Godt at vide

Catuaba – Tupi-indianernes elskovsmiddel

Catuaba har i århundreder været brugt inden for urtemedicinen som et elskovsmiddel. Tupi-indianerne i Brasilien var de første, der fik øje på plantens elskovsfremmende egenskaber, og de har op gennem tiderne skrevet mange sange, der priser dens egenskaber. Indfødte og lokale har brugt catuaba i generationer, og den er den mest kendte af alle brasilianske elskovsfremmende planter. I den brasilianske delstat Minas har man et ordsprog, der lyder: “Indtil en far fylder 60, er sønnen hans – derefter er sønnen catuabaens!”

Anvendelsesområder

I nutidens brasilianske urtemedicin anses catuaba for at være stimulerende for centralnervesystemet og for at have elskovsfremmende egenskaber. Et afkog af plantens bark bruges mod

  • impotens
  • oprevethed
  • nervøsitet
  • neurasteni
  • dårlig hukommelse og glemsomhed
  • seksuel dysfunktion.

Ifølge Dr. Meira Penna “fungerer catuaba som stimulerende middel på nervesystemet, frem for alt i behandlingen af funktionel impotens i de mandlige kønsorganer… det er et ’uskyldigt’ elskovsmiddel, som kan anvendes uden nogen former for bivirkninger”. I Brasilien anses planten for at være et elskovsmiddel med “bevist virkning” og ud over behandlingen af impotens anvendes planten til mange former for problemer med nervesystemet, bl.a. søvnløshed, hypokondri og smerter relateret til centralnervesystemet.

Indholdsstoffer

Indholdsstofferne i catuaba omfatter alkaloider, tanniner, aromatiske olier og fedtholdig harpiks, phytosteroler, cyklolignaner, sequiterpener, flavonoider og steroider. En brasiliansk forsker dokumenterede (i 1958), at catuaba indeholdt alkaloidet yohimbin (men det fremgik ikke tydeligt, hvilken træart han undersøgte). En blanding af flavalignaner, herunder cinchonainer (som også findes i kininbark) blev isoleret fra barken af Trichilia catigua og viste sig at have antibakterielle og cytotoxiske egenskaber. Indtil nu er der ikke blevet foretaget forsøg for at på- eller afvise, at catuaba har en toksisk virkning på kroppen – men den århundrede lange brug af planten i Brasilien har ikke vist nogen former for skadevirkning eller negative bivirkninger. Faktisk, siger Dr. Meira Penna, er den eneste bivirkning positiv: Erotiske drømme og øget sexlyst!

Kliniske undersøgelser af catuaba har også vist resultater, der underbygger plantens antibakterielle og antivirale egenskaber. En undersøgelse fra 1992 tyder på, at catuaba-ekstrakt var effektiv til beskyttelse af mus mod dødelig infektion med Escherichia coli og Staphylococcus aureus – og desuden i betydelig grad var i stand til at hæmme spredningen af HIV-virus. Undersøgelsen viste, at catuabas anti-HIV aktivitet (til dels) skyldtes, at den hæmmer optagelsen af HIV i cellerne, og alt tyder på, at catuaba kan anvendes mod opportunistiske infektioner hos HIV-patienter. I 2002 blev der i USA givet patent til en gruppe brasilianske forskere på et catuaba-barkekstrakt. Patentet bygger på dyreforsøg, som viste, at præparatet havde en karudvidende, karafslappende og smertestillende virkning på rotter, kaniner og marsvin. En klinisk undersøgelse offentliggjort i 1997 har vist, at catuababark har en betydelig smertestillende virkning.

Læs også
Få et forrygende sexliv ved hjælp af krydderier og buske!
Granatæbleekstrakt kan måske afhjælpe rejsningsbesvær
Ginseng kan styrke mænds seksuelle formåen
Arginin til et sundt hjerte, normalt blodtryk og et bedre sexliv
Damiana: Indholdsstoffer, virkning og sikkerhed
A. O. Hansen: Ginseng – sensationen blandt planterne

Kilder
Chian, Sing. Cura com Yoga e Plantas Medicinais. Rio de Janeiro: Freitas Bastos, 1979.
van Straten M. Guarana: The Energy Seeds and Herbs of the Amazon Rainforest. (US: C.W. Daniel Company, Ltd., 1994.
Altman RFA. Presenca de ioimbina na catuaba. Ser. Quim. Publ. 1958; 1.
Maia JG et al. Estudos Integrados de Plantas da Amazonia. V Simposio de Plantas Medicinais do Brasil, São Paolo, Brazil, Sep. 6, 1978: 7.
Garcez WS et al. Sesquiterpenes from Trichilia catigua. Fitoterapia 1997; 68(1): 87-8.
Satoh M et al. Cytotoxic constituents from Erythroxylum catuaba. Isolation and cytotoxic activities of cinchonain. Natural Med. 2000; 54(2): 97-100.
Pizzolatti MG et al. Two epimeric flavalignans from Trichilia catigua (Meliaceae) with antimicrobial activity. Z. Naturforsch 2002; 57(5-6): 483-88.
Manabe H et al. Effects of catuaba extracts on microbial and HIV infection. In Vivo 1992; 6(2): 161-65.
Sander PC et al. Pharmaceutical formulations comprising vegetal material selected from trichilia. U.S. Patent no. 6335039; 1. jan. 2002.
Vaz ZR et al. Analgesic effect of the herbal medicine Catuaba in thermal and chemical models of nociception in mice. Phytether. Res. 1997; 11(2): 101-6.