Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hvad er et hudplejemiddel, når det skal være bedst?

Et hudplejemiddel eller en creme defineres i denne sammenhæng som en neutral og mere eller mindre fedtet eller olieagtig substans, der smøres eller gnubbes ind i huden (Lynde, 2001), og som har det formål at rehydrere og/eller beskytte huden (Halkier-Sørensen, 1999). Med denne definition skelnes der ikke mellem beskyttende cremer til brug før arbejdet og plejende cremer til brug efter arbejdet, en skelnen der har vist sig ikke at være hensigtsmæssig i praksis (Berndt et al, 2000).

Et godt hudplejemiddel til brug på arbejdet har to afgørende funktioner, Det skal forstærke hudbarrieren og dermed øge hudbarrierens egen modstandsdygtighed, og det skal være i stand til midlertidigt at reparere en defekt hudbarriere, indtil hudens egen reparationsmekanisme har gendannet hudbarrieren. De hudplejemidler, der kan udføre begge disse funktioner optimalt, er de bedste hudplejemidler.

Litteraturgennemgangen viste, at ren petrolatum eller hudplejemidler med et højt indhold af petrolatum i størrelsesordenen 60%, gav den bedste beskyttelse mod opløsninger af overfladeaktive stoffer og havde de bedste barriereophelende egenskaber. Petrolatumbaserede hudplejemidler til brug i forbindelse med vådt arbejde vil således være det bedste valg, indtil der er udviklet nye hudplejemidler, der har de samme eller bedre egenskaber. Som en tommelfingerregel kan man derfor anbefale at vælge hudplejemidler, hvor petrolatum er nævnt blandt de første stofnavne i deklarationen, da rækkefølgen i deklarationen skal være i faldende orden.

Oprenset petrolatum (handelsnavn: hvid vaseline) og andre destillationsprodukter fra jordolie såsom mineralsk olie, paraffin og paraffinolie indgår i mange hudplejemidler. Petrolatum består af en blanding af alifatiske kulbrinter med en kædelængde på mellem 22 og 40 kulstofatomer og er udvundet gennem destillation af jordolie, efterfulgt af diverse oprensningstrin. Den uoprensede petrolatum kan indeholde kræftfremkaldende aromatiske kulbrinter og må ikke anvendes til kosmetiske formål, herunder hudplejemidler. Mennesket producerer ikke selv disse kemiske forbindelser, men de findes hos mange planter og dyr, hvor de f.eks. danner et beskyttende lag, der forhindrer overdreven vandafdampning fra blade og insektskjolde (Ghadially et al, 1992).

Denne viden gøres der ikke opmærksom på af fabrikanter, der mener at have noget bedre at sælge.

Læs også:
Kosttilskud specielt til børn
E-vitamin: fantastiske resultater
E-vitamin salve fra Natur-Drogeriet A/S
Ved optimal ydelse og sportspræstationer

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012