Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sukker og andre sødemidler iflg. Lars Okholm

Af civilingeniør og dr. techn. Lars Okholm

Sukker optræder i mange forklædninger:

Sukker - rørsukker - roesukker - melis - krystalsukker - kandis - puddersukker. Det kemiske navn er saccharose. Det er sammensat af lige dele glucose og fructose (druesukker og frugtsukker). Derfor hedder det et disaccharid, i modsætning til glucose og fructose, som er monosaccharider. Det betyder noget for egenskaberne: Sukker er temmelig afgørende for caries, mens glucose og fructose er uden større virkning.

Fructosen i sukker er tilsyneladende fremmende for åreforkalkning, glucosen ikke.

Sukker er muligvis fremmende for udvikling af sukkersyge (diabetes). Fructose og glucose næppe. Har man fået sukkersyge, skal man først og fremmest holde sig fra sukker og fructose. Glucose tåles muligvis i nøje afpassede mængder.

For alle tre sukkerarter gælder, at det er raffinerede produkter, der er ribbet for alle næringsbestanddele. De tilfører ikke organismen andet end kalorier og gør indirekte skade ved at tage pladsen op for det nok så vigtige protein.

Sukker er ligesom fedt - bortset fra linolsyren - det, man kalder tomme kalorier. De vejer uhyggelig godt til i gennemsnitsdanskerens kost:

 

Årsforbrug

Dagsforbrug

Kalorier

Fedt

50 kg

137 g x 9

=1230

Sukker

50 kg

137 g x 4

=550

     

1780

De kan godt se det pinlige i kalorieregnestykket, hvis De er et meget siddende menneske med bil og fjernsyn og et dagsbehov på 1800 kalorier. Hvis De også vil have Deres 72 g protein (x 4=290 kalorier) om dagen, kan De kun få det ved at spise for meget: De bliver for fed. Fedme forhøjer ligesom sukker risikoen for åreforkalkning og sukkersyge, så De kan se, at sukker ligefrem er dobbeltvirkende.

Ligefuldt er sukkertilsætning påbudt i den nuværende danske levnedsmiddellov til marmelader (min. 50 pct.) og cacaomælk (min. 5 pct.). - Mærkeligt. Det er svært at finde noget pænt at sige om sukker. - Jo, det smager godt! I chokolade, bolsjer, konfekt, kager, desserter, læskedrikke, iscreme, (bihonning), (kunsthonning).

Civilingeniøren 1972.

Hvem er Lars Okholm?
Lars Okholm er født 1917, civilingeniør 1941, dr. techn. 1960, tidligere medlem af Akademiet for de Tekniske Videnskaber og forstander for FDB’s Centrallaboratorium. Har været stærkt engageret i at sætte ind over for velfærdssamfundets problemer gennem udvikling af mere ernæringsrigtige levnedsmidler med færre kemikalier og forurenede bestanddele.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012