Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Glucosamin og MSM

Af læge Carsten-Vagn Hansen

Jeg er forvirret. Min fysioterapeut og du siger gang på gang, at man skal tage MSM sammen med glucosamin. Men min læge og apoteket siger, at det er unødvendigt.

Jeg har ringet til de danske firmaer, der fremstiller glukosamin, og de siger samstemmende, at det er unødvendigt, da der er tilsat MSM i deres kapsler. Det fremgår imidlertid ikke af indholdsfortegnelsen. Hvad skal man tro?

Den forvirrede


Glucosamin er i dag et lægemiddel og således godkendt af Lægemiddelstyrelsen, mens MSM ikke er godkendt til indtagelse, men kun til udvendig brug i cremer eller salver. Det er derfor ulovligt at tilsætte MSM til kapsler med glucosamin. Desuden må der ikke være noget i kapslerne, der ikke står i indholdsdeklarationen. Du må have snakket med nogen i firmaerne, der ikke har forstand på deres egne produkter.

Der er videnskabelig dokumentation for, at glucosamin og chondroitinsulfat modvirker slidgigt, mens det kniber med dokumentationen for MSM. Det er et naturligt stof, der ikke kan patenteres, så ingen har interesse i at financiere dyr forskning i MSM, når de ikke kan få mange penge igen gennem eneret til at sælge stoffet. Der er derimod mange gode erfaringer med brugen af MSM mod gigtsmerter, allergi og for meget mavesyre. Men der mangler som nævnt videnskabelig dokumentation.

En gennemgående erfaring er, at hvis der ved slidgigt og andre gigtsygdomme er mange smerter, er det gavnligt at tage både glucosamin og MSM (2-5 gram to gange dagligt), da MSM umiddelbart virker mere smertestillende end glucosamin. Men er der ikke så mange smerter, er det nok at bruge glucosamin alene. MSM er i øvrigt meget ugiftigt og en god kilde til svovl, som mange moderne mennesker mangler, fordi de koger og steger svovlet ud af maden. Dødelig dosis for halvdelen af voksne, der bruger MSM, er omkring et kilo. Det er nærmest lige så ugiftigt som vand.

For at disse stoffer skal kunne virke mod slidgigt, er det vigtigt at bevæge sine led meget uden at overbelaste dem. Det øger dannelsen af ledvæske, og det er gennem den, at stofferne kommer ind i brusken, som ikke indeholder blodårer. Ved problemer med hofter, knæ og fodled er det for eksempel godt at cykle to gange tyve minutter hver dag, gerne på en motionscykel hjemme i stuen.

Den, der kør' godt, smør' godt.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012