikker kun urtete. Denne underforsyning af sukker i løbet af natten har en mirakuløs virkning: Den stimulerer hormonsystemet og afgifter kroppen.

Alligevel mener Huber ikke, at hans patienter på nogen måde skal begrænse sig - heller ikke, når de bliver ældre. Den 56-årige læge er ikke kun formand for den østrigske bioetik-kommission (som rådgiver den østrigske forbundskansler), leder af "Zentrum für Hormonkosmetik" i Wien og professor ved Universitätsklinik für Frauenheilkunde i Wien - han anses også for at være en af foregangsmændene for den såkaldte Anti-Aging medicin. Denne blanding af forebyggelse, grundlæggende forskning i aldringsprocessen og livsstilsrådgivning så dagens lys for ca. 10 år siden i den vestlige verden.

Noget af det lyder meget lovende, men der er kun meget få beviser - til gengæld er der tydeligvis et marked: Det er ikke kun blandt baby-boom-generationen, som ikke vil lade den aldersbetingede energinedgang gå ud over deres erhvervskarriere, som gerne vil have recepter på midler, der modvirker "alderens svøbe". Det er også sundhedsøkonomerne. Verdenssundhedsorganisationen har advaret om, at mennesket ganske vist godt kan leve længere, men man må betale med en lang række kroniske sygdomme.

Ikke mindst derfor bevilgede den amerikanske regering i 2001 et forskningsbeløb på 2,5 mio. dollar med det formål ikke kun at bekæmpe aldersbetingede sygdomme som diabetes og krebs, men at stoppe alderen i sig selv. Man kender til 300 aldersspecifikke celleforandringer - en stor del af dem vil kunne blive påvirket af et formindsket kalorieindtag.

Men eftersom de færreste synes, at et langt liv på vand og brød er særligt attråværdigt, forsøger Anti-Aging-forskere som Johannes Huber sig med en anden strategi. "Hormoner holder kroppen ung", siger gynækologen. Alt for længe har hormoner kun været noget, man har hørt om i sammenhæng med graviditet, skjoldbruskkirtelsygdomme og diabetes: "De spiller imidlertid en meget omfattende rolle i kroppen: Flere tusinde af vores gener bliver styret af hormoner!"

Når blodindholdet af bestemte hormoner falder - hvilket hos mænd sker langsomt og kontinuerligt, hos kvinder meget hurtigt i løbet af overgangsalderen - skal det ifølge Huber kunstigt hæves igen: "Det kan jeg gøre med kønshormoner som østrogen og testosteron, insulin for diabetikere eller skjoldbruskkirtelhormon." Det er en forudsætning, at der foreligger en præcis måling af det komplicerede hormonkredsløb og en analyse af de mulige sygdomsrisici - samt at patienterne er villige til at ændre livsstil: Ingen nikotin, kun lidt fedt og alkohol, meget motion og kun lidt stress.

I USA er Anti-Aging kommet på mode. At hormonbehandling stadig betragtes med en vis skepsis i Tyskland, anfægter ikke Huber: "Årsagen er den miserable lægeuddannelse; urologer ved i bedste fald noget om prostatasygdomme, og gynækologerne kender til æggestokke og livmoder. Det komplekse hormonkredsløb og dets diagnostik er stadig stort set lukket land".

At det ikke ser for godt ud med hormonmedicinen i Tyskland, bekræfter Martin Reincke, professor i endokrinologi ved universitetet i Freiburg: "Over for 30.000 praktiserende læger, 2.000 gastro-enterologer og 4.000 diabeteseksperter er der kun 150 endokrinologer. Det er for lidt." I Frankrig praktiserer mere end 5 gange så mange hormonmedicinere, hvorimod de tyske universitetshospitaler har lukket deres endokrinologiske afdelinger, fordi de er uvidenskabelige ("for dårlig belægning på sengene"), og det lider både uddannelse og forskning under. Desuden er der i Tyskland - i modsætning til andre europæiske lande - ikke en officiel uddannelse til androlog, "mandelæge".

Men hvor skal de 2 mio. tyske mænd, som ifølge en undersøgelse fra Berliner Zentrum für Epidemiologie und Gesundheitsforschung er "i overgangsalderen", gå hen? Man har længe tvivlet på, om der overhovedet findes en "andropause" - mærkbare konsekvenser af en hormonnedgang fra 50 års-alderen og endog tidligere. Læger viste allerede fra begyndelsen af det forgangne århundrede en hel del om hormoners indvirkning på mænd. Dengang skar den østrigske læge Eugen Steinach sædlederen over hos mænd, der havde problemer med rejsning - dette stimulerer nemlig hormonproduktionen hos rotter. Operationen tiltrak flere prominente personer, bl.a. Sigmund Freud.

"I dag bliver flere og flere mænd slæbt til gynækolog", ved Johannes Huber af erfaring, "enten fordi deres parforhold lider under seksuelle forstyrrelse, eller fordi mændene udviser nøjagtigt de samme symptomer som kvinderne: Hedestigninger, nervøsitet og søvnforstyrrelser."

Således har også det stigende antal kvindelige kvindelæger ført til, at gynækologstanden i stigende grad interesserer sig for mænd og deres overgangsalder. Nogle kvindeklinikker, bl.a. Inselspitals Bern, tilbyder allerede forebyggende undersøgelser for mænd i overgangsalderen.

"Det ukendte antal ramte mænd ligger på ca. 5-10 mio.", bekræfter endokrinologen Rolf-Dieter Hesch, som leder Universität Konstanz das Steinbeis-Transferzentrum für biomolekulare Medizin. Det er ikke kun mænd over de 55, men også oftere og oftere yngre mænd, som reagerer på den permanente fysiske og psykiske overbelastning på arbejdspladsen med et hastigt faldende testosteronspejl. Normalt falder testosteronspejlet kun langsomt efter det 30. år - man kan sågar støde på 80-årige, hvor det stadig stiger.

Om det giver et bedre velbefindende, at en mand i en alder af 65 år har et hormonspejl som en 30-årig, er man ikke enige om. Der findes endnu ingen standardværdier: Én lever ganske glimrende med et lavt hormonspejl, mens andre måske ikke gør det. Når testosteronspejlet er lavt, fordi man som følge af et uheld eller en kræftsygdom har fået fjernet en testikel, synes hormonpræparater at virke godt. Det gælder dog ikke ældre mænd, hvor hormonerne tværtimod har den modsatte virkning - formentlig har de færre receptorer til rådighed. "For hormonbehandling er der kun én enkelt strengt medicinsk indikation: Patienten skal udvise tydelige mangelsymptomer," siger Martin Reincke, som også er talsmand for Deutsche Gesellschaft für Endokrinologie.

Om testosteronmangel giver større risiko for prostatakræft, er under alle omstændigheder uklart. Mænd, som på grund af en svulst eller kvæstelser i hovedet har fået fjernet hypofysen, og hvor reguleringen af testosteronproduktionen i testiklerne derved er blevet forstyrret, giver man sædvanligvis hormoner. Ifølge undersøgelser fører det ikke til en forhøjet kræftrisiko, og under alle omstændigheder løb den hidtil længste undersøgelse kun over tre år "- og det er for kort tid til at komme med en endelig bedømmelse," siger hormoneksperten Friedrich Jockenhövel, som er tilknyttet som læge ved Evangelischen Krankenhaus Herne. Og hans kollega Reincke mener, at hvor nødvendig forskning i "den aldrende mand" end er, så viser medicinalindustrien kun meget ringe interesse for kostbare langtidsstudier: "Der er for få penge i det. For testosteron er jo et naturligt stof, som man ikke kan patentere."

Hvor kompliceret hormonreguleringen er i kroppen, viser også erfaringerne med kvindernes overgangsalder: Selv om flere end 4,6 mio. tyske kvinder over 40 år tager østrogen, og sygesikringen hvert år giver ca. 500 mio. Euro ud, og man nu har forsket i østrogen i over 30 år, er der endnu ingen klarhed over, om fordelene ved hormontilskud opvejer ulemperne.

Et forsøg fra Wissenschaftlichen Instituts der Ortskrankenkassen kom i år 2000 til et alarmerende resultat: Hvert år får 7.000 kvinder konstateret bryst- eller livmoderkræft på grund af østrogentilskud.

Den naturlige tilførsel af testosteron sker gennem modermælkens colostrum, der kan købes som kapsler hos matas, i helsekostforretninger og på nogle apoteker. Med det forebyggende kosttilskud Muno Colostrum kapsler kan man modvirke mangel på testosteron, progesteron, tryptofan, lysin, Q10, DHEAS mm.Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012