Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Religion giver mening og øger sundhed og livskvalitet

Læge og radiodoktor Carsten Vagn-Hansen siger:

"Mit grundsynspunkt er, at de tre store læger er Vorherre, tiden og naturen, og det er dem, vi skal lære af. Jeg er også sikker på, at hvis man giver kroppen og sindet det, de har brug for, ved at opfylde de naturlige behov og på rimelig vis overholde reglerne for sundhed, så kan mennesket helbrede sig selv".

Troen på Gud hjælper syge mennesker med at blive raske. Det slog psykolog og præst Peter la Cour fast i sidste måned på et seminar om alternativ behandling. Et seminar der blev arrangeret af Syddansk Universitet. En undersøgelse fra 1996 viste, at kræftpatienters egen oplevelse af, hvordan de havde det, ikke hang så meget sammen med den fysiske tilstand - men derimod oplevelsen af, at deres liv havde en mening. Det er blandt andet denne undersøgelse Peter la Cour læner sig op ad, når han mener, at tro kan være med til at forlænge folks liv.

At tro kan virke beskyttende mod selvmord. Religiøsitet medfører således ifølge en ny amerikansk undersøgelse et værn mod, at man skader sig selv, ligesom religiøse mennesker besidder stærkere familiære værdier og generelt har et lavere aggressionsniveau.

Til Kristeligt Dagblad udtaler næstformanden i Dansk Psykiatrisk Selskab, Poul Videbech, at der herhjemme er »for meget blufærdighed omkring religiøsitet hos psykiaterne«: »Alt for få henviser til hospitalspræsten, og mange vil ikke snakke om religion, og så risikerer man, at en enorm ressource i patienten forbliver uvækket. Det må vi simpelthen lave om på,« lyder det fra Poul Videbech, der i avisen bakkes op af overlæge Jørgen Due Madsen fra angst- og depressionsafdelingen i Ballerup. Sidstnævnte mener således, at både psykologer og psykiatere generelt undervurderer, hvor stor en ressource religion og spiritualitet kan være for mange mennesker. Ifølge leder af Center for Selvmordsforskning, Lillian Zøllner, er religion formentlig også en beskyttende faktor i Danmark, og derfor skal den udnyttes. Hun konstaterer, at psykiatere gerne forholder sig til fx arbejdsløshed og familieforhold, men ikke til religion, »selv om det er en stor del af menneskelivet.«

Kilde: Am J Psychiatry 2004;161:2303-08

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012