Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Undersøgelse om fedt i kosten

En dansk undersøgelse kaster nyt lys på fedtets rolle i kosten.

Det er velkendt, at madens indhold af fedtstoffer har stor betydning for sundheden. Man ved, at fedtforbruget bør være lavt, og man ved, at det spiller en rolle, om man vælger den ene eller den anden type fedt.

Nogle fedtstoffer, f.eks. forskellige planteolier og fiskeolier, kaldes sunde, mens f.eks. animalsk fedt er blevet tildelt skurkerollen i ernæringen, selv om de alle spiller en vigtig rolle, hvorfor man nok burde tale om sunde eller usunde mængder.

Undersøgelsen er en ph.d. afhandling af Lone Frost Larsen, Institut for Human Ernæring, Landbohøjskolen, og Institut for Tromboseforskning ved Sydjysk Universitetscenter. 18 unge raske mænd, der deltog i undersøgelsen, fik fem forskellige meget fedtrige måltider, der var tilberedt med fem forskellige typer fedtstof: olivenolie, rapsolie, solsikkeolie, palmeolie eller smør. Undersøgelsen viste, at en markør for risiko for blodprop, kaldet faktor VII steg akut med 60 pct. Det mest overraskende var dog, at stigningen var ens, uanset hvilken type fedt deltagerne havde spist. Deraf kan man slutte, at folk, der i forvejen tilhører risikogruppen for hjerte- karsygdomme, kan udsætte sig for øget risiko selv ved et enkelt meget fedtrigt måltid, uanset hvilken type fedt der er tale om.

Man kan dog ikke slutte, at det er lige meget, hvilket type fedtstof man generelt spiser. Deltagerne i undersøgelsen blev nemlig også sat på en tre ugers typisk dansk kost, som blev tilberedt med henholdsvis olivenolie, rapsolie og solsikkeolie, afsluttet med et fedtrigt måltid tilberedt med rapsolie. Her viste det sig, at den gruppe der havde spist olivenolie havde et lavere indhold af faktor VII i blodet, hvilket kunne tyde en vis forebyggende effekt. Det hænger meget sammen med den lavere forekomst af blodpropper visse områder ved Middelhavet, hvor olivenolie er det mest anvendte fedtstof. Man har ment, at det skyldes olivenoliens store indhold af monoumættet fedt, men rapsolie indeholder næsten lige så meget. Om den forebyggende virkning af oliven skyldes dets indhold af andre komponenter, f. eks antioxidanter, ved man ikke, men det er en mulighed.

»Den nye undersøgelse rokker ikke ved vores holdning eller vores kostanbefalinger,« udtaler læge Lars Ovesen, der er leder af er næringsenheden i Veterinær- og Fødevaredirektoratet. »Man bør stadig skære ned på fedtet, og mest på det dyriske fedt fra kød og mejeriprodukter. Lidt af hvert, med tryk på lidt, er en god rettesnor.«

Undersøgelsen blev finansieret af det såkladte Føtek-program, dvs. ved en kombination af offentlige midler, samt midler fra bl.a producenter af rapsolie.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012