Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Mostadosfrø (Sinapis alba og Brassica nigra)

Løvblade er behårede. Sennep blomstrer med gule skærmblomster, hvorpå der dannes bælge med småbitte frø. Der anvendes udelukkende de typiske kuglerunde frøkorn (mostadosfrø).

Det er vigtigt at bemærke, at sort sennep er væsentligt stærkere end hvid sennep - og dermed kommer vi til krydderiets hovedegenskab: Det er "stærke sager". Det mest berømte udsagn om sennep findes i Bibelen: " Med Himmeriget er det som med et lille sennepskorn, der sås i en mark". Fra starten blev den brugt til både medicinske og kulinariske formål. I Middelalderen var sennep højt værdsat til at lette og fremme fordøjelsen - og netop denne virkning er i høj grad blevet underbygget af de nøjagtige undersøgelser, som Max Plank-forskere har foretaget.

Ifølge Institut für Fettforschung i Tyskland er der 90-98% umættede fedtsyrer i sennepsolie. Desuden findes der ca. 20% planteslim, som formentlig giver sennepskornene deres indvirkning på tarmindholdet: Hård, tør afføring bliver blødgjort uden at blive alt for væskeholdig. Bruger man sennepskorn til at regulere afføringen med, behøver man ikke at frygte, at man udvasker tarmen. De mange enzymer sørger for en normal fordøjelse ved at hæmme gæringsprocessen og regulere dannelsen af tarmluft. Indholdet af æterisk olie gør, at der dannes mere mavesaft. Samtidig har den en betændelseshæmmende og galdedrivende virkning.

En kur med de på alle måder gavnlige sennepskorn har en gunstig indflydelse på alle helbredsproblemer, som skyldes en selvforgiftningen af tarmen, f.eks. træthed, trykken i hovedet og mathed.

I dag bruges brun/sort sennep (Brassica nigra) primært mod hudirritationer ved gigt og bughindebetændelse.

"Sennep" kan betyde mange ting: Det kan være de hele eller knuste sennepskorn, men det kan naturligvis også være bordsennep. Sidstnævnte er en blanding af sennepsmel, eddike, salt og kryderier. Den rette sammensætning af disse ingredienser var for nogle århundreder siden en ren kunstart. Sennep er altså ikke bare sennep:

  1. Hele gule/hvide sennepsfrø (Sinapis alba) bruges til pickles, syltede agurker, marinader, saltlage og forskellige pølser. Her skal man dog passe på, at sennepskornene ikke bliver kogt med.
  2. Mostadosfrøpulver/sennepsmel bruges ofte - blandet med peber - til fjerkræretter, supper og saucer og som element i karryblandinger. Omrørt i vand kan sennepsmel anvendes til alle retter, hvor man ellers ville have brugt bordsennep.
  3. Og endelig harmonerer bordsennep med mange retter, hvor "kød"-elementerne ellers helt dominerer: Pølser, frikadeller, stegt flæsk, okseroulader… Hvorom alting er: Bordsennep er også højtelsket til ost og æg, og det vil nok i højere grad tiltale dem, der satser på en sund og nærende kost - og sidst, men ikke mindst til saucer og mayonnaise til næringsrige salater.

Efterfølgende opskrifter er to måder at bruge sennep på: Sennepsaucen smager godt til alle kartoffel- og kornretter, og salaten kan også spises som hovedret (også kold):

Sennepssauce
3 hårdkogte æg
1 spsk stærk mostadosfrøpulver
1/16 l koldpresset olie (f.eks. solsikke- eller tidselolie)
1/16 l økologisk æbleeddike
1 tsk honning
1 tsk citronsaft

Pisk æggeblommer med sennep, og tilsæt derefter olien dråbevis. Rør eddike, honning og citronsaft i efter behag.

Sennepssalat
500 g økologiske kartofler
2 rå æggeblommer
2 spsk stærk mostadosfrøpulver
1/16 koldtpresset olie
Økologisk æbleeddike efter smag
Kryddersalt

Syltede agurker til pynt
Kog først kartoflerne med skrællen på, skær dem i skiver, og hæld eddike og urtesalt over. Lav en sennepssauce af de øvrige ingredienser (æggeblommer, sennep og olie), hæld den over kartoflerne, og pynt med fintsnittede syltede agurker.

Læs også:
Russisk naturmedicin
Sennepsfrø (Mostados frø) - et populært middel i folkemedicinen

 

 

 

 

 

 

 

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012