Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Østrogen eller ej

Af læge Carsten-Vagn Hansen

Jeg er en af de kvinder, der har fået østrogen, siden jeg kom i overgangsalderen. Jeg havde mange hedeture, så lægen anbefalede mig at tage en pille med både østrogen og progesteron. Jeg har nu fået dem i otte år og troede, at "den hellige grav" var velforvaret, og jeg har det godt med pillerne. Så jeg blev rasende, da det kom frem, at hormoner efter overgangsalderen er forbundet med en betydelig risiko for alle mulige sygdomme.

Jeg holdt op med at tage pillerne, men så kom mine hedeture igen for fuld kraft. Jeg føler mig ulækker og er ked af, at folk ser mig svede. Der er lige før, at jeg vil blæse på risikoen ved dem. Så skidt har jeg det. Kan du hjælpe mig med gode råd, så jeg kan undgå at begynde igen og at skulle gå i angst for bivirkninger af hormonerne?

Den svedende

Jeg kan godt forstå, at du er sur og gal, og du har mange medsøstre, der også er det. Blandt andet en svensk kvinde ved navn Lena Katarina Swanberg, der røg i blækhuset og skrev bogen "Blod, Sved og Tårer - en vred bog om østrogen". Den er for nylig udkommet på Gads Forlag. Den bør du og alle andre i samme situation læse, ikke mindst fordi Lena Swanberg kommer med en mængde gode råd om, hvordan man kan komme igennem sin overgangsalder uden at skulle bruge hormoner eller medicin.

Hvor man tidligere så hormoner som midler til kvindefrigørelse og evig ungdom, til brug fra ungdom til graven, for ikke at få børn og for at få børn, bløde eller ikke bløde, for ikke at blive gammel, få dårligt hjerte, blive dement eller afkalket, er realiteten nu, at østrogenerne øger risikoen for alle disse ting. De øger forekomsten af kræft i bryst og livmoder, blodpropper og slagtilfælde, svækkede åndsevner og Alzheimers demens. Det er rigtigt, at østrogen hæmmer risikoen for knogleskørhed, men kun så længe man tager det, og der er gode og naturlige måder at holde sine knogler i god stand på.

Forfatteren gør også opmærksom på den udbredte og store forurening, som østrogenerne har medført i naturen. Vandet er nu så fyldt med østrogener fra p-piller og plastre, at fiskene blive tvekønnede og sterile.

Du har mange naturlige muligheder for at dæmpe dine hedeture eller få dem til at forsvinde. Der findes for eksempel mange planter med østrogenlignende virkning, men uden den risiko, som lægemidler med østrogen har. Stofferne kaldes fytoøstrogener, og de findes blandt i andet i planten sølvlys, baldrian, humle, ginseng, soja, hvidløg, selleri, hørfrø, kæmpenatlysolie, ingefær samt i grønsager og frugt. Motion er også en rigtig god måde til ikke alene at få hedeturene til at forsvinde, men også de symptomer fra leddene, som mange får i overgangsalderen.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012